Annonce
Esbjerg

Fanø i opråb til Folketinget: - Vi vil selv have lov at bestemme over nedsatte færgepriser

Sidste sommer betød de nedsatte billetpriser på færgen, at Fanø oplevede endnu flere turister i højsæsonen end normalt. Og det er et problem mener viceborgmester Erik Nørreby (V), som hellere ser, at de billige billetter kommer i skuldersæsonen. Arkivfoto: Lars Stokbro.
Fredag begyndte forhandlingerne om den økonomiske pakke, der skal hjælpe økonomien henover sommeren. Et af punkterne i regeringens udspil handler om billigere færgebilletter. På Fanø ønsker man ikke en kopi af sidste sommers løsning, men i stedet mere selvbestemmelse, så de billigere billetter kommer i skuldersæsonen i stedet for højsæsonen.

Fanø: Fredag startede Folketingets forhandlinger om den kommende 'sommerpakke', som især skal hjælpe turisme- og kulturbranchen henover sommeren. Og som en del af sit udspil, har regeringen afsat 200 millioner kroner til billigere transport. Det omfatter billigere indenrigstoge, men også nedsatte færgepriser. Regeringen har endnu ikke konkretiseret, hvordan pengene skal fordeles, og hvilke krav, der kommer til de kommuner og virksomheder, som skal bruge dem.

Men Fanøs viceborgmester Erik Nørreby (V) er bekymret. Han mener ikke, det vil gavne Fanø, hvis man kopierer løsningen fra sidste år.

- Regeringen kan vælge den nemme løsning og kopiere det, man gjorde sidste år, men det ville ikke være fryd og gammen for os på Fanø. Vi har ikke brug for flere turister i højsæsonen, der har vi i forvejen nok. I stedet vil vi gerne have forlænget skuldersæsonerne, så vi kunne godt bruge pengene i oktober og november, siger han.

Annonce

Selvbestemmelse

I juli 2020 var færgebilletterne gratis for gående og cyklister, og i august og september var prisen for kørende nedsat. Og det så Erik Nørreby gerne blev ændret, så kommuner som Fanø selv kan bestemme, hvornår de vil have nedsat billetterne.

- Det er vigtigt for os, at vi selv får lov til at bestemme, hvordan vi bruger pengene. Det kan godt være, det er til gavn for nogle at bruge dem i højsæsonen, men Danmark er ikke en stor enhed, vi er mange små enheder. Det giver ikke mening at lave en firkantet aftale og trække den ned over hele landet. I stedet bør man give kommunerne selvbestemmelse, fastslår han.

Annonce

Dialog med Folketinget

Og selvbestemmelse bliver også efterspurgt af Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Å).

- Indtil videre er der ikke kommet noget konkret fra regeringen om, hvordan de vil skrue sommerpakken sammen. Så jeg venter i spænding. Men det er klart, at jeg allerhelst vil have en fleksibel model, hvor vi selv kan bestemme, hvordan vi vil bruge pengene, siger hun.

Hun fortæller, at Fanø Kommune sammen med de andre ø-kommuner allerede har været i dialog med medlemmer af Folketinget og udtrykt ønsket om, at der tages højde for øernes forskellige behov.


Det vigtige er, at de får indflydelse på, hvad der giver mening for det enkelte sted, så pengene bruges mest effektivt muligt, rækker længst, og så det bliver en god oplevelse for flere.

Karina Lorentzen (SF), formand for Folketingets udvalg for øer og landdistrikter


Og hvis det ikke lykkes at få den helt fleksible model, ønsker Sofie Valbjørn, at der laves en løsning, hvor gående og cyklister får nedsat prisen, men ikke bilerne.

- Sidste sommer var vi udfordret af stor trængsel og lange køer ved færgen. Det var ikke en god situation for nogen, hverken gæster eller fastboere, og det ville ikke gavne Fanø, hvis det skete igen, siger Sofie Valbjørn (Å).

Annonce

Opbakning fra SF

En af de personer, Fanø Kommune har været i dialog med, er folketingsmedlem Karina Lorentzen fra SF. Hun er formand for Folketingets udvalg for øer og landdistrikter, og hun mener også, det er en god idé at give øerne mere at skulle have sagt.

- Nogle øer vil ikke have biler, men helst kun vil have cyklister og gående. Andre vil gerne have biler og campister. Andre igen vil helst forlænge sæsonen og give billigere billetter i august, fordi de har nok turister i juli i forvejen. Det vigtige er, at de får indflydelse på, hvad der giver mening for det enkelte sted, så pengene bruges mest effektivt muligt, rækker længst, og så det bliver en god oplevelse for flere, skriver hun i en pressemeddelelse.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ribe-Bramming

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Esbjerg

Superforskeren Julie får børn til at sige nej til alkohol gennem virtuelt festspil

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Se videoen med kite-surfing på oversvømmelserne: Flere har taget en hurtig tur på regnmasserne

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-producent af malkeudstyr er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Tønder

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Annonce