Annonce
Esbjerg

Fanø Lokalliste smed politisk bombe: Dagplejens overlevelse kan koste selvejende børnehave livet

Småbørnsforældrene på Fanø er ikke bange for at sige deres mening, og politikerne kæmper for at tiltrække børnefamilier til øen. Begge parter ønsker det bedste for børnene, men hvad består det af? En analyse er sat i gang, og inden den er slut, kan den lukningstruede dagplejes fremtid ikke afgøres endegyldigt. Foto: Jacob Schultz
Dagplejen på Fanø skranter, men en overraskede politisk prøveballon blev sendt til vejrs på mandagens byrådsmøde, hvor alle politikere bakkede op om den trygge pasningsform. En løsning kan være omdannelse af Fanø Børnehave til kommunal institution, hed det.

Fanø: Dagplejen lever videre på Fanø. Et enigt byråd besluttede mandag aften, at man principielt vil bibeholde den kommunale dagpleje.

Men samtidig var man enige om, at man vil tage dagplejens fremtid op igen, når kommunens undersøgelse af dagtilbud til børnene er afsluttet i løbet af året.

Sagen er, at dagplejen er meget kostbar med få børn og udsigt til endnu færre. Men samtidig ønsker alle politikerne den kommunale dagpleje bevaret sammen med vuggestuer og børnehaver.

Annonce

En analyse af pasningsønsker er allerede sat i gang  med øens børnefamilier, hvorefter politikerne vil fastlægge dagtilbuddene.

Selvejende eller kommunal

Merete Engsted fra Fanø Lokalliste pegede på en opsigtsvækkende løsning, som måske kan sikre dagplejen en fremtid på Fanø og en bedre økonomi for hele børnepasningen på Fanø.

- Fanø Børnehave er selvejende. Måske vil vi få mere ud af institutionen, hvis den blev kommunal, sagde hun.

Økonomien i Fanø Børnehave er svingende, og som selvejende er det i sidste ende Fanø Kommune, som står med udgiften, når børnehavens budget overskrides.

En kommunal - eller en ren privat - ejerform af Fanø Børnehave vil efter nogle politikeres mening give bedre økonomi til hele børneområdet, så dagplejen ad den vej kan styrkes økonomisk og bevares - og få flere børn og dagplejemødre.

Ligesom de øvrige politikere var Merete Engsted på byrådsmødet indstillet på, at dagplejen føres videre midlertidigt, indtil analysen af det gode børne- og ungdomsliv er klar.

Annonce

Så galt gik det ikke

Niels Heinel fra Miljølisten var som formand for Børne og Kulturudvalget ked af, at søgningen til den kommunale dagpleje er faldende og dermed ekstra dyr.

- Efterspørgslen efter dagplejepladser er meget lav, og ingen har lyst til at være kommunal dagplejemor, konstaterede han.

- Det betyder, fortsatte han, at forvaltningen indstiller, at dagplejen ophører ved udgangen af august 2021.

Men så galt gik det altså ikke. Og med de mange positive politiske tilkendegivelser tyder meget på, at dagplejen kan styrkes og økonomien reddes på anden vis.

Politikerne er enige om, at den kommunale dagpleje principielt skal være et tilbud på Fanø, og med beslutningen i byrådet fastholder man dagplejen, så børnefamilier og dagplejere kan være trygge ved, at politikerne fortsat vil have dagplejen.

Annonce

Det gode børneliv

- Det vil være ærgerligt at overhale analysearbejdet om det gode børne- og ungdomsliv - først når det arbejde er slut, kan vi beslutte, hvordan dagtilbuddet skal være sammensat, sagde borgmester Sofie Valbjørn, Alternativet.

- Nu sender vi for tredje gang dagplejen til hjørne, men vi vil det her tilbud, sagde Niels Heinel:

Anja Parbst Høst (K) fastslog, at når man har lovet forældrene at bevare dagplejen, så skal løftet også holdes.

- Det er vigtigt for os konservative med en bred vifte. Nogle ønsker dagplejens nærvær, nærhed og tryghed, sagde hun.

Derfor er dagplejen i knibe

  • Efter debat om dagplejen i efteråret 2020 fik man fem opskrivninger af børn; kort efter var tre slettet igen.
  • De  to børn fik plads i dagplejen. Siden 1 oktober 2020 har der været 0 opskrivninger.
  • I efteråret 2020 søgte kommunen en dagplejer, men fik ingen ansøgninger.
  • 1. september 2021 er der to dagplejere og syv børn.
  • Dagplejen kan ikke drives med kun to dagplejere.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Regionalt For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce