Annonce
Esbjerg

Fanøs handelsfolk ønsker fair konkurrence men siger nej til foodtrucks og boder fra fastlandet

Ved Fanø Strikkefestival giver der midlertidige tilladelse til boder, hvorfra der blandt andet sælges garn. Foto: Red Star
Nordby Handelsstandsforening ønsker stramme regler for stadepladser på Fanø. Ønsket strider dog mod lovgivning om fri konkurrence og ligebehandling.

Fanø: Fiskebiler, foodtrucks og mobile kaffeboder på offentlige arealer er ikke tilladt på Fanø. Der gives kun tilladelser til såkaldte stadepladser ved særlige lejligheder som Fannikerdagene, julehytter, Fanø Sommercup, Vadehavsfestval og Late Night.

Men som en del af den lokale "sommerpakke" har ENT-udvalget besluttet at kigge på reglerne. Det sker samtidig med, at man har lavet et tidsbegrænset forsøg med privat cykeludlejning fra kommunale områder. Også caféskibet Chimera, hvis ejere har søgt om kajplads ved havnekajen, skal ifølge politikerne have en stadeplads for at kunne betjene kunderne.


Annonce

Vi må ikke sondre mellem folk fra Fanø og udefrakommende

Christian Lorenzen, formand for Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget


Eventuelt mere liberale regler for stader møder kraftig modstand fra Nordby Handelsstandsforening. Det fremgår af foreningens udkast til et arbejdsprogram, som bestyrelsesmedlem Sven Buhrkall forelagde for ENT-udvalget ved et foretræde på det seneste møde.

Foreningen skriver i debatoplægget, at man betragter fri konkurrence som kilde til udvikling. Men samtidig stiller foreningen krav om, at boderne skal have adresse på Fanø og ikke komme udefra.

- Vi ønsker, at popup-boder skal opstilles under kontrollerede og regulerede former, siger Sven Buhrkall.

Nej tak i højsæsonen

Handelsfolkene på Fanø kan ikke acceptere, at man blot kan opstille boder og foodtrucks op i perioder med høj aktivitet og stor efterspørgsel på bekostning af de forretninger, der holder åbent hele året.

Endelig mener foreningen, at bodernes ejere skal være medlemmer og betale til handelsstandsforeningen og dermed være med til at dække omkostningerne til markedsføring og aktiviteter, der trækker gæster til øen.

Til at styre de offentlige arealer i Nordby til streetfood og popup-boder ønsker foreningen at stå for tildeling af arealer til stadeholderne. Også boder på privat grund ønsker handelsstandsforeningen skal opfylde ønskerne om fair konkurrence og et varieret udbud, ligesom ejerne opfordres til at melde sig ind i foreningen.

Annonce

Der må ikke gøres forskel

Hvis kommunen ikke vil acceptere foreningens ønsker til regler for stadepladser, kan foreningen ikke anbefale løsningen, fremgår det.

- Jeg har stor respekt og sympati for handelsstandsforeningens arbejdsprogram, siger Christian Lorenzen (K), formand for ENT-udvalget, der understreger, at en grundlæggende præmis for tildeling af stadepladser er ligebehandlingsprincippet.

- Men hvis vi slækker på reglerne for stadepladser på offentlige arealer, må vi ikke sondre mellem folk fra Fanø og udefrakommende. Vi må heller ikke sondre mellem, hvilke produkter, der falbydes. Endelig kan kommunen ikke udlicitere tildelingen af tilladelser til stadepladser, fortsætter han og afslutter:

- Vi må opkræve, hvad det koster kommunen at stille stadepladser til rådighed, men vi må ikke tjene på det. En kommune må ikke bedrive erhverv eller konkurrere med private erhvervsdrivende. Så i praksis kan vi kun beskytte de erhvervsdrivende, der skaber beskæftigelse og betaler ejendoms- og selskabsskatter på Fanø ved at opretholde de nugældende, restriktive regler for stadepladser.

Annonce

Det er op til udvalget

Sven Buhrkall fra handelstandsforeningen forklarer, at foreningens holdning er et samlet resultat af medlemmernes synspunkter blandt andet fremført ved et medlemsmøde.

- Vi fremfører vores ønsker og holdninger, og så må politikerne tage ansvaret og eventuelt beslutte nye regler for stadepladser under hensyn til lovgivningen, siger han og tilføjer:

- Men mon ikke ENT-udvalget finder frem til en løsning, der imødekommer de grundlæggende ønsker fra foreningen siger Sven Buhrkall.

Den nystiftede forening har brugt mange ressourcer på at lave arbejdsprogrammet, der ventes endeligt vedtaget om få dage.

- Vi håber, at der er forståelse for vores holdninger til stadepladser siger Sven Buhrkall, der fastslår, at foreningen ikke støtter en fuldstændig liberalisering af reglerne for stadepladser.

ENT-udvalget udsatte i øvrigt en eventuel revision af reglerne for stadepladser i to måneder.

I dag er hovedreglen, at stadepladser ikke er tilladte på Fanø. Der gives kun midlertidige tilladelser i forbindelse med festivaler, events eller andre særlige arrangementer.

Der er således blandt andet givet afslag til salg af kunst fra bod i Hovedgaden, salg af fisk fra fiskebil i Sønderho og salg fra kaffevogn og food-truck.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce