Annonce
Varde

Far på Lykkesgårdskolen støtter nyt specialcenter

Lykkegårdsskolens specialklasser holder blandt andet til i den gamle lilla bygning, hvor de yngste elever på Lykkesgårdskolen tidligere gik. Arkivfoto: John Randeris.

Magnus Søgaard er far til en pige med Downs Syndrom, der går i Lykkesgårdskolens specialafdeling. Han støtter, at klasserne bliver flyttet til Sct. jacobi Skole - hvis skolen bliver rigtigt indrettet.

Annonce

Ansager/Varde: - I bund og grund er det en flot og meget ambitiøs plan.

Magnus Søgaard, Ansager, tror på, at det er en god ide at flytte specialeleverne sammen på Sct. Jacobi Skole. Men det skal være sidste gang, specialbørnene bliver flyttet.

Selv er han far til en 16-årig datter med Downs Syndrom, og hun går i specialafdelingen på Lykkesgårdskolen. Her skal hun gå i et par år endnu, men hun er gået ud af skolen, når det nye specialcenter efter planen åbner i 2020. Han er medlem af skolebestyrelsen på Lykkesgårdskolen, men i denne sag udtaler han sig som far til et specialbarn.

Specialklasserne

Specialklasserne på Lykkesgårdskolen har siden 2012 været for alle elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Det vil sige, at eleverne ikke kan lære ting lige så let som deres jævnaldrende, for eksempel fordi de er udviklingshæmmede.Specialklasserne i Labyrinten i Tistrup er for elever med specifikke indlæringsvanskeligheder. Det vil sige, at de er normalt begavede, men at der er andre ting, der gør, at de ikke kan gå i en almindelig klasse.

Annonce

Spejling er ikke den væsentligste

Ann Bønnelycke Madsen, der er er plejemor til et barn i Labyrinten i Tistrup, er imod samlingen på Sct. Jacobi Skole, fordi børnene i Labyrinten kommer til at mangle at kunne spejle sig i de almene børn. Magnus Søgaard tror sådan set, at Anne Bønnelycke Madsen kan have ret i sin kritik i forhold til den gruppe børn, der går på skolen i Tistrup.

Men for børnene på Lykkesgårdskolen har han en helt anden holdning.

- Efter inklusionen rigtig er trådt i kraft, så kan man sige, at gabet mellem børnene i specialafdelingen og almenafdelingen bliver større og større, fordi de bedste i specialafdelingen er blevet flyttet over i almenafdelingen. De, der er blevet flyttet, var dem, der havde brug for mest spejling.

Om sin egen datter siger han:

- Samfundet synes, at hun skal have lige muligheder, og hun skal være en del af samfundet. Men hun har ikke selv det latente behov at bevæge sig mellem de almindelige. Hun ved godt, hun er anderledes.

Så spejling er ikke det væsentligste:

- Men selvfølgelig skal der være et samarbejde med en anden skole.

Annonce

En langsigtet løsning

Der er to ting, han virkelig ønsker sig. Det er, at den nye skole bliver indrettet til specialbørnene, og at det bliver gjort ordentligt fra starten. Den andet er, at der bliver ro om området, når børnene flytter ind på Sct. Jacobi Skole, så de ikke igen skal opleve nye klasser og nye lokaler.

- Mange af de børn derude har brug for trygge rammer. De har brug for rammer, der passer til dem, siger han.

- De har det bedst, hvis de ved, at det er her, de skal være.

Per Rask Jensen (V), formand for børn og undervisning, kan ikke love, hvor længe Sct. Jacobi Skole vil forblive specialcenter, men han er grundlæggende enig.

- Det er formålet at gøre noget langsigtet, så vi ikke skal ud i at flytte børnene rundt igen på et tidspunkt, siger han.

Annonce

Inddrag forældre og personale

For at få den rette indretning foreslår Magnus Søgaard, at der bliver lavet en styregruppe med personale, forældre og andre relevante, der hurtigt går i gang med at finde ud af, hvordan den nye skole skal indrettes.

Forældrene bliver inddraget, lover Per Rask Jensen. Der er nedsat et brugerpanel for forældre til børn og unge med særlige behov, og Per Rask Jensen regner med, at det brugerpanel bliver inddraget.

Og så skal der følge penge med til at få den optimale indretning, mener Magnus Søgaard.

- Vi er selvølgelig klar på, at der følger nogle omkostninger med, svarer Per Rask Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce