Annonce
Indland

Falck om chikane af ambulancer: Det er absolut sjældent

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Generelt er danskerne hensynsfulde, når ambulancer kører med udrykning, fortæller direktør i selskabet Falck.

Med høj fart forfulgte en personbil lørdag aften en ambulance på motorvej E45 i Østjylland. Redderne i ambulancen kontaktede Østjyllands Politi, som derefter på Twitter opfordrede andre trafikanter til at respektere udrykningskøretøjer.

Chikane af ambulancer i trafikken fører altid til en politianmeldelse, fortæller regionsdirektør i Falck Lars Martin Rasmussen.

Men generelt er der langt mellem de situationer, hvor ambulancereddere bliver generet af andre trafikanter.

- Det hører absolut til sjældenhederne.

- Jeg har hørt om sådanne sager før, men som udgangspunkt vil jeg sige, at de danske bilister er rigtig gode til at give plads, når de opdager udrykningskøretøjet, siger Lars Martin Rasmussen.

Ved lørdagens hændelse fulgte en personbil efter en ambulance på E45 i nordgående retning mod Aarhus. Ifølge Ekstra Bladet skete det med en fart på 150 til 170 kilometer i timen.

Personbilen overhalede på et tidspunkt ambulancen, kørte tæt ind foran den og fulgte sågar efter, da udrykningskøretøjet kørte fra motorvejen.

Ifølge regionsdirektør Lars Martin Rasmussens oplysninger, var det ikke en af Falcks egne ambulancer, der blev chikaneret på motorvej E 45, selv om selskabet også kører i Region Midtjylland.

Én ting er bevidst chikane. Noget andet er uopmærksomhed, der nogle gange betyder, at bilister kommer i vejen for udrykningskøretøjer.

- Mange gange handler det om, at nogle bilister ikke er gode nok til at orientere sig i bakspejlet og dermed opdage udrykningskøretøjet, eller at de hører høj musik og ikke hører udrykningen, siger Lars Martin Rasmussen.

- Men helt generelt synes jeg, at man kan rose de danske bilister for, at de, når de ser et udrykningskøretøj, er gode til at give plads.

Falck er den største leverandør af ambulancekørsel i Danmark og står for cirka 650.000 ture med syge og tilskadekomne personer hvert år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce