Annonce
Billund

Familierådgiver: - Mange børn på samme sted kan skade barnets udvikling

Karen Lumholt ser et behov for, at børn bør have langt mere voksenkontakt. Foto: Privat

Børn har brug for voksne, der kan reagere på de behov og signaler, de udsender. Kun at være sammen med jævnaldrende børn kan bremse deres udvikling ifølge Karen Lumholt.

Billund: Indtil for bare 100 år siden var det normalt for et barn at vokse op tæt på voksne og børn i mange forskellige aldre. Kun at være sammen med jævnaldrende børn og voksne, der kun er der på sidelinjen, kan hæmme barnets udvikling.

Ordene kommer fra Karen Lumholt, der er en efterspurgt rådgiver og foredragsholder indenfor blandt andet familiepolitik. Hun er uddannet lærer og journalist og har i en årrække fungeret som familierådgiver.

- Et barn har brug for et menneske med overskud, der kan respondere på signaler og reagere på forskellige behov. Man kalder det responsivt nærvær. For at udvikle sig følelsesmæssigt er det nødvendigt at kunne spejle sig i andre, siger Karen Lumholt.

Sker dette ikke, kan det få den konsekvens, at hjernen ikke udvikler sig, som den skal kognitivt.

- Børn får en følelse af fortabthed og tager i værste fald skade af det. Det er almen viden fra børne- og udviklingspsykologien, siger Karen Lumholt, der vurderer, at det er de svagest stillede børn, der taber i første omgang.

Annonce

Forskning i daginstitutioner

Dansk forskning i Vive viser, at dagtilbud har en positiv effekt på barnets senere uddannelse - hvis kvaliteten af dagtilbuddet er af en vis standard. Det konkluderer en af forfatterne, svenske Jens Dietrichson på Vives hjemmeside. Spørgsmålet er dog, hvad god kvalitet er, og hvad der gør forskellen på et mindre godt og et godt dagtilbud. Her er relationen mellem barn og voksne én af de vigtigste faktorer, men faktisk er forskningen begrænset netop på området, da der er mange parametre, der er svære at måle på - for eksempel hvad der gør, at relationen mellem barn og voksen bliver god. Der findes til gengæld en del kvalitative undersøgelser på området. De fleste undersøgelser viser, at børn har gavn af et dagtilbud, men der er også undersøgelser, der viser det modsatte.Kilde: Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Får problemer som voksne

Karen Lumholt ser et stort problem i nutidens normering i mange daginstitutioner rundt om i landet:

- Samtale er ikke en pædagog, der råber til en stor gruppe børn på blå stue om, hvad de skal nu. Der skal være en følelsesmæssig relation.

Konsekvenserne af manglende voksenkontakt er allerede tydelige i dag ifølge Karen Lumholt:

En fjerdedel af unge piger og en femtedel af unge mænd er i psykisk mistrivsel.

- Som små tilpasser de sig. Problemerne viser sig først, når de skal flytte hjemmefra og skal tage stilling til ensomhed og angst, og når de skal præstere, siger Karen Lumholt, der understreger, at det er vigtigt at huske på, at der i normeringen også ofte går én medarbejder fra til administrative opgaver.

Forældre bør søge frihed

Hvad gør man som forælder i en situation, hvor normeringen ikke slår til i et dagtilbud?

- Mit bedste råd er at sørge for at holde leveomkostningerne nede, gå ned i tid og holde mere fri, konstaterer Karen Lumholt, der oplever, at Danmark har vendt ryggen til kvaliteten og i stedet fokuserer på kvantitet:

- Kommunerne har pasningsgaranti og skal tilbyde alle pasning, men som forælder kan man ikke være sikker på kvaliteten, påpeger Karen Lumholt, der opfordrer forældre til at tage ansvaret for omsorgen tilbage.

- Man kan give den gas på arbejde, før man får børn, og når de er blevet store. Det giver ingen mening, at vi arbejder og er mest væk, når børnene har mest brug for os.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce