Annonce
Sydjylland

Faldefærdige huse må fortsætte med at falde

Særligt i Tønder har man problemer med faldefærdige og nedrivningsparate huse. Næste år er det op mod hvert 20. hus i kommunen, der kan kategoriseres som nedrivningsparat. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Trods gode intentioner forud for folketingsvalget ser det nu alligevel ikke ud til, at den nye regering afsætter flere penge til nedrivning af faldefærdige huse foreløbigt.

Penge: Tilbage i april offentliggjorde den daværende VLAK-regering, at man afsatte flere penge til nedrivning af faldefærdige huse. Det skulle komme landdistrikterne til gode. Dengang mødte initiativet kritik af daværende landdistriktsordfører hos Socialdemokratiet, Magnus Heunicke, som til JydskeVestkysten fortalte, at hans parti ville foreslå en fordobling af puljen.

Nu har Socialdemokratiet overtaget magten og skal prioritere statens penge. I sidste uge blev finanslovsudspillet offentliggjort, og ser man på netop nedrivningspuljen, er der ikke mange ekstra penge at spore.

- Vi har leveret et mindre løft af puljen på to millioner kroner. Det er et af det områder, hvor vi stadig har ambitioner, siger partiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Annonce

Kun en lille forskel

Løftet på to millioner kroner i 2020 gør altså, at de faldefærdige huse næste år får 145,3 millioner kroner af staten frem for den tidligere regerings 143,3 millioner kroner. De to millioner kroner, som ikke er i nærheden af at være en fordobling, møder kritik af folketingsmedlem Eva Kjer Hansen (V).

- Jeg synes, det er skuffende, at der bliver lovet noget før valget, og når man så skal levere efter et valg, gør man det alligevel ikke. Regeringen har spillet ud med stort set samme beløb som den tidligere regering, siger hun.

Hun mener, at landets nye socialdemokratiske regering generelt ikke kigger særlig langt vest for Valby Bakke.

- Der skal spares på friskolerne, og i de mindre samfund spiller de en stor rolle. Der er mange eksempler som det på, at man svigter i landdistrikterne, hvor der er behov for, at nogle problemer bliver løst – blandt andet også når det kommer til de faldefærdige huse.

Et spørgsmål om prioritering

Finansordfører Christian Rabjerg Madsen står dog fast ved, at regeringen stadig mener, det er vigtigt at sætte ekstra penge af til de faldefærdige huse. Ifølge ham er der tale om at prioritere, hvad der er vigtigst at rette op på først.

- Når man overtager regeringsmagten fra en regering, der har underprioriteret velfærden, må man prioritere. Vi har prioriteret det grønne, at styrke politiet og den offentlige velfærd. Derudover også et mindre løft af nedrivningspuljen, og vi har ambitioner om at fortsætte i den retning. Men man kan ikke indfri alle politiske ambitioner på en enkelt finanslov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjergs børn bliver elektriske

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce