Annonce
Billund

Familien Østergaard havde hele familien med til juleoptog - for 38. gang

Familien Østergaard med børn og børnebørn. Juleoptoget er en tradition for dem. Foto: André Thorup
Familien Østergaard havde sikret sig ståpladser lige ud for, hvor julemandens heste stoppede. De er nemlig alle garvede juleoptogs-gængere. Siden 1981 har de troligt set optoget gennem byen.

Grindsted: Kulden bed på trods af jakke, handsker, hue og halsterklæde 1. december på torvet i Grindsted. Alligevel var der mange mennesker i gaden, der var kommet for at nyde traditionen og juleoptoget gennem byen.

Heriblandt også Mona og Frank Østergaard fra Grindsted med børn og børnebørn og deres eget plejebarn Elena på ni år.

- Vi har været med siden 1981. Det er et tilløbsstykke. Børnene hygger sig, og når de gør det, så gør vi det også, lød det fra Frank Østergaard, der stod sammen med sønnen Martin på 36 år - som derfor ikke har været helt med fra start, hans kone og børnene Josefine på syv og Frederik på ti år.

Lidt længere henne ad gaden stod endnu en søn, svigerdatter og to børnebørn.

- Jeg tror, de står klar henne ved godteposerne, lød forklaringen fra Mona Østergaard, der er plejemor, mens Frank arbejder hos Dupont.

- Det er sådan her, julen begynder. Vi kommer herned og siger hej til dem, vi kender, og det er rigtig hyggeligt. Jeg tror, det er stemningen, julemanden, der vågner, forventningens glæde - alt det, man ikke må ændre på, sagde Frank Østergaard.

Annonce
Vi er hernede hvert år, og jeg tror egentlig ikke rigtigt, at der er noget, der er blevet lavet om eller har udviklet sig over årene. Det er meget som i 1981, og det skal ikke laves om.

Frank Østergaard,

På alder med børnebørnene

Familien har tidligere deltaget aktivt i optoget og været med i gymnastikforeningen i over 30 år.

- Men nu hvor vi har Elena, vil vi være sammen med hende, lød det fra Mona, der synes, det er helt fantastisk at få lov til at gøre det hele om én gang til, nu hvor hendes egne børn er fløjet fra reden.

- Men der er da udfordringer ved det, for vi skulle jo være bedsteforældre nu, så det er da lidt specielt at have et barn, der er lige så gamle som vores børnebørn. Vi opdrager hende på samme måde som vores egne, men det er noget andet med børnebørnene - de får lov til mere, lød det fra Frank Østergaard med et smil.

Faktisk startede familien allerede lørdag med julehyggen.

- Vi har en fast tradition med, at vi mødes og bager julesmåkager, så i går bagte vi julekager alle 16 og fik lavet to kilo brunkagedej, fortalte Mona, der efter juleoptoget også stod for at traktere familien med æbleskiver.

Rundt om i byen efter juleoptoget fortsatte julefestligheder på Café Jydepotten, Kontakten og i kirken.

Så blev juletræet tændt på en dejlig 1. december. Foto: André Thorup
Julemanden kørte gennem byen, og det fløj om ørerne med karameller. Foto: André Thorup
Mange ventede på optoget gennem byen. Foto: André Thorup
Juletræet, der skulle tændes, og julesange, der skulle synges. Nu er december skudt i gang. Foto: André Thorup
Juleoptog på en kold dag. Foto: André Thorup
Julemanden og nisserne kørte gennem byen. Foto: André Thorup
Spejderne var med i optoget. Foto: André Thorup
Fjordhestene tog det roligt med og godmodigt med rensdyrhorn i panden. Foto: André Thorup
Når vejret ikke arter sig, er der råd at hente i hjul. Foto: André Thorup
Mange var mødt op til årets juleoptog i Grindsteds gader. Foto: André Thorup
Spejderne, handelsstandsforeningen, privatskolen og tamilsk forening var blandt dem, der gik med i optoget. Foto: André Thorup
Flødekarameller og siden kunne børn skrive ønskeseddel til julemanden. Foto: André Thorup
På tur i hestetrukken kane. Foto: André Thorup
Mange nød en familieeftermiddag. Foto: André Thorup
Karameller kan slå fra sig i frit fald. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce