Annonce
Indland

Farlig mand får tredje voldtægtsdom og idømmes forvaring

Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Dna-spor har fældet en mand, der for tredje gang er blevet dømt for voldtægt.

En voldtægtsforbryder er så farlig, at der er risiko for, at han fortsætter sine forbrydelser på fri fod.

Det har Retten i Glostrup tirsdag besluttet i en sag, hvor manden er blevet idømt forvaring for to voldtægter.

Manden, Adam Lucas Nielsen, er dømt for i september 2018 og den 3. januar 2019 at have brudt ind i en kvindes hjem i Brøndby, hvor han voldtog hende.

Kvinden anmeldte den 9. januar 2019 manden for voldtægten i januar, og hun anmeldte ham senere for forholdet begået i september sidste år.

Han er to gange tidligere blevet dømt for voldtægt, og det har fyldt i rettens afgørelse. I begge tilfælde brugte han samme fremgangsmetode, som han har været anklaget for ved Retten i Glostrup.

Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

I straffesager er praksis, at anklagemyndigheden læner sig op af en anbefaling fra Retslægerådet.

Rådet laver en mentalundersøgelse af den pågældende person og kan så her anbefale, at personen idømmes forvaring, hvis der er beviser for, at den pågældende er skyldig.

Retslægerådet er landets øverste lægelige myndighed i juridisk sammenhæng.

Undervejs har den 61-årige mand nægtet sig skyldig. Ifølge en pressemeddelelse fra Retten i Glostrup har han blandt andet forklaret, at han og kvinden aldrig havde haft seksuel omgang med hinanden.

De tekniske beviser skød dog den forklaring ned, da der blev fundet dna fra manden på kvindens undertøj.

61-årige Adam Lucas Nielsen har nu 14 dage til at beslutte sig for, om han vil anke dommen til Østre Landsret.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra Retten i Glostrup
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce