Annonce
Esbjerg

Fanø har ikke haft coronavirus - turisterhvervet har været hårdt ramt

- Vi har så meget øl i tankene, at noget af det risikerer at blive for gammelt, siger Sofie Jansen, der dog tilføjer, at man nok skal komme ud på den anden side af coronakrisen. Foto: Flemming Larsen
Fanø begyndte stille og roligt at lukke op, efter at Danmark lukkede ned midt i marts. Turisterhvervet glæder sig over hvert skridt.
Annonce

Fanø: Der har ikke været et eneste coronatilfælde på Fanø. Og derfor har turisterhvervet og de forretningsdrivende på Vadehavsøen følt, at de har været dobbelt så hårdt ramt. Det gælder sommerhusudlejerne, restaurationsbranchen og de mange små forretningsdrivende på Fanø.

På Fanø Bryghus har der været langt mellem udskænkningerne, og det samme gælder spisestederne, som i høj grad lever af turisterne.

I indeværende uge begyndte turisterhvervet stille og roligt at åbne, og især i Kristi himmelfartsferien har tilstrømningen været god til Fanø.

- Det har forløbet stille og roligt. Gæsterne har været gode til at tage hensyn til hinanden, og der har været stor forståelse for de retningslinjer, vi skal indrette os efter. Vi har plads til 50 gæster ad gangen. Det, der er anderledes i forhold til sidste år, er, at alle ved bordene taler dansk, fortæller Sofie Jansen, direktør for Fanø Bryghus.

Siden nedlukningen midt i marts har Fanø Bryghus kun solgt en smule øl til supermarkederne og til deres to distributører, Depot Esbjerg og One Pint i Mariager.

- Derudover har jeg bragt øl ud til private, der har ønsket at bakke os op under coronakrisen. Vi har taget imod ordrer fra mandag til torsdag og bragt øllet ud til kunderne om fredagen, siger Sofie Jansen.

Coronakrisen har kostet bryggeriet dyrt, og lige nu står Fanø Bryghus med endnu et problem.

- Vi har så meget øl i tankene, at noget af det risikerer at blive for gammelt, siger Sofie Jansen, der dog tilføjer, at man nok skal komme ud på den anden side af coronakrisen.

Nogle af de aftener, Fanø Bryghus har holdt lukket, er der blevet sendt online-koncerter fra bryggeriet. Foto: Flemming Larsen
Annonce

Flot opbakning

Den samme holdning møder man hos forpagteren af Nørby Kro i Norby, hvor værtsparret Anne Andreasen og Thomas Element, havde fuldt hus torsdag i Kristi himmelfartsferien.

- Opbakningen har virkelig været til stede, det er vi selvfølgelig dybt taknemmelige for. Vi måtte torsdag og igen i dag fredag hænge de røde lamper ud. Det er færre gæster end normalt, da vi jo skal overholde de retningslinjer, regeringen har stukket ud. Men vi er glade for igen at kunne holde åbent. Coronakrisen har indtil videre kostet os to millioner kroner i omsætning, det er hårdt for et nyt værtspar som os, men vi har heldigvis mødt stor forståelse fra ejeren af kroen, Ivar Cenholt, siger Thomas Element.

Han nævner, at kroens 16 værelser har været booket.

- Gæsterne har her fået takeaway bragt op, som de så har kunnet nyde på værelset, siger Thomas Element, der også har leveret takeaway til coronasmittede, der har valgt at være i isolation i deres sommerhus på Vadehavsøen.

Annonce

Barske tal

En af dem, der har været og er hårdt ramt af coronakrisen, er sommerhusudlejeren Danibo.

- Nu er der kommet en lille åbning fra regeringens side, da for eksempel tyskere, der ejer sommerhus på Fanø, fra mandag 25. maj kan tage til øen. Det giver ikke Danibo omsætning, at en ejer bruger sit sommerhus. Og da der er tale om to procent af ejere, der bor i udlandet, er der heller ikke tale om den store gevinst for forretningslivet på Fanø.

- Så vi ser for alvor frem til, at grænserne igen bliver åbnet, siger Hanne Thyssen, medejer af Danibo.

Et andet sted, tallene taler deres tydelige sprog, er hos Molslinien, der sejler mellem Esbjerg og Fanø. Ifølge tal fra rederiet har nedgangen i april været 41 procent færre passagerer og 29 procent færre biler og i maj 16 procent færre biler og knap fem procent færre personbiler.

Antallet af passagerer og personbiler i april 2019 var henholdsvis 160.180 og 39.296, det tal var i samme måned i år på henholdvis 94.380 og 27.936. De samme tal for dagene 1.-20. maj 2019 er 94.824 passagerer og 23.568 biler, mens tallet for de tilsvarende dage i maj i år var henholdsvis 79.458 passagerer og 22.472 biler.

Onsdag i denne uge var der underholdning hos Fanø Bryghus. Det var dog online. Foto: Flemming Larsen
- Vi ser for alvor frem til, at grænserne igen bliver åbnet, siger Hanne Thyssen, medejer af Danibo.. Sommerhusudlejningsbureauet har tabt og taber på coronakrisen hver dag. Foto: Flemming Larsen
Forpagteren af Nørby Kro i Norby, værtsparret Anne Andreasen og Thomas Element, har tabt to millioner kroner i omsætning. Derfor glæde de sig over, at de på dag ét, torsdag i Kristi himmelfartsferien., havde fuldt hus. Foto: Mikkel Hausted Hansen
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Udenlandske par står i kø for at blive gift i sønderjyske bryllupskommuner: Ingen ledige tider resten af året

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Annonce