Annonce
Danmark

Fanø: Himmel og mest HAV

Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Tom Gefken. Black Star.Foto: Annett Bruhn

Gennem sommeren kan man se den internationale udstilling "This is the sea" på Fanø Kunstmuseum i Sønderho. Kunstner René Holm og kurator Uwe Goldenstein har sammen med leder af museet Birgitte Schack Rasmussen inviteret 14 kunstnere til at fabulere

Annonce

En god idé, god karma og øl. Det er ikke for første gang i kunsthistorien, at denne blanding har givet sig udslag i et rigtig godt resultat.

Udstillingen "This is the Sea" på Fanø Kunstmuseum i Sønderho er således blevet til i samarbejdet mellem den anerkendte billedkunstner René Holm, der stammer fra Esbjerg, og gallerist Uwe Goldenstein fra Bremen, der brænder for europæisk realisme gerne med en undertone af melankoli.

De to herrer har kendt hinanden siden 2010, da de mødtes i Berlin over en kop øl. Siden har de lavet omkring 10 udstillinger sammen, og denne gang er havet, der ikke mindst på Fanø er et eksistensvilkår, omdrejningspunktet for samarbejdet.

Flere af kunstnerne har taget afsæt i ældre malerier fra museets egen samling og Ribe Kunsmuseum og har arbejdet med den klassiske fremstilling af havet. Fotograf Per Morten Abrahamsen har sædvanen tro gjort det modsatte.

- Det er jo dejligt, at et tilfældigt møde en aften i Berlin kan blive til en international udstilling af denne kaliber på et lille bitte museum i vores lille område, siger en tilfreds René Holm, der for et års tid siden begyndte at bearbejde Birgitte Schack Rasmussen, der er formand for museet i Sønderho.

Now you say you've got trouble

Jón Kalmar Stefánsson i bogen "Nogenlunde på størrelse med universet"

Museet, billedkunstneren og galleristen

Fanø Kunstmuseeum i Sønderho blev etableret i 1992 med stor økonomisk støtte fra Alice og Tage Sørensen. Museet råder over mere end 1250 værker, der alle har tilknytning til Fanø, og som spænder fra 1800-tallet til i dag. I 2013 blev museet udvidet.http://www.fanoekunstmuseum.dk

Uwe Goldenstein, 45, er uddannet kunsthistoriker, kunstkritiker og galleri-indehaver. Han forestår desuden kunstnersammenslutningen Selected Artists, hvor han arbejder sammen med over 30 anerkendte europæiske kunstnere. 14 af dem udstiller hen over sommeren på Fanø Kunstmuseum.

http://selected-artists.com/news/bsa-fano-kunstmuseum-dk

René Holm, der i år runder 50, er uddannet på Aarhus Kunstakademi i 2006. Han har siden modtaget et hav af legater og fondsmidler, haft adskillige udsmykningsopgaver og har udstillet sine billeder flere end 100 steder rundt omkring i verden.

http://www.reneholm.dk/

Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Franziska Klotz. Am Meer.Foto: Annett Bruhn
Annonce

Jeg har tisset i Vesterhavet

- Min familie har altid haft sommerhus på Fanø, så jeg har en nær relation til øen. Jeg er blevet bidt af flåter, har tisset i Vesterhavet og drukket øl i klitterne, og jeg syntes det kunne være fedt at lave en udstilling herovre langt fra hovedstaden, forklarer René Holm, der ihærdigt forsøgte at overbevise Birgitte Schack Rasmussen om, at de sammen skulle lave en udstilling med en række kunstnere, det logistisk ville være umuligt at stampe op af jorden for museet i Sønderho.

- René har en fantastisk entusiastisk energi og er meget vedholdende og pågående. Det har været en oplevelse at se ham og Uwe gå og hænge billeder op, fortæller en taknemmelig og træt museumsleder.

På trods af, at kunstnerne har haft et års tid til at give deres bud på havet, ankom de sidste malerier halvanden dag før ferniseringen, malingen var endnu ikke tør på et enkelt af dem, og fotograf Per Morten Abrahamsens to værker blev hængt op et par timer før, hvidvinen blev hældt i glassene. Man skal tilsyneladende have et roligt gemyt, når der er kunstnere involveret.

Det har Uwe Goldenstein. Sammen med et vindende væsen og en fornemmelse for kunst er han den optimale samarbejdspartner for Birgitte Schack Rasmussens lidt mere urolige temperament:

- Det har været en meget stor fornøjelse at arbejde sammen med Uwe. Han har en utrolig kunstforståelse, repræsenterer nogle kunstnere, der laver kunst af en høj kvalitet, og så elsker han kunst.

Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Per Morten Abrahamsen. Undercurrent.Foto: Annett Bruhn
Annonce

Orden i økonomien

Det gør Kulturregion Vadehavet heldigvis for projektet også, hvorfor udstillingen er støttet med 50.000 kroner herfra. Det er Birgitte Schack Rasmussen meget taknemmelig for og stolt over.

- Vi skylder Kulturregion Vadehavet en stor tak. Uden deres mod og støtte ville vi ikke have fået udstillingsen, der har været museets hidtil dyreste, op at stå, fortæller museumsformanden, der ikke havde samme held med Kunstfonden:

- Fanø har altid været et kultursted, og det er herligt, at sådan et gammelt museum som vores kan inspirere moderne, talentfulde kunstnere. Det får museet med ind i fremtiden. Jeg er af den opfattelse, at vi med udstillingen bidrager til kvalificeret turisme på Fanø. Derfor søgte vi - uden held - støtte fra Kunstfonden, og det er jeg faktisk skuffet over. Bare et mindre beløb havde været en blåstempling af udstillingen. Der er noget, der tyder på, at det er svært at få støtte i vores landsdel.

Nemmere går det med at få lokket turister til Fanø. Mindst 125.000 forventes at besøge øen i 2017, og de, der kommer i løbet af sommerperioden, kan lægge vejen forbi Fanø Kunstmuseum, der ud over udstillingen tilbyder male- og tegneundervisning for børn med udgangspunkt i "This is the Sea."

Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Karolin Kloppstech. Welle.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Alexander Zakharov.Foto: Annett Bruhn
Kunstner og initiativtager René Holm og kurator Uwe Goldenstein ved ophængningen af udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Danja Akulin.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum.Danja Akulin.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum.Danja Akulin.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Alexander Zakharov.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Alexander Zakharov.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Per Morten Abrahamsen. Lullaby.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Miriam Vlaming.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Skibsvrag. Konstantin Déry. Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Enda O`Donoghue. At sea 1-3.Foto: Annett Bruhn
Fra udstillingen This is the Sea på Fanø Kunstmuseum. Richard Stipl. Sturm.Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Irene tog springet før denne uges massefyringer på Danfoss: - Jeg ville ikke være en af de sidste tilbage

Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce