Annonce
Sønderborg

FarmerCamp på fjerde år: 57 børn knokler løs på landbrugsskolen

9-årige Signe Andersen er fra et landbrugshjem, men de har ingen køer derhjemme. Hun synes, det er vældig skægt, når kalvene slikker på hænderne. Det er jo gratis håndcreme. Foto: Sarah Nørgaard
Der bliver luget ud i staldene og opvartet kyllinger og grise, når 57 børn er løs på Gråsten Landbrugsskole over sommeren. For fjerde år i træk står den på FarmerCamp for børn og unge.
Annonce

MikkGråsten: De nyudklækkede kyllinger pipper lystigt fra rugemaskinen, som Malthe Ebbesen har åbnet for.

- Så skal I se - nu får I én eller to hver, og så bærer i dem hen til sovesalen, fortæller Malthe Ebbesen til omkring 10 børn, der står rundt om ham for at betragte de nuttede, gule kyllinger.

- Og nu ikke noget med at tabe dem, tilføjer han, mens de første børn går forsigtigt afsted med én kylling i hver hånd.


Rigtig mange af børnene kommer fra landbrugshjem, men der er også en hel del i år, der har et perifert kendskab til landbrug. Måske har deres nabo, en kusine eller deres bedsteforældre haft et landbrug

Hanne Jensen, idrætsstuderende og arrangør bag FarmerCamp


Gråsten Landbrugsskole har atter i år åbnet stalddørene til den årlige FarmerCamp, som løber af stablen for fjerde gang. I år har 57 børn og unge ønsket at deltage i lejrløjerne, mens de får en oplevelse af livet på en bondegård.

Det er fjerde år i træk, at unge mennesker har gæstet landbrugsskolen i sommermånederne. Det var arrangørerne Malthe Ebbesen og Hanne Jensen, der kunne se et behov for sommerlejren.

Det er fjerde år, at FarmerCamp har eksisteret som et tilbud for børn på Gråsten Landbrugsskole. Flere af årets deltagere har også været med i de forgangne år. Kaninerne bliver betragtet af lejrkammeraterne Mathias, Nicolai og Mikkel. Foto: Sarah Nørgaard

- Vi kom til at tænke over, at der ikke findes noget lejrtilbud til børn, der ikke dyrker sport. Der er skoler til håndbold og fodbold, men ikke så meget til de børn med andre interesser, fortæller Hanne Jensen.

Med inspiration fra de gymnastiklejre, som Hanne og Malthe selv deltog i som børn, besluttede de sig for at skabe en lejr, hvor børnene får et væld af oplevelser ude på landet.

Annonce

Tæt på dyrene

Én efter én går børnene med kyllingerne ind i en lade, der i løbet af de tre dage, som FarmerCamp forløber over, agerer sovesal for de yngste børn på lejren.

Her er der en lille kravlegård med en varmelampe, som børnene forsigtigt placerer de små kyllinger i.

Mikkel Bjørnskov Jessen på 10 år er glad for at være afsted på FarmerCamp og passe på de små kyllinger. Foto: Sarah Nørgaard

- Hvorfor er de bare så søde, bliver der spurgt retorisk i børneflokken.

- Hvad skal der ske med dem, spørger en af deltagerne nysgerrigt til Hanne Jensen.

- De skal leve og vokse sig store, indtil de en dag får et gok i hovedet og bliver slagtet, svarer Hanne Jensen prompte, for det er nu engang sådan, at der kommer kyllinger i køledisken.

Øjnene bliver store hos børnene, inden de spæner afsted for at hente de næste kyllinger fra rugemaskinen. På FarmerCamp får man et ærligt svar, når man spørger, og tingene bliver ikke pakket ind. Dyrene kan sagtens være til stor glæde nu og senere til gavn.

Børnene passer også fire søde smågrise og de var med til at overvære en ko, der kælvede i stalden tidligere på tirsdagen.

I den lille kravlegård kan de nyligt udrugede kyllinger få lov til at hygge sig under varmelampen. Foto: Sarah Nørgaard

- For dem, der ikke har set det før, så er det ret vildt at se et nyt liv blive til, fortæller Hanne Jensen.

Annonce

Forskellige baggrunde

Med 57 forskellige børn til FarmerCamp er der ligeså mange forskellige erfaringer med livet på et landbrug.

De ældste deltagere får lov til at sove i grisehytter, der er indkøbt til formålet. Her ses Tim Nijhuis (th.) sammen med Valdemar Alsen fra Gilleleje. Foto: Sarah Nørgaard

- Rigtig mange af børnene kommer fra landbrugshjem, men der er også en hel del i år, der har et perifert kendskab til landbrug. Måske har deres nabo, en kusine eller deres bedsteforældre haft et landbrug, forklarer Hanne Jensen.

Fælles for dem alle er, at de er interesseret i at lære mere om køer, grise, agerbrug og traktorer sammen med en masse jævnaldrende.

En af årets deltagere er Valdemar Alsen, der er taget hele vejen fra det allernordligste Sjælland, Gilleleje, for at deltage i FarmerCamp.

- Min morfar havde landbrug, indtil jeg var to år, men så har han haft traktorer siden. Det har altid interesseret mig, og mit første ord var rent faktisk "traktor", fortæller Valdemar Alsen med et grin.

FarmerCamp foregår over tre dage fra mandag til og med onsdag i uge 31.

Fakta om FarmerCamp

Første FarmerCamp løb af stablen i 2017.

Der er plads til 60 børn på lejrskolen, og tilmeldingen koster 965 kroner.

Det foregår over tre dage med to overnatninger.

FarmerCamp er for børn mellem 9-14 år.

De ældste deltagere sover i grisehytter udenfor.

Der skal arbejdes på FarmerCamp og børnene er vilde efter at få noget at bakse med. Om aftenen hygger deltagerne sig rundt om bålet og er godt trætte ovenpå dagens strabadser. Foto: Sarah Nørgaard
Det er godt at kunne hjælpes ad. Denne kalv blev født selv samme dag, og nu skal den have lov til at hvile sig i nyt halm. Foto: Sarah Nørgaard
Hanne Jensen er en af grundlæggerne til FarmerCamp. Hun er selv fra et landbrugshjem og hjælper stadig sine forældre i weekenderne. Til daglig læser hun idræt på Aarhus Universitet. Foto: Sarah Nørgaard
De nyudklækkede kyllinger er enormt søde, så børnene går ganske forsigtigt med dem. Foto: Sarah Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Abdul gik efter et multikulturelt gymnasiemiljø: - Her følte jeg mig mest velkommen

Annonce