Annonce
Tønder

Falsk læge snød 97-årig kvinde

Antallet af tricktyverier hos ældre i eget hjem er markant stigende. Senest har en falsk kvindelig læge slået til i Tønder. Modelfoto: Ludvig Dittmann

Onsdag formiddag fik en ældre kvinde i Tønder besøg af en ukendt kvinde, der udgav sig som læge fra plejehjemmet. Da hun forlod hjemmet, var den 97-åriges smykker forsvundet.

TØNDER: Statistikken taler sit tydelige sprog. Antallet af tricktyverier hos ældre i eget hjem er markant stigende. Typisk er det under påskud af at være hjemmehjælper, at ukendte personer skaffer sig adgang til ældres hjem.

Onsdag formiddag fik denne ubehagelige fremgangsmåde en yderligere dimension. Kort efter klokken kl. 10 ringede en østeuropæisk udseende kvinde på hos en 97-årig dame i dennes beskyttede bolig på Plantagevej i Tønder. Kvinden i døren udgav sig for at være læge udsendt fra plejehjemmet.

Den 97-årige lukkede den formodede læge ind. Den cirka 35-årige med østeuropæisk udseende talte dansk med accent. Det lykkedes hende at aflede den ældre kvindes opmærksomhed og se sit snit til at stjæle nogle smykker, der lå i soveværelset. I hvert fald var smykkerne forsvundet, da den ca. 35-årige havde forladt lejligheden og ude på fortovet mødtes med en anden kvinde. Begge vinkede til den ældre kvinde, inden de forlod området.

Annonce

Forebyggelse

Politiets anbefalede forholdsregler for at undgå hjemmetyverier hos ældre går bl.a. ud på, at man altid skal sikre sig, at det er en rigtig hjælper, der kommer.

Hjemmehjælpere møder kun op efter aftale og på forudbestemte tidspunkter.

Hjemmehjælpere og andet plejepersonale skal altid vise et ID-kort.

De ældre udstyres med et vagtnummer, som de kan ringe op, hvis de er i tvivl.

Generelt går politiets opfordring også ud på, at man aldrig ligger inde med større kontante beløb.

Signalement

Ifølge lederen af den lokale efterforskning, politikommissær Jens Peter Rudbeck, Sønderborg, foreligger der et sparsomt signalement af de to kvinder. Den formodede falske læge var cirka 165 centimeter høj, hun har en spinkel figur og mellemlangt mørkt hår.

Den anden kvinde var lidt ældre, cirka 35-45 år, ligeledes af østeuropæisk udseende, hun var lidt højere og kraftigere, havde mellemlangt hår og var iført en mørk jakke.

Episoden fra Tønder er langt fra den først i år, som Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker. I januar var der flere anmeldelser, hvor ukendte personer under påskud af at være hjemmehjælpere, opsøgte ældre i deres hjem. Det skete blandt andet i Løjt, Rødekro og på Sønderborg-egnen. Udbyttet var typisk smykker og kontanter.

Stor stigning

Syd- og Sønderjyllands Politi noterede i 2017 en markant stigning i antallet af tricktyverier i beboelse oftest hos ældre. Tallet nåede op på 55 tilfælde og dermed mere end en fordobling af de 27 anmeldelser, der blev registreret i 2016.

- Det er en meget belastende oplevelse for offeret, når ældre i eget hjem opsøges af tricktyve, der udgiver sig for at være hjælpere og derefter gennemroder hjemmet og stjæler fra den ældre. Det vil vi gerne sammen med kommunerne forebygge så vidt som overhovedet muligt, lød et initiativ, der blev lanceret i en pressemeddelelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi ved årets begyndelse.

Politiet opfordrer gennem kommunerne til, at de kommunale frontmedarbejdere som visitatorer og hjemmehjælpere går aktivt ind i arbejdet med forebyggelsen (se faktaboks).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce