x
Annonce
Danmark

FAKTA: Ny hastelov skal kunne forhindre forsamlinger på over to

Stjæler man håndsprit, skal man direkte i fængsel op til 30 dage, hvis det står til regeringen.

Det går stærkt i politik i disse dage, fordi Folketinget ønsker at afbøde konsekvenserne fra coronavirus i Danmark.

Torsdag fremsættes to nye hastelovforslag, der indeholder fængsel for at stjæle håndsprit, og at forsamlinger på over to personer skal kunne forbydes.

Der ventes at være flertal i Folketinget, men enkelte ting kan stadig blive pillet ud. Læs mere om forslaget her:

* Regeringen vil kunne skærpe den nuværende lov om, at man maksimalt må forsamles ti personer. Det er blevet justeret flere gange. Fremover skal der være mulighed for forbud mod, at mere end to personer samles. Det ventes ikke indført foreløbigt, men regeringen vil have mulighed for det.

* Familier, familiesammenkomster, arbejdspladser, kollegier, begravelser og politiske forsamlinger er undtaget. Regeringen foreslår, at bøden for ikke at overholde forbuddet hæves fra 1500 kroner til 2500 kroner.

* Politiet vil få mulighed for at lukke offentlige områder, hvor der mistanke om, at mange mennesker normalt vil samle sig. Eksempelvis legepladser eller fodboldbaner.

* Regeringen foreslår at flerdoble straffen for at stjæle håndsprit til en værdi af 200 kroner fra et hospital eller apotek. I dag koster det en bøde på 500 kroner, men fremover skal det takseres med ubetinget fængsel på mellem 10 og 30 dage. Støttepartierne er dog skeptiske og kræver en anden bagatelgrænse.

* Kriminelle, der udnytter coronakrisen og begår tricktyverier og snyder sig ind i private hjem for at stjæle værdier for 1500 kroner, skal kunne få op mod 80 dages fængsel. I dag er strafferammen 40 dages fængsel.

* En erhvervsdrivende, der svindler sig til offentlig støtte fra regeringens hjælpepakker og får udbetalt 1 million kroner, skal kunne straffes med 4 års fængsel. Det er en firdobling i forhold til i dag.

* I dag koster det en forretning 5000 kroner, hvis den trodser forbuddet og holder åbent. Med lovforslaget skal små virksomheder med under ti ansatte fremover betale 10.000 kroner for at overtræde loven første gang.

* For mellemstore virksomheder med under 50 ansatte skal bødestraffen være 20.000 kroner første gang. Og for større virksomheder skal bøden være 40.000 kroner for første gang. Den kan blive op til 150.000 kroner i alt.

* Lovforslaget hastebehandles første gang torsdag og ventes anden- og tredjebehandlet tirsdag 31. marts, hvorefter det vil træde i kraft. En hastebehandling af et lovforslag kræver opbakning fra to tredjedele af Folketinget, hvilket der er.

* De udløber 1. marts 2021, medmindre et politisk flertal forlænger dem.

Kilder: Regeringens to hastelovforslag per 26. marts, L 157 og L 158.

/ritzau/

Se lovforslag her
Se lovforslag her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce