Annonce
Sydjylland

Farten kommer til Fanø: Vandscooter skal redde liv i Vadehavet

Her ses kysten ud for Sønderho, hvor vandscooteren har sin base. Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix.
Som den første redningsstation i Danmark har Sønderho Redningsstation på Fanø fået en vandscooter. Den skal være med til at redde liv i Vadehavet.

Fanø: Sønderho Redningsstation på Fanø har som den første redningsstation i Danmark fået en vandscooter, der skal redde liv i Vadehavet.

Et af plusserne ved det nye fartøj er, at vandscooteren kan få hjælpen frem meget hurtigere, og netop tid er en vigtig faktor.

- Vi har mange områder, hvor tidevandet spiller ind, og vi mente, at vandscooteren kunne være anvendelig der. Med vandscooteren kan vi blandet andet være ude ved Mandø Ebbevej på den halve tid. Der er ofte biler, der sidder fast på grund af tidevandet, og dem kan vi komme hurtigere frem til, siger Niels Fischer-Nielsen fra Sønderho Redningsstation.

Vandscooteren er blevet testet i en måned, og for fjorten dage siden blev den taget i brug. Den har endnu ikke været ude i reelle redningssituationer, men det skyldes, at der ikke har været nogen.

Annonce
Vi har mange områder, hvor tidevandet spiller ind, og vi mente, at vandscooteren kunne være anvendelig der. Med vandscooteren kan vi blandet andet være ude ved Mandø Ebbevej på den halve tid. Der er ofte biler, der sidder fast på grund af tidevandet, og dem kan vi komme hurtigere frem til.

Niels Fischer-Nielsen, Sønderho Redningsstation.

Et hurtigt supplement

Sønderho Redningsstation kom på idéen om en vandscooter, da de skulle udskifte en udslidt gummibåd.

- Vi havde set den et andet sted og tænkt, at den kunne passe godt ind her. Det er en speciel vandscooter, der minder om en redningsbåd, siger Niels Fischer-Nielsen og tilføjer:

- Den kan sejle på lavt vand, og den er ikke tung. Det er en simpel, lille ting, som man kan komme hurtigere af sted på, så vi var enige om at prøve den.

Godkendelsen kom, og snart kunne den slidte gummibåd erstattes af en ny vandscooter. Den vil dog først og fremmest være et supplement til det udstyr, Sønderho Redningsstation allerede har. Det gælder blandt andet en større redningsbåd, der altså fortsat vil være stationens primære redningsfartøj.

- Vandscooteren er til at rykke lynhurtigt ud i nærområder, for der er ikke navigationsudstyr på den endnu. Det går ikke med dårligt vejr og tåge. Det er ikke det, den er sat op til, siger Niels Fischer-Nielsen.

Lav vandstand

Ud over udfordringerne med tidevandet kan vandscooteren også bruges til at sejle ind i områder, hvor vandstanden er lav og derfor besværlig for større både at sejle i. Det kan ifølge Niels Fischer-Nielsen blandt andet være en hjælp i forbindelse med eftersøgninger i mørket.

- Men den kan også bruges i godt vejr og med godt sigte, hvis vi kan se nogen tæt på kysten i havsnød. I fralandsvind kan vi komme lynhurtigt ud med den, og så kan redningsbåden følge bagefter.

- På østsiden af Fanø kan vandscooteren også bruges til at komme ind i små render, hvor det er svært at sejle med andre både.

Om en vandscooter også vil kunne bruges ved andre redningsstationer i Danmark, skal vurderes ud fra Sønderho Redningsstations erfaringer med den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce