Annonce
Debat

Farcen om højspændingsmaster er et trist kapitel for demokratiet

Anders Kronborg

Kampen om de omstridte og store højspændingsmaster gennem naturskønne områder i Sydvestjylland har været opslidende for borgere og mastemodstandere. Det har desværre også været et vidnesbyrd på, hvor langt der er fra Christiansborg til borgerne i Sydvestjylland. Alene det, at den ansvarlige masteminister ikke har gjort større anstrengelser for at forhindre den 170 kilometer lange højspændingsmotorvej gennem rekreative og beskyttede naturområder, tæt ved landsbyer og forbi yndede turistudflugtsmål, må give stof til eftertanke og fortvivlelse udenfor Københavns volde. Helt berettiget havde nogle af de jyske mastemodstandere fået produceret T-shirt med påskriften: "Jyder er også mennesker!"

På det tidspunkt masterne og højspændingsforbindelsen mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup til grænsen blev besluttet i Folketinget, så var der en udbredt forståelse af, at det ikke handlede om teknik, men om økonomi. Viljen til at betale ekstra for at få lagt forbindelsen i jorden - og skåne herlighedsværdierne i Sydvestjylland - var således ikke tilstede hos regeringen.

Borgere har på tværs af landsbyer, interesseorganisationer og partitilhørsforhold stået sammen i kampen(!) og oplyst om de negative konsekvenser ved at opstille disse højspændingsmaster i vores skønne natur. Den ansvarlige minister, Lars Chr. Lilleholdt (V), har naturligvis hele tiden været klar over de negative konsekvenser, for i hans egen opstillingskreds til folketinget, har han jo selv fået omlagt luftledninger til jordkabler. I øvrigt noget ministeren er glad for!

Hele offentlighedsfasen har været mere end et broget forløb. Farcepunktet er for flere måneder siden blevet passeret. Forkerte oplysninger har fyldt debatten. Først handlede en evt. nedgravet løsning om økonomi. Senere handlede det ikke om økonomi, men om teknik. Så skulle Energinet undersøge sagen igen - og efterfølgende skulle udenlandske eksperter og specialister krydstjekke Energinets konklusioner. Først var der ikke et CO2-regnskab for projektet. Senere kom det frem, at der var lavet CO2-beregninger. Og det tog rigtig lang tid før ministeren overhovedet viste interesse for at lade ministerbilen fragte ham en tur til Sydvestjylland for at se nærmere på projektet og lytte til borgerne. Esbjergs Venstre-borgmester blev citeret for at sige: "Der er åbenbart ikke den store velvilje til at komme ud i landet for at se på så store og væsentlige ting, som betyder rigtig meget for os, der bor her, men det er langt væk fra København åbenbart."

Det har ikke været en eksemplarisk måde at behandle borgerne på! OG der er fortsat ingen afklaring. Borgerne er stavnsbundne til deres huse og flere må ligge søvnløse om natten og frygte udsigt til hundredvis af stålkonstruktioner på størrelse med Rundetårn, så langt øjet rækker. I forbindelse med høringsprocessen i april/maj stillede jeg den ansvarlige minister en række spørgsmål til masteprojektet og Vikling Link-projektet. Jeg spurgte bl.a. ind til CO2-regnskab og C02-konsekvensberegninger. Ministeren svarede retur til mig i maj 2018, at "der er ikke som sådan udarbejdet et CO2-regnskab for Viking Link-projektpakkens CO2-udledninger i EU".

I oktober 2018 kunne vi (til vores store undren) i Ingeniøren læse, at ministeren pludselig var faldet over en gammel beregning, som viste, at Viking Link får CO2-udledningen til at stige. Disse oplysninger gjorde mig naturligvis nervøs. Det var jo i øvrigt præcis det, mit spørgsmål gik på i april/maj, og det oplyste ministeren mig ikke om i ministersvaret. Jeg spurgte derfor ministeren igen - og jeg bad ligeledes om aktindsigt i korrespondancen mellem Energinet og Energi- Forsynings- og Klimaministeriet i udarbejdelsen af ministersvaret til mig.

Lars Chr. Lilleholt (V) påstår i nye svar, at han intet har tilbageholdt overfor mig, men til min store forbløffelse, så viser aktindsigten noget ganske andet. Her fremgår det tydeligt i kladdemateriale til ministersvaret, at der er 'beregninger' for Viking Link-projektpakken, og der henvises til, hvad det betyder 'regneteknisk', og hvad 'regnemaskinen' viser. Aktindsigten viser, at der i sagsbehandlingen, som leder frem til det endelige ministersvar, sker kraftige og markante redaktionelle ændringer af afsnittet, der fortæller om CO2-beregninger. Energi- Forsynings- og Klimaministeriet var velinformeret om CO2-beregninger, men disse oplysninger blev - opportunt(?) - tilbageholdt for mig. Hele sagen om masterne i Sydvestjylland et trist demokratisk kapitel. Man sidder konstant med en fornemmelse af, at vi ikke får alle oplysninger i sagen. Demokrati er oplysning, dialog og indsigt for alle borgere. Jeg synes hele forløbet giver en grim fornemmelse i maven om, at mere er fejet ind under gulvtæppet.

Annonce
Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce