Annonce
Esbjerg

Fanø Kommune trækker i nødbremsen: Spektakulært byggeprojekt ville blive kendt ulovligt i klagesag

Realhuset på Fanø findes nu i en version 3. De to første forslag bedømte embedsfolkene ved kommunen pludselig ville kræve en helt ny lokalplan - og hvis der blev givet dispensationer til en række ideer til byggeriet, så var det tvivlsomt, om de kunne godkendes af Planklagenævnet. Illustration: TEKT Arkitekterne
Først i tredje forsøg er det nu lykkedes byggesags-eksperter ved Fanø Kommune at få planerne om et stort etagebyggeri tilrettet, så det ikke bryder lokalplanen væsentligt, og så det kan holde vand i Planklagenævnet. Teknisk udvalgsformand kritisk overfor sagsforløbet.
Annonce

Fanø: Fanøs teknikudvalg har godkendt at sende et kraftigt tilrettet projekt for det store byggeri af 20 lejligheder i en spektakulær etage-ejendom på Realgrunden i Nordby ud i en ny offentlig høring.

Det var vist sig, at både det første projekt - og yderligere et tillempet projekt  - vil kræve en helt ny lokalplan. Hvis et af de to projekter var blevet godkendt under den nuværende lokalplan, ville det formentlig blive kendt ulovlige i Planklagenævnet.

Det fremgår af sagen, der har været behandlet på det seneste teknikudvalgsmøde på Fanø.

Annonce

Seks dispensationer

En borger, Torben Mahler, betegnede allerede ved en offentlig høring det oprindelige byggeprojekt, som en hån.

- Man må da lave en ny lokalplan, alt andet giver da ingen mening, skriver arkitekt Torben Mahler i sin indsigelse.

Det oprindelige byggeri krævede hele seks dispensationer fra lokalplanen.

Den samme forvaltning, som var parat til at dispensere seks gange for at lovliggøre projektet, mener nu, at de to første skitseprojekter formentlig ikke vil holde i en klagesag ved Planklagenævnet. Og man mener derfor, at det vil kræve en helt ny lokalplan, hvis et af disse forslag skulle gennemføres.

Annonce

Tredje gang er...

Men det skal de så heller ikke. Sagen er nu endt med et tredje projekt, som kun kræver to dispensationer og dermed ingen ny lokalplan, ifølge forvaltningens vurdering. Det forventes også at kunne klare en tur i Planklagenævnet.

Det planlagte byggeri efter skitseprojekt nummer tre imødekommer flere af de indsigelser, der kom i den første høring fra naboer til de kommende bygninger i op til 12,5 meters højde.

Teknikudvalg har besluttet at sende det tredje skitseprojekt for Realgrunden i to ugers ny offentlig høring, fordi der nu er tale om et væsentligt ændret projekt.

- Efter kritiske indsigelser mod det oprindelige projekt har vi ønsket at tage naboer og andre med på råd om det markante byggeri endnu engang, siger Christian Lorenzen (K), formand for ENT-udvalget (teknikudvalget).


Der var ... massiv modstand mod det oprindelige projekt fra en række borgere og naboer. Og vi lytter naturligvis til disse protester.

Christian Lorenzen (K), teknisk udvalgsformand


- Vi politikere er jo lægfolk og nødt til at kunne stole på, hvad fagfolkene i vores forvaltning fortæller os - ikke alene fik vi at vide, at de ønskede dispensationer var af en karakter, hvor de kunne gives indenfor lokalplanen, forvaltningen argumenterede faktisk entydigt for dispensationerne. Derfor valgte vi at sende dem ud i høring. Her to måneder senere kommer den samme forvaltning så og fortæller os, at det oprindelige projekt ville kræve en ny lokalplan, fortsætter formanden.

Han mener, at det er en fejl, at den vurdering ikke blev lavet allerede ved arbejdet med det første skitseprojekt i august.

Det hele handler kort sagt om, at de byggesagkyndige embedsfolk i dag mener, at de to første skitseprojekter ikke vil holde i Planklagenævnet, og at de i dag vurderer, at de ville kræve en helt ny lokalplan. Dermed er de sagkyndige nærmest vendt 180 grader.

Annonce

Det var en fejl

Christian Lorenzen mener, at byggefirmaet Jensen & Jensen har været lydhøre i sagen og ikke gjort noget forkert. Til gengæld finder han, at sagsbehandlingen i Fanø Kommune ikke har været i orden.

- Der var i høringen massiv modstand mod det oprindelige projekt fra en række borgere og naboer. Og vi lytter naturligvis til disse protester, siger Christian Lorenzen.

En af projektets to resterende dispensationer tillader brug af skærmtegl, og det stemte Christian Lorenzen (K), imod, men den blev vedtaget af flertallet på udvalgsmødet forleden.

En anden dispensation er, at bygningen trækkes to meter tilbage fra skel til Vestervejen, og det bakkede hele udvalget op om.

Det er forvaltningens vurdering, at dette giver bedre afstand og bedre udearealer ved de nye lejligheder i stueplan, bedre trafikale forhold, færre skyggegener og et lettere byggeri langs Vestervejen. Ændringer af en fælles tagterrasse vil også betyde færre indbliksgener for naboerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce