x
Annonce
Esbjerg

Fanø slås for at bevare status som rottefri

Fanø menes ikke at have nogen egentlig bestand af rotter, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Arkivfoto: Søren Olsen
Handlingsplan for rottebekæmpelse på Fanø godkendt hos Esbjerg Kommune. Planens succes fordrer opmærksomme ø-boere, der slår alarm ved synet af rotter.

Fanø/Esbjerg kommuner: Fanø Kommune har ingen kloakrotter, og historisk set har øen ikke haft nogen egentlig rottebestand. Men helt rottefri er øen ikke, for med mellemrum dukker en enkelt af slagsen op og skaber ravage - senest i slutningen af januar, hvor SuperBrugsen i Nordby måtte holde lukket i flere døgn, efter at der var spottet et enkelt eksemplar i butikken.

Nu skal der vedtages en ny handlingsplan for rottebekæmpelse for Fanø Kommune - handlingsplanen er lovbestemt og skal forebygge og bekæmpe rotter i perioden 2020-2022 - og eftersom Esbjerg Kommune er myndighed for rottebekæmpelsen på Fanø, har handlingsplanen været en tur over Plan & Miljøudvalgets bord i Esbjerg.

Annonce

Handlingsplan

  • Fanø Kommune har i samarbejde med Esbjerg Kommune udarbejdet en handlingsplan, som beskriver initiativer i den forebyggende og bekæmpende indsats over for rotter.
  • Fanø Kommunes erhvervs, natur og teknikudvalg har den 27. januar i år godkendt handlingsplanen, som dernæst blev forelagt til endelig politisk godkendelse i Esbjerg Kommune.

Anmeld, anmeld, anmeld

Ifølge embedsværkets orientering til politikerne findes der på nuværende tidspunkt ikke nogen fast bestand af rotter på Fanø, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Det ændrer dog ikke på, at der de senere år har været enkelte rotteforekomster på øen. Rotterne er sandsynligvis kommet til øen sammen med godstransport eller anden trafik fra fastlandet, vurderer forvaltningen.

Dermed vil der også fortsat være en risiko for, at der kan ske en overførsel af rotter fra fastlandet til øen, og derfor er et af de absolutte fiks-punkter i handlingsplanen da også en information til borgerne om, at de straks, omgående og ufortøvet skal anmelde til Fanø Kommune, hvis de har formodning om, at der er en eller flere rotter til stede et sted på øen.

Rottebekæmpelse og fagligt tilsyn som følge af anmeldelse af rotter i Fanø Kommune udføres i øvrigt af skadedyrsbekæmpelsesfirmaet Rentokil A/S. Privat rottebekæmpelse er ikke tilladt i Fanø Kommune, og rottebekæmperne fra Rentokil holder en tæt dialog med kommunen om de tilsynsbesøg, de er ude på, så kommunen kan vurdere, hvornår og hvor indsatsen skal intensiveres.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce