Annonce
Sønderborg

Far og søn på snorkeltur: Fandt sværd med skede på havbunden nær Als

Sværdskeden på godt 80 centimeter - formentlig af kobber eller bronze - dukkede op på få meters dybde på havet ud for Helved på Als. Nu skal den undersøges af eksperter. Privatfoto
Det der lignede et stykke træ på havbunden viste sig at være en sværdskede af metal, som nu skal undersøges af eksperter. Den stammer højst sandsynlig ikke fra Danmark.
Annonce

Als: Tom Strange Beck og en god ven fra Silkeborg kan godt lide at tage rundt til danske kystområder og snorkle i jagten på en god fisk til aftensmad på stranden. Det gør de med hver deres søn på 13 år.

Og det var på sådan en tur i vandet ved kysten ud for Helved på Als, at Tom og hans søn Timothy for nylig gjorde en opdagelse ud over det sædvanlige.

- Vi deler os normalt op i to grupper med hver vores søn, og da vi er ude på nogle meters dybde får min søn øje på noget, der ligner et langt stykke træ med skrift på. Det var delvis dække af sten og begroet. Jeg dykker ned, og da jeg får fat i det, kan jeg godt mærke på vægten, at det ikke er træ, forklarer Tom Beck.

Det viser sig nemlig at være en godt 80 centimeter lang sværdskede af metal.

Annonce

Eksperters vurdering

- Den er flot og noget, der er brugt tid på at lave, men vi er da også godt klar over, at det ikke nødvendigvis er en gammel historisk sag med stor værdi, tilføjer Tom Beck.


Vi deler os normalt op i to grupper med hver vores søn, og da vi er ude på nogle meters dybde får min søn øje på noget, der ligner et langt stykke træ med skrift på. Det var delvis dække af sten og begroet. Jeg dykker ned, og da jeg får fat i det, kan jeg godt mærke på vægten, at det ikke er træ.

Tom Strange Beck


Sværdskeden er nu indleveret til Museum Sønderjylland via Sønderborg Slot. Her venter den på vurdering af en ekspert tilknyttet Davids Samling i København. Museet rummer kunst og kunsthåndværk fra 1700-tallets Europa, dansk guldalder og nyere dansk kunst samt kunst fra den islamiske verden fra 600-tallet til 1800-tallet.

Netop sidstnævnte kan være aktuelt i forbindelse med sværdskeden. Det vurderer arkæolog og museumsinspektør i Varde, Jens Lauridsen, der kender de to, der har fundet genstanden. På baggrund af fotos har han en foreløbig forsigtig vurdering:

- Den ser ikke hjemlig ud, men er med sine udformninger og ornamenter nok mere mellemøstlig. Den er af kobber eller bronze og måske forgyldt et par steder. Der er nogle sten sat i, men om det er ædelsten eller glas, kan jeg ikke vurdere. Alderen er svær at sige noget om. Det kan også være en souvenirgenstand fra Tyrkiet, nu må vi se, fortæller Jens Lauridsen.

Annonce

Måske konserveres

Nu skal sværdskeden, der indeholder en klinge, vurderes. Håndtaget - eller fæstet - er knækket af.

- Den bliver nok først røntgenfotograferet og skal så konserveres. Det kan godt være lidt af en konservators mareridt, da der både er metal og formentlig organisk materiale som læder og træ at tage hensyn til, tilføjer Jens Lauridsen.

Tilbage står Tom og hans søn Timothy og venter spændt på nyt, hvilket formentlig først bliver midt i august, da eksperten fra Davids Samling er på ferie.

- Men måske udvider vi vores fiskejagt med en metaldetektor, for det er da vildt spændende, tilføjer Tom Beck, som i mellemtiden er nået til det Sydfynske øhav i sin jagt på aftensmad.

Sværdskeden fundet i vandet ud for Helved på Als har også ædelsten eller glas isat. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Esbjerg

Bisiddere nægtes fortsat adgang til møder på jobcenter: - Uværdigt, at systemet tromler borgerne

Annonce