Annonce
Esbjerg

Fanø har fastlagt principper for borgerinddragelsen: borgmester drømmer alligevel om mere

Sofie Valbjørn er glad for, at Fanø nu har fået principper på plads for borgerindragelse, som var en af hendes mærkesager ved valget i 2017. Arkivfoto: Lars Stokbro
Fanø har fået nye principper for borgerinddragelse. Det glæder borgmester Sofie Valbjørn, som dog alligevel drømmer om mere samskabelse.

Fanø: Vi er unikke på grund af vores lille størrelse og den dertilhørende nærhed til borgerne. Det var hovedpointen, da Fanø Byråd mandag drøftede borgerinddragelse.

Drøftelsen kom, fordi Fanø Kommune nu har cementeret indsatsen for borgerinddragelse i otte principper og en række konkrete værktøjer, forvaltningen og politikerne kan gribe til.

Og det glæder borgmester Sofie Valbjørn (Å) sig over. Hun mener, at en kommune på Fanøs størrelse har behov for aktive borgere for at kunne udvikle sig.

- Vi satte processen i gang i starten af den her byrådsperiode. Og jeg er rigtig glad for, at vi nu i byrådet er enige om de grundlæggende principper for, hvordan vi arbejder med borgerinddragelse, og hvorfor det er vigtigt. Det sætter også rammen for forvaltningen, som jo i høj grad er dem, der arbejder med det i det daglige, siger Sofie Valbjørn.

Fanø Kommunes principper for borgerindragelse

1. Vi vil skabe mere værdi sammen på Fanø via vores fællesskaber

2. Vi vil sikre borgernes indflydelse på eget liv ud fra, hvad der er vigtigt i hverdagen

3. Vi vil skabe klare og tydelige rammer for, hvordan vi sammen skaber mere

4. Vi vil styrke de fælles forventninger ml. borgere og byråd

5. Vi vil være modige, nysgerrige og have respekt for alle perspektiver

6. Vi vil sikre alle borgeres stemme gennem fokus på repræsentativitet

7. Vi vil tænke stort og starte småt ved at sætte prøvehandlinger i gang

8. Vi vil afprøve involveringen på mange områder og med forskellige metoder og værktøjer fra enkeltstående borgerdialogmøder til længerevarende samskabelsesforløb

Fanø Kommune er gennem den seneste tid blevet kritiseret på diverse Facebookfora for ikke at lave nok borgerinddragelse. Og Sofie Valbjørn kan godt forstå, hvis man som borger kan føle sig frustreret over ikke at blive hørt, men hun er ikke enig i, at det nødvendigvis er udtryk for manglende borgerinddragelse.

- Vi laver allerede masser af borgerinddragelse, siger hun.

Men alligevel så hun gerne, at kommunen lavede meget mere.

Annonce

De bedste løsninger

Hun drømmer om kommune 3.0, hvor samarbejdet mellem kommune og borger i højere grad også bevæger sig ud i den ende af spektret, som hedder samskabelse. Her agerer kommunen ikke serviceorgan for borgeren, men man forsøger sammen at skabe bedst mulige løsninger for alle.

- Vi sidder på samme side af bordet, så at sige, forklarer Sofie Valbjørn.

De kigger fra samme vinkel, og borgerne får ikke den hjælp, de er berettigede til, men den hjælp, de har behov for.

I hendes drømmekommune sker borgerinddragelsen tidligt, og den handler om sammen at skabe rammerne for livet på øen. Politikerne tegner dem op, og borgerne er med til at fylde dem ud. Alle tilsidesætter egne interesser og tænker i stedet på, hvad der er bedst for Fanøs fællesskab.

Annonce

En virkelighed i kontrast

Men netop den tilgang til borgerindragelse oplever hun ikke, at der er flertal for i byrådet.

- I virkeligheden er jeg åben for at dele meget af magten med borgerne. Men det er klart, at så må vi også selv afgive noget magt. Og der er der nogle af de andre, som mener, at det er godt med input fra borgerne, men at vi så selv skal gå tilbage og træffe beslutningen, siger Sofie Valbjørn.

Og så er der, ifølge hende, alt for meget hensyn til egne interesser på Fanø; både blandt politikerne og borgerne.

Og netop dét er netop en af grundene til, at hun i januar valgte at meddele, at hun ikke genopstiller. På Fanø er linjerne for optrukne, og Sofie Valbjørn vil i virkeligheden helst gå meget længere, end hvad muligt er.

- Graden af inddragelse er jo så noget, det næste byråd må beslutte. Måske er det også noget med at tage nogle skridt. Det burde være så nemt i en lille kommune som vores. Og det er så værdifuldt, når det lykkes, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce