x
Annonce
Kolding

Farmors syskrin satte skub i Lisbets kuriositeter

Lisbet Thorøe Larsen har mange ting i sit værksted. Blandt andet syskrinet på bordet, som hun har arvet efter sin farmor. Foto: Søren Gylling

I Lisbet Thorøe Larsens værksted i Lunderskov blomstrer kasserede klokkestrenge og et mylder af andre kreative påfund.

Lunderskov: Der skete noget, da Lisbet Thorøe Larsen arvede sin farmors gamle syskrin.

- Hun var en ung kvinde med små børn, da krigen var allerværst. Derfor genbrugte hun alt, hvad hun kunne, og det blev hun ved med hele sit liv. Da hun døde, ville jeg bare så gerne have hendes syskrin, fordi der var så mange mærkelige ting i.

Og det fik Lisbet.

- Jeg begyndte at bruge tingene i malerier, og så tog det fart derfra. I dag arbejder jeg ikke særligt meget med maleri, men er mere optaget af at få ting til at fortælle en ny historie.

Hun bruger stort set alle materialer, går meget på loppemarkeder og i genbrugsbutikker og finder ting i naturen. Lisbet har arbejdet en del med ukendte og afdøde kvinders tekstiler.

- For efter min mening fortjener broderede klokkestrenge, hæklede flakoner og andet håndarbejde mere respekt end bare at blive solgt for en flad femkrone på et loppemarked.

I hendes værksted står blandt andet en lampe med en flot hvid skærm, som hun i hånden har syet sammen af hæklede flakoner. Hun har også lært at ompolstre møbler og har betrukket en stol med nøje udvalgte broderede klokkestrenge.

Annonce

Kort om Lisbet

Lisbet Thorøe Larsen er 47 år.Hun er uddannet lærer.

Hun arbejdet som skatmester i Kolding Kommunes skatkammer. Her kan virksomheder komme af med overskudsmaterialer, som børn og unge fra Kolding Kommunes institutioner gratis kan hente.

Lisbet drømmer på længere sigt om at kunne leve af sine kuriositeter.

Bag syskrinet står Siges assamblage, som Lisbet Thorøe Larsen har hentet inspiration til i en bog om nordiske guder og helt. Foto: Søren Gylling

Minkkæbe og pilespids

På et tidspunkt arbejde hun med at skabe brugsting, men det er hendes plan at stoppe med det. I stedet vil hun nu koncentrere sig om at lave assemblage, der kan beskrives som collager med højde.

- Jeg er i gang med at fortælle historien Vølsungernes saga fra bogen om de nordiske guder og helte. Jeg har lige lavet Siges assemblage, fortæller hun.

Sige blev ifølge bogen gjort fredsløs, så alle måtte slå ham ihjel, og assemblagen består blandt andet af en minkkæbe, bivoks, en pilespids hugget i sted og skind.

- Jeg kalder mine ting for kuriositeter, fordi det er noget gammelt, jeg sætter sammen. Man kan ikke kopiere det, for du kan ikke finde det samme igen.

Serien med kuriositeter inspireret af de nordiske guder vil Lisbet prøve at få med på Tirstrup-udstillingen i Varde.

Hvis du har lyst til at se, hvad Lisbet arbejde med, så holder hun åbent værksted på Iver Dahlsvej 21 i Lunderskov den første lørdag i hver måned klokken 14-17. Du kan også læse mere på Thoroe.nu

Stolen har Lisbet Thorøe Larsen betrukket med broderede klokkestrenge. Foto: Søren Gylling
Lampens skærm er fremstillet af en telefonbog fra dengang numrede havde seks cifre. Tråden, som siderne er syet sammen med, har fået lov til at hænge lidt ned fra skærmen, for både med gamle og nye telefoner kan man tale om tråde. Foden er en bremseskive fra en bil. Der er huller i den runde, sorte skive, der kan lede tankerne hen mod en gammeldags telefon med drejeskive. Foto: Søren Gylling
Lisbet Thorøe Larsen gjorde et kup, da hun købte sin grønne symaskine for 75 kroner i Bølling Genbrug. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce