Annonce
Danmark

FAKTA: Sådan kan Danmark nå CO2-mål inden 2030

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Et særligt bundfradrag til blandt andet landbruget kan give incitament til at reducere CO2-udledning.
Annonce

Initiativet Small Great Nation, som er et samarbejde mellem tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte, har lavet et bud på, hvordan Danmark billigst kommer i mål med ambitionen om CO2-reduktion inden 2030.

Et bredt flertal i Folketinget blev sidste år enig om en klimalov. Hovedelementet er, at Danmark inden 2030 vil arbejde for at reducere CO2-udledningen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Her er udpluk fra Small Great Nations bud på, hvordan det kan ske:

* Der skal være en ensartet afgift på udledning af drivhusgasser. Pejlemærker bliver en afgiftssats på 1000 kroner per udledt ton CO2 i 2025 og 1250 kroner per udledt ton i 2030.

* Det skal ses i forhold til, at den nuværende CO2-afgift, som de mest klimabelastende virksomheder er fritaget for, er 170 kroner per ton.

* Landbruget og nogle få andre sektorer, som udleder meget CO2, får en reduceret afgiftssats i en overgangsperiode. Det skal forhindre, at virksomheder inden for disse områder kan finde på at flytte produktionen til udlandet.

* Bundfradraget til de energiintensive virksomheder skal ligge på 80 procent af deres historiske udledning.

* Dette fradrag skal gradvist udfases inden 2050, i takt med at virksomhederne tilpasser deres udledning.

* Der skal være en reduktion til 75 procent af det eksisterende niveau for energiafgifter frem mod 2025. Afgifter på benzin og diesel bliver dog ikke reduceret.

* Klimarådet skal overvåge udviklingen løbende og komme med forslag til justeringer af afgifter, således at den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70 procent kommer i mål.

Kilder: Kraka, Deloitte, Berlingske.

/ritzau/

Link til artikel fra Kraka
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Regionalt For abonnenter

Tre bilulykker og fald ned ad trapper: Kontroversiel kiropraktor hjalp Anette og Jonas til tålelige liv

Annonce