Annonce
Esbjerg

Fanø ramt af en gal strikkepind

Astrid Ravn Rasmussen (Yderst til venstre) og Sandie Sparre (ved siden af) holder kvindeklub til strikkefestivalen på tredje år sammen med fem andre kvinder. Her er der nemlig ingen adgang for hverken mænd eller børn. Foto: Ditte Irene Knudsen
Fanø Internationale Strikkefestival fyldte fredag Fanøs gader med kvinder i hjemmestrikkede trøjer. Taskerne var fulde af strikketøj, mens de spændte bevægede sig mod øens garnmekka.

Fanø: Hold fast i garn og strikkepinde for strikkemekkaet er igen landet på Fanø.

Kvinder kom langvejs fra i farverige hjemmestrikkede trøjer og med kufferten fuld af garn og strikkepinde. Alt sammen for at besøge Fanø Strikkefestival.

Den garngale stemning startede allerede på Esbjerg havn, hvor strikketøjet stak ud af samtlige tasker, mens kvinderne ventede på færgen. Et væld af forskellige sprog fyldte Fanøfærgen, mens kvinderne sad på strikkepinde i ren spænding, inden færgen lagde til, og de kunne vende snuden mod garnet.

Annonce

Festival

  • Fanø Strikkefestival åbnede torsdag den 19. september og slutter søndag den 23. september.
  • Strikkefestivalen afholder arrangementer i Nordby, Sønderho og Fanø Bad.
  • Fanø Drikkefestival finder sted fredag den 20. september og lørdag den 21. september.

Kvindeklubben

Midt i den farverige garnmasse på Fanø Skole, der er rammerne for festivalkontoret og mange arrangementer, sad Sandie Sparre og Astrid Ravn Rasmussen. De var rejst fra Silkeborg for weekendens garnmekka. De har bosat sig i et luksussommerhus for weekenden sammen med fem andre kvinder. Faktisk er de hele tre generationer af kvinder afsted uden mænd. Eller det vil sige, at der er en mand med, men han var sat på en af campingpladserne, for i strikkernes sommerhus er der ingen adgang for mænd. Eller børn for den sags skyld.

Kvinderne strikker løs til festivalen for tredje år i træk. De har endnu til gode at deltage på en af festivalens workshops, for de syv kommer for at hente inspiration hos andre kvinder og hinanden. Når de ikke nupper inspiration fra festivalens stande, sidder de i sommerhuset og strikker, mens de udveksler tips og tricks. Selv om meget af tiden primært går med lyden af hinandens strikkepinde, er festivalen en stor begivenhed for kvinderne.

- Vi sparer faktisk sammen til festivalen, så vi kan købe garn, lyder det grinende fra Astrid Ravn Rasmussen.

En mand i mængden

En mand dukkede pludselig op i mængden af kvinder. Mogens Christensen bor i Fredericia, men hvert år tager han og hans kone til strikkefestival på Fanø. Det har de været i seks år. Faktisk er sommerhuset allerede booket til næste år, så de igen kan deltage i garnmekkaet.

Mogens Christensen er frivilligt taget af sted med konen, men han strikker bestemt ikke. Alligevel går han hvert år rundt og samler inspiration blandt stande og hjemmestrikkede trøjer.

- Jeg er jo vant til at se hendes strikketøj og garn, så jeg kigger lidt på inspiration til hende.

Helt selv går han dog ikke, for parrets to pudler sad trofast i en hundeklapvogn og holdt ham med selskab.

Der blev strikket på livet løs, mens kurvene bugnede med garnnøgler. Lene Larsen og Eva Christoffersen havde taget turen fra Sønderjylland for en enkelt dags strikkerier. Foto: Ditte Irene Knudsen

For børn og mænd

I år var det ikke kun kvinderne, der fik gavn af Fanø Strikkefestival. Fanø Skole havde i samarbejde med R:E:D (rescued endangered by design red.) sat fokus på truede dyrearter. I den forbindelse havde også børnene fundet strikketøjet frem, for de havde lavet en udstilling med fokus på de truede dyrearter. Krydsfinerplader med søm var blandt andet blevet pyntet med farvet garn, der udformede sig til springpingviner og papegøjer. Ferniseringen af de færdige kunstværker blev skudt i gang midt i garnmekkaet.

- På den her måde kunne vi også byde ind med noget til strikkefestivalen, samtidig med at børnene kunne lære noget vigtigt, siger Alan Skelmose, der er lærer på Fanø Skole.

Også mændene havde fået deres festival tilbage. Fanø Drikkefestival var nemlig at spotte på Hovedgaden i år, hvor musikken lød og øllen flød. Helge Kjærgaard og Jørgen Toft fra Fanø nød en iskold fadøl, mens konerne drønede rundt til Fanø Strikkefestival.

- Jeg synes, det er hyggeligt med noget, der vedrører mændene, lød det fra Helge Kjærgaard.

Poul Lundholdt, der er formand for foreningen bag drikkefestivalen, glæder sig også over, at øen igen kan bidrage med noget socialt for mændene.

Der blev udvekslet strikkeopskrifter på kryds og tværs. Både mellem festivalsgæsterne og standene men også festivalgæsterne imellem. Foto: Ditte Irene Knudsen
Fanø Skole havde fokus på truede dyrearter. Det tog børnene meget seriøst, og fredag udkom de derfor både med en specieludgave af Fanø Ugeblad og masser af kunstværker. Foto: Ditte Irene Knudsen
Fanø Drikkefestival var igen at finde i Nordby efter sidste års aflysning. Det glædede Jørgen Toft og Helge Kjærgaard sig over. Foto: Ditte Irene Knudsen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce