Annonce
Indland

FAKTA: Sådan fungerer en respirator

Pool/Reuters
Patienter, der bliver hårdt ramt af coronavirus, kan få brug for en respirator. Men hvordan fungerer sådan en?
Annonce

Respiratorer er vigtige i behandlingen af de patienter, der bliver hårdest ramt af det smitsomme coronavirus.

Derfor er der med virussets indtog verden over kommet stort fokus på antallet af respiratorer i de enkelte lande.

Sundhedsstyrelsen vurderede midt i marts, at der er respiratorer nok i Danmark til alle de patienter, der ventes at få behov for det under epidemien.

Her kan du læse mere om, hvordan en respirator virker.

* Hvad er en respirator?

- En respirator er en maskine, der bruges til patienter med alvorlige sygdomme, som påvirker luftvejene. Det kan eksempelvis være KOL, ALS eller Covid-19.

- En respirator hjælper patienten til at få tilstrækkeligt ilt ved at styre vejrtrækningen helt eller delvist. Det sker ved at blæse luft ind i lungerne.

* Hvordan lægges en patient i respirator?

- Inden en patient kan lægges i respirator, lægger sundhedspersonalet en slange ind gennem munden eller næsen og ned i luftrøret. Det kaldes intubation.

- En respirator kan også indføres gennem et lille hul, der laves i halsen. Her indsættes et lille plastikrør, som kaldes en tube, direkte til luftrøret. Det kaldes trakeotomi.

- Når først respiratoren er tilsluttet patienten, kan sundhedspersonalet styre niveauet af luft og ilt, der pustes ind i lungerne.

- En patient kan ligge i respirator i flere uger.

* Hvordan hjælper respiratorer mod coronavirus?

- Der findes endnu ingen behandling mod coronavirus. Men en respirator kan hjælpe patienten med at trække vejret, indtil patientens immunsystem har nedkæmpet virusset.

* Hvordan vurderes det, om en coronapatient skal i respirator?

- Når der tages stilling til, om en patient har brug for en respirator, undersøger sundhedspersonalet, om patienten viser tegn på åndedrætsproblemer.

- Ved normal vejrtrækning trækker man vejret cirka 15 gange i minuttet - hvis det øges til 28 gange i minuttet, kan det være et tegn på, at der er behov for en respirator.

- Det er langt fra alle, der indlægges med coronavirus, der får behov for en respirator. Mange patienter modtager i stedet ilt gennem et næsekateter eller en iltmaske.

Kilder: Coronasmitte.dk., Den Store Danske, Sundhed.dk, Region Midtjylland, Region Sjælland, The Guardian.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce