Annonce
Billund

Familierådgiver: - Mange børn på samme sted kan skade barnets udvikling

Karen Lumholt ser et behov for, at børn bør have langt mere voksenkontakt. Foto: Privat

Børn har brug for voksne, der kan reagere på de behov og signaler, de udsender. Kun at være sammen med jævnaldrende børn kan bremse deres udvikling ifølge Karen Lumholt.

Billund: Indtil for bare 100 år siden var det normalt for et barn at vokse op tæt på voksne og børn i mange forskellige aldre. Kun at være sammen med jævnaldrende børn og voksne, der kun er der på sidelinjen, kan hæmme barnets udvikling.

Ordene kommer fra Karen Lumholt, der er en efterspurgt rådgiver og foredragsholder indenfor blandt andet familiepolitik. Hun er uddannet lærer og journalist og har i en årrække fungeret som familierådgiver.

- Et barn har brug for et menneske med overskud, der kan respondere på signaler og reagere på forskellige behov. Man kalder det responsivt nærvær. For at udvikle sig følelsesmæssigt er det nødvendigt at kunne spejle sig i andre, siger Karen Lumholt.

Sker dette ikke, kan det få den konsekvens, at hjernen ikke udvikler sig, som den skal kognitivt.

- Børn får en følelse af fortabthed og tager i værste fald skade af det. Det er almen viden fra børne- og udviklingspsykologien, siger Karen Lumholt, der vurderer, at det er de svagest stillede børn, der taber i første omgang.

Forskning i daginstitutioner

Dansk forskning i Vive viser, at dagtilbud har en positiv effekt på barnets senere uddannelse - hvis kvaliteten af dagtilbuddet er af en vis standard. Det konkluderer en af forfatterne, svenske Jens Dietrichson på Vives hjemmeside. Spørgsmålet er dog, hvad god kvalitet er, og hvad der gør forskellen på et mindre godt og et godt dagtilbud. Her er relationen mellem barn og voksne én af de vigtigste faktorer, men faktisk er forskningen begrænset netop på området, da der er mange parametre, der er svære at måle på - for eksempel hvad der gør, at relationen mellem barn og voksen bliver god. Der findes til gengæld en del kvalitative undersøgelser på området. De fleste undersøgelser viser, at børn har gavn af et dagtilbud, men der er også undersøgelser, der viser det modsatte.Kilde: Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Annonce

Får problemer som voksne

Karen Lumholt ser et stort problem i nutidens normering i mange daginstitutioner rundt om i landet:

- Samtale er ikke en pædagog, der råber til en stor gruppe børn på blå stue om, hvad de skal nu. Der skal være en følelsesmæssig relation.

Konsekvenserne af manglende voksenkontakt er allerede tydelige i dag ifølge Karen Lumholt:

En fjerdedel af unge piger og en femtedel af unge mænd er i psykisk mistrivsel.

- Som små tilpasser de sig. Problemerne viser sig først, når de skal flytte hjemmefra og skal tage stilling til ensomhed og angst, og når de skal præstere, siger Karen Lumholt, der understreger, at det er vigtigt at huske på, at der i normeringen også ofte går én medarbejder fra til administrative opgaver.

Annonce

Forældre bør søge frihed

Hvad gør man som forælder i en situation, hvor normeringen ikke slår til i et dagtilbud?

- Mit bedste råd er at sørge for at holde leveomkostningerne nede, gå ned i tid og holde mere fri, konstaterer Karen Lumholt, der oplever, at Danmark har vendt ryggen til kvaliteten og i stedet fokuserer på kvantitet:

- Kommunerne har pasningsgaranti og skal tilbyde alle pasning, men som forælder kan man ikke være sikker på kvaliteten, påpeger Karen Lumholt, der opfordrer forældre til at tage ansvaret for omsorgen tilbage.

- Man kan give den gas på arbejde, før man får børn, og når de er blevet store. Det giver ingen mening, at vi arbejder og er mest væk, når børnene har mest brug for os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce