Annonce
Esbjerg

Fanøs handelsfolk ønsker fair konkurrence men siger nej til foodtrucks og boder fra fastlandet

Ved Fanø Strikkefestival giver der midlertidige tilladelse til boder, hvorfra der blandt andet sælges garn. Foto: Red Star
Nordby Handelsstandsforening ønsker stramme regler for stadepladser på Fanø. Ønsket strider dog mod lovgivning om fri konkurrence og ligebehandling.

Fanø: Fiskebiler, foodtrucks og mobile kaffeboder på offentlige arealer er ikke tilladt på Fanø. Der gives kun tilladelser til såkaldte stadepladser ved særlige lejligheder som Fannikerdagene, julehytter, Fanø Sommercup, Vadehavsfestval og Late Night.

Men som en del af den lokale "sommerpakke" har ENT-udvalget besluttet at kigge på reglerne. Det sker samtidig med, at man har lavet et tidsbegrænset forsøg med privat cykeludlejning fra kommunale områder. Også caféskibet Chimera, hvis ejere har søgt om kajplads ved havnekajen, skal ifølge politikerne have en stadeplads for at kunne betjene kunderne.


Annonce

Vi må ikke sondre mellem folk fra Fanø og udefrakommende

Christian Lorenzen, formand for Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget


Eventuelt mere liberale regler for stader møder kraftig modstand fra Nordby Handelsstandsforening. Det fremgår af foreningens udkast til et arbejdsprogram, som bestyrelsesmedlem Sven Buhrkall forelagde for ENT-udvalget ved et foretræde på det seneste møde.

Foreningen skriver i debatoplægget, at man betragter fri konkurrence som kilde til udvikling. Men samtidig stiller foreningen krav om, at boderne skal have adresse på Fanø og ikke komme udefra.

- Vi ønsker, at popup-boder skal opstilles under kontrollerede og regulerede former, siger Sven Buhrkall.

Nej tak i højsæsonen

Handelsfolkene på Fanø kan ikke acceptere, at man blot kan opstille boder og foodtrucks op i perioder med høj aktivitet og stor efterspørgsel på bekostning af de forretninger, der holder åbent hele året.

Endelig mener foreningen, at bodernes ejere skal være medlemmer og betale til handelsstandsforeningen og dermed være med til at dække omkostningerne til markedsføring og aktiviteter, der trækker gæster til øen.

Til at styre de offentlige arealer i Nordby til streetfood og popup-boder ønsker foreningen at stå for tildeling af arealer til stadeholderne. Også boder på privat grund ønsker handelsstandsforeningen skal opfylde ønskerne om fair konkurrence og et varieret udbud, ligesom ejerne opfordres til at melde sig ind i foreningen.

Annonce

Der må ikke gøres forskel

Hvis kommunen ikke vil acceptere foreningens ønsker til regler for stadepladser, kan foreningen ikke anbefale løsningen, fremgår det.

- Jeg har stor respekt og sympati for handelsstandsforeningens arbejdsprogram, siger Christian Lorenzen (K), formand for ENT-udvalget, der understreger, at en grundlæggende præmis for tildeling af stadepladser er ligebehandlingsprincippet.

- Men hvis vi slækker på reglerne for stadepladser på offentlige arealer, må vi ikke sondre mellem folk fra Fanø og udefrakommende. Vi må heller ikke sondre mellem, hvilke produkter, der falbydes. Endelig kan kommunen ikke udlicitere tildelingen af tilladelser til stadepladser, fortsætter han og afslutter:

- Vi må opkræve, hvad det koster kommunen at stille stadepladser til rådighed, men vi må ikke tjene på det. En kommune må ikke bedrive erhverv eller konkurrere med private erhvervsdrivende. Så i praksis kan vi kun beskytte de erhvervsdrivende, der skaber beskæftigelse og betaler ejendoms- og selskabsskatter på Fanø ved at opretholde de nugældende, restriktive regler for stadepladser.

Annonce

Det er op til udvalget

Sven Buhrkall fra handelstandsforeningen forklarer, at foreningens holdning er et samlet resultat af medlemmernes synspunkter blandt andet fremført ved et medlemsmøde.

- Vi fremfører vores ønsker og holdninger, og så må politikerne tage ansvaret og eventuelt beslutte nye regler for stadepladser under hensyn til lovgivningen, siger han og tilføjer:

- Men mon ikke ENT-udvalget finder frem til en løsning, der imødekommer de grundlæggende ønsker fra foreningen siger Sven Buhrkall.

Den nystiftede forening har brugt mange ressourcer på at lave arbejdsprogrammet, der ventes endeligt vedtaget om få dage.

- Vi håber, at der er forståelse for vores holdninger til stadepladser siger Sven Buhrkall, der fastslår, at foreningen ikke støtter en fuldstændig liberalisering af reglerne for stadepladser.

ENT-udvalget udsatte i øvrigt en eventuel revision af reglerne for stadepladser i to måneder.

I dag er hovedreglen, at stadepladser ikke er tilladte på Fanø. Der gives kun midlertidige tilladelser i forbindelse med festivaler, events eller andre særlige arrangementer.

Der er således blandt andet givet afslag til salg af kunst fra bod i Hovedgaden, salg af fisk fra fiskebil i Sønderho og salg fra kaffevogn og food-truck.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Esbjerg For abonnenter

Efter opfordringer til test: Kæmpelange corona-køer får esbjergenserne til at rase

Esbjerg Energy

Energy kigger langt efter fjerdepladsen efter sent nederlag i Herning

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce