Annonce
Esbjerg

Fanø undviger sparekniven: Kan takke det stigende antal borgere

Mandag den 7. oktober godkendte et enigt byråd at sende borgmesterens budgetforslag i anden behandling. Arkivfoto: Sarah Bech
Mandag var der første behandling af et budgetforslag i Fanø Byråd. Borgmester Sofie Valbjørn (Alt) fremførte et budgetforslag, som et enigt byråd sendte til anden behandling. Der var særligt fokus på det stigende antal borgere, der har givet ekstra luft i budgettet.
Annonce

Fanø: Sidste år skulle Fanø Kommune svinge den helt store sparekniv, men i år kunne de ånde lettet op. På mandagens byrådsmøde behandlede politikerne nemlig et budgetforslag i første behandling, hvor spillerummet var lidt mere medgørligt end forrige år.

- Sidste år hang budgettet slet ikke sammen. I år er vi startet med et spillerum på 4,1 millioner uden anlæg og brugerfinansierede områder, siger borgmester Sofie Valbjørn.

Spillerummet, var hele byrådet enige i, skyldes det stigende antal borgere i kommunen.

- Vi har fået så mange nye borgere, der øger skattegrundlaget, derfor er vi ikke så pressede som sidste år, forklarede Sofie Valbjørn.

Budgetforslaget blev formelt set fremført af borgmesteren, men alle 11 byrådsmedlemmer havde inden da været med til at udforme forslaget. Alle byrådsmedlemmer sendte da også budgetforslaget videre til anden behandling.

Budgetforhandlingerne

Mandag den 7. oktober var der første budgetforhandling i byrådet.

Tirsdag den 8. oktober er der indkaldt til dialogmøde med borgerne på Fanø skole. Efterfølgende åbner en høringsperiode.

Torsdag den 24. oktober er der høringsfrist i forbindelse med budgettet.

Mandag den 4. november er der anden behandling og endelig godkendelse af budgettet.

Annonce

Spørgsmålet om prioritering

Selvom økonomien som udgangspunkt ser fornuftig ud, er der stadig ikke tale om en gavebod. Derfor er det helt store tema i dette års budgetforhandlinger prioriteringer.

Efter borgmesterens fremlæggelse af budgetforslaget, kom der mange forskellige nuancer på bordet. For noget skal opprioriteres, og det betyder, at andet må nedprioriteres.

Hos Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti var der enighed om, at Fanø ikke skal være 'Tysklands svar på Las Vegas'. Med det mener de, at man i kommunen helt skal droppe den såkaldte bryllupsturisme. Hos Socialdemokratiet var det ældreområdet, der dominerede dagsordenen.

Kristine Kaas Krog (Fanø Lokalliste) påpegede en intern udfordring. Hun nævnte, at den lange proces op til første behandling burde forbedres, og dertil vendte hun blikket mod fastlandet.

- Vi (Fanø Lokalliste red.) vil gerne se et budget i balance fra forvaltningen, så vi kan bruge forvaltningen og vores tid bedst muligt, sagde hun til byrådsmødet.

Annonce

Et tilbagevendende tema

Til sidste års budgetforhandlinger kunne JydskeVestkysten fortælle, at Fanø Byråd vedtog forhøjede takster i dagsinstitutionerne fra 2020. Den sag er indskrevet i budgettet for 2019, men alligevel spøgte det under mandagens byrådsmøde. Marius Nielsen (V) bragte nemlig sagen frem i et nyt økonomisk lys.

- Jeg er nervøs for, at hvis vi forhøjer prisen på vuggestuepladser, så får det negativ indflydelse på vores tilknytning til børnefamilier, sagde han til byrådsmødet.

I 2017 kostede det forældre 1625 kroner om måneden at få deres børn i heldagsdagpleje på Fanø. Fra 2020 stiger det tal til cirka 3000 kroner. Marius Nielsen påpegede, at man burde rulle denne takststigning tilbage, eller som minimum delvist, når Fanø Kommunes økonomi for 2020 ser så fornuftig ud, som den gør.

Annonce

I dialog med borgerne

Traditionen tro har Fanø Byråd inviteret til dialogmøde på Fanø Skole tirsdag den 8. oktober klokken 19.00. På den måde bliver borgerne inddraget i budgettet. Her bliver de nemlig introduceret for budgetforslaget, hvorefter de kan komme med inputs til politikerne.

Kommunens borgere vil efterfølgende have mulighed for at indsende høringssvar indtil den 24. oktober, hvorefter de vil blive behandlet i byrådet. Dernæst udarbejdes det endelige budget, der godkendes i anden behandling den 4. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce