Annonce
Danmark

FAKTA: Så er det slut med danske olieudbudsrunder

Et flertal i Folketinget har besluttet at droppe den 8. udbudsrunde og sætte slutdata for oliejagt i Nordsøen.

Torsdag indgik S-regeringen en aftale, der på sigt sætter en stopper for fremtidig indvinding af olie i Nordsøen.

Beslutningen kommer, efter at det franske olieselskab Total, der er den største spiller i den danske del af Nordsøen, har trukket sin ansøgning til et udbud om efterforskning og indvinding af olie tilbage.

Samtidig har Klimarådet anbefalet, at Danmark stopper oliejagten for at sende et klimapolitisk signal til resten af verden.

Olieindvindingen har gennem årene sendt milliarder i statskassen, men indtægten er faldet markant, har Klimarådet påpeget.

Læs mere om 8. udbudsrunde - der nu er droppet - her:

* Siden 1981 har der været syv udbudsrunder, hvor der er givet tilladelse til efterforskning og udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.

* I 7. udbudsrunde, der blev afgjort i 2016, er der givet mulighed for at kunne fortsætte olieudvindingen frem til 2052.

* En tildelt tilladelse i 8. runde ville ifølge den hidtidige praksis give en 6-årig efterforskningslicens og derefter en ret til at producere i 30 år. Altså 36 år.

* Hvis den praksis var fortsat ville der potentielt kunne blive hentet olie op frem til midten af 2050'erne. Det er denne udbudsrunde, som nu er blevet droppet.

* Der var oprindeligt fire selskaber, der havde lagt billet ind i 8. runde, men de tre har trukket ansøgningen. Tilbage er kun britiske Ardent Oil. Det er blevet set som tegn på, at olieindvindingen ikke længere er tilstrækkelig givtig.

* I januar udskød regeringen beslutningen om 8. runde med begrundelsen, at det krævede flere overvejelser.

* Efter at franske Total trak sin ansøgning indkaldte regeringen til forhandlinger med Folketingets partier. Det er de forhandlinger, der nu er afsluttet med beslutningen om at droppe den 8. udbudsrunde.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Energistyrelsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce