Annonce
Erhverv

Familievirksomhed vil have flere til at spise kartofler: Har fremdyrket 'slankekartoffel' med færre kulhydrater

Udenpå ligner "energikartoflen" en almindelig kartoffel, men næringsindholdet er anderledes end en traditionel en af slagsen. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Give-virksomheden Myco Mind har udviklet en kartoffel, der indeholder 35 procent færre kalorier end en almindelig kartoffel.

Give: Frygten for at indtage for store mængder stivelse og kulhydrat får nogle til at holde sig fra at spise kartofler, men virksomheden Myco Mind, der har base i Give,  har gennem de seneste år arbejdet på et mere kalorielet alternativ.

Resultatet er en kartoffelsort, som Myco Mind kalder "Power Potato". Den indeholder 35 procent færre kulhydrater og kalorier end almindelige kartofler. Kartoffelsorten blev lanceret i efteråret 2019, og siden har Myco Mind arbejdet for at forfine den ved hjælp af forskellige dyrkningsmetoder.

- Vi prøver altid at finde noget bedre, selvom vi synes, vi har noget godt. Udover at kartoflerne skal opnå de her ernæringsdetaljer, som vi har krav til,  vil vi gerne dyrke den på noget andet jord for at få en anden skinfinish, så den ser pænere ud, fortæller Christian Myllerup, der er direktør i Myco Mind, til Vejle Amts Folkeblad.

"Energikartoflen" indeholder under 10 gram kulhydrat per 100 gram, og det gør den til den mindst kalorietunge næringsmiddel blandt almindelige kartofler, ris og pasta.

- Nogle vil specifikt have produkter, der indeholder færre kulhydrater. Derfor er vi begyndt at fokusere på det som en niche inden for frugt og grønt. Nogle er lidt bange for kulhydrater, og der tilbyder vi, at de kan få smagen af kartofler - men med færre kalorier, siger Christian Myllerup.

Annonce

Kompliceret udviklingsproces

Bortset fra emballagen, der tydeligt gør opmærksom på, at næringsholdet er anderledes, er det ikke til at se, at kartoflen adskiller sig fra de andre sorter i supermarkedet. Smagen heller ikke anderledes.


Nogle er lidt bange for kulhydrater, og der tilbyder vi, at de kan få smagen af kartofler - men med færre kalorier.

Christian Myllerup, Myco Mind


Christian Myllerups farfar var også kartoffelavler, og dengang var det mest af alt et negativt parameter, hvis kartoflerne havde et lavt næringsindhold, fordi det først og fremmest handlede om at blive sulten. Derfor har det også taget lang tid at finde frem til de passende dyrkningsmetoder, så kartoflen fik et lavere kulhydratindhold.

- Det er svært at produktudvikle på noget så simpelt som kartofler, så det er ernæringen, vi har skullet fokusere på. Nogle kartofler har naturligt meget stivelse, og nogle har mindre. Vi har udviklet nogle, som har et ekstremt lavt indhold af stivelse. Tidligere er den type blevet smidt ud, fordi de ikke kunne bruges til nogle af de ting, som man ellers fremavler kartofler efter. Når man fremstiller eksempel chips og pomfritter, bruger man sorter, som naturligt har et højt indhold af stivelse og kulhydrater.

Kartoffelforbruget er faldet

  • Danskernes forbrug af kartofler har været faldende de sidste ti år. I 2009 var der kartofler på hver tredje tallerken, men det i dag kun er tilfældet på hver fjerde. 
  • Aldersmæssigt spiser flest 55-74-årige personer kartofler, mens de yngre generationer ligger under gennemsnittet.
  • Der bliver spist flest kartofler i Jylland - på nær Østjylland - samt i region Sjælland og øerne. Færrest kartofler spises der i København, hvor de ligger 21 procent under landsgennemsnittet.
Kilde: Coop Analyse

- Når man laver et produkt, som ikke bare produceres på en fabrik, men som skal i jorden, så kan man ikke bare trykke en knap, og så har man mere i morgen eller i næste uge. Det er langt nemmere, hvis du laver en ret eller proteinbar, hvor du mikser forskellige ingredienser. I frugt eller grønt tager det meget længere tid, fordi du skal vente på, at det vokser, og ind i mellem  skal du teste sorter og forskellige dyrkningsmetoder. Der er hundredevis af metoder, der kan ændres og optimeres på. Det er ikke noget, man kan gøre i et køkken eller laboratorium, siger Christian Myllerup.

Myco MInd har selv lidt jord, hvor de dyrker kartofler, men de har også aftaler med en række landmænd, som dyrker virksomhedens kartofler efter særlige opskrifter. Det foregår især i marsken ved Tønder. Foto: Mico Mind
Annonce

- Der er et større potentiale

Myco Minds Power potato sælges via Salling Group i kæderne Netto, Bilka og Føtex. Sidste år gik afsætningen så godt, at alle de fremstillede kartofler var solgt i løbet af få måneder.

Til denne sæson har Give-virksomheden produceret tre til fire gange så meget af kartoffelsorten som sidste år, men alligevel forventer Christian Myllerup, at de omkring 300 ton er solgt inden marts. Det får ham til at tro på, at der i fremtiden kan langes endnu flere kaloriefattige kartofler fra Myco Mind over disken.

- Jeg tror stadig, der er et langt større potentiale. Det er jo bare kartofler, så det kræver en opstart, inden folk lærer det at kende. Jeg tror, at folk bliver vant til, at det er noget, der er i butikken. Så hjælper det godt nok ikke, at vi snart har udsolgt, men vi producerer kun det, vi er meget komfortable ved at kunne sælge, siger han.

Udover konsumkartofler til det danske marked producerer Myco Mind og dattervirksomheden Myco Seed også kartofler til Nordafrika.

Virksomhederne er ejet af Christian Myllerups forældre, Hanne og Finn Myllerup.

Power Potato er fortsat at finde i de fleste supermarkeder, der er en del af Salling Group, men Christian Myllerup fra Myco Mind forventer at må melde udsolgt i løbet af de kommende måneder. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce