Annonce
Kolding

Farmors syskrin satte skub i Lisbets kuriositeter

Lisbet Thorøe Larsen har mange ting i sit værksted. Blandt andet syskrinet på bordet, som hun har arvet efter sin farmor. Foto: Søren Gylling

I Lisbet Thorøe Larsens værksted i Lunderskov blomstrer kasserede klokkestrenge og et mylder af andre kreative påfund.

Lunderskov: Der skete noget, da Lisbet Thorøe Larsen arvede sin farmors gamle syskrin.

- Hun var en ung kvinde med små børn, da krigen var allerværst. Derfor genbrugte hun alt, hvad hun kunne, og det blev hun ved med hele sit liv. Da hun døde, ville jeg bare så gerne have hendes syskrin, fordi der var så mange mærkelige ting i.

Og det fik Lisbet.

- Jeg begyndte at bruge tingene i malerier, og så tog det fart derfra. I dag arbejder jeg ikke særligt meget med maleri, men er mere optaget af at få ting til at fortælle en ny historie.

Hun bruger stort set alle materialer, går meget på loppemarkeder og i genbrugsbutikker og finder ting i naturen. Lisbet har arbejdet en del med ukendte og afdøde kvinders tekstiler.

- For efter min mening fortjener broderede klokkestrenge, hæklede flakoner og andet håndarbejde mere respekt end bare at blive solgt for en flad femkrone på et loppemarked.

I hendes værksted står blandt andet en lampe med en flot hvid skærm, som hun i hånden har syet sammen af hæklede flakoner. Hun har også lært at ompolstre møbler og har betrukket en stol med nøje udvalgte broderede klokkestrenge.

Annonce

Kort om Lisbet

Lisbet Thorøe Larsen er 47 år.Hun er uddannet lærer.

Hun arbejdet som skatmester i Kolding Kommunes skatkammer. Her kan virksomheder komme af med overskudsmaterialer, som børn og unge fra Kolding Kommunes institutioner gratis kan hente.

Lisbet drømmer på længere sigt om at kunne leve af sine kuriositeter.

Bag syskrinet står Siges assamblage, som Lisbet Thorøe Larsen har hentet inspiration til i en bog om nordiske guder og helt. Foto: Søren Gylling

Minkkæbe og pilespids

På et tidspunkt arbejde hun med at skabe brugsting, men det er hendes plan at stoppe med det. I stedet vil hun nu koncentrere sig om at lave assemblage, der kan beskrives som collager med højde.

- Jeg er i gang med at fortælle historien Vølsungernes saga fra bogen om de nordiske guder og helte. Jeg har lige lavet Siges assemblage, fortæller hun.

Sige blev ifølge bogen gjort fredsløs, så alle måtte slå ham ihjel, og assemblagen består blandt andet af en minkkæbe, bivoks, en pilespids hugget i sted og skind.

- Jeg kalder mine ting for kuriositeter, fordi det er noget gammelt, jeg sætter sammen. Man kan ikke kopiere det, for du kan ikke finde det samme igen.

Serien med kuriositeter inspireret af de nordiske guder vil Lisbet prøve at få med på Tirstrup-udstillingen i Varde.

Hvis du har lyst til at se, hvad Lisbet arbejde med, så holder hun åbent værksted på Iver Dahlsvej 21 i Lunderskov den første lørdag i hver måned klokken 14-17. Du kan også læse mere på Thoroe.nu

Stolen har Lisbet Thorøe Larsen betrukket med broderede klokkestrenge. Foto: Søren Gylling
Lampens skærm er fremstillet af en telefonbog fra dengang numrede havde seks cifre. Tråden, som siderne er syet sammen med, har fået lov til at hænge lidt ned fra skærmen, for både med gamle og nye telefoner kan man tale om tråde. Foden er en bremseskive fra en bil. Der er huller i den runde, sorte skive, der kan lede tankerne hen mod en gammeldags telefon med drejeskive. Foto: Søren Gylling
Lisbet Thorøe Larsen gjorde et kup, da hun købte sin grønne symaskine for 75 kroner i Bølling Genbrug. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce