Annonce
Varde

Fartreduktion i Ansager, Oksbøl og Henne er ulovlig

Flemming Nørskov forsøgte på byens vegne at få politiet til at stille en fotovogn ud for at kontrollere i Ansagers 30-kilometer zone. Men det var umuligt - fordi zonen er ulovlig. Foto: Karsten Madsen
Du kan roligt køre over 30 kilometer i timen igennem Ansager, Oksbøl og Henne – for selv hvis du får en bøde, vil den blive underkendt i retten. De lave hastighedszoner holder ikke længere, har politiet meddelt Varde Kommune.

Ansager: Flemming Nørskov i Ansager fik sig noget af en overraskelse, da han ringede til politiet for at bestille en fotovogn til sin indkørsel i Nørregade, midt i den ene af landsbyens 30-kilometer zoner.

- Alle i Ansager gik jo og troede, at vi har en 30-kilometers begrænsning, og jeg er suppleant i bestyrelsen i Ansager Byudvikling og var blevet gjort opmærksom på, at nogle kører temmelig friskt igennem byen, siger han.


Annonce

Vi har fået en melding fra politiet om, at de helt generelt ikke kan håndhæve 30 kilometer. Derfor har vi en medarbejder til at gennemgå, hvor vi har 30-kilometer begrænsninger. Vi ved i hvert fald, at vi også har dem i Oksbøl og i Henne Strand.

Driftschef Vej og Park, Bjarne Fly


Flemming Nørskov har boet i Ansager i 25 år. Han kan huske, da byen fik sine to 30-kilometer begrænsninger. Den ene ad Nørregade-Søndergade, den anden op igennem Østergade. Det er omkring 20 år siden, men selvom skiltene stadig står, gælder de ikke mere:

- Politiet sagde, at den nuværende hastighedsbegrænsning i Ansager ikke er lovlig, og derfor vil de ikke komme ud og lave fartkontrol. For hvis de udsteder en bøde i en zone, der ikke er lovlig, vil bøden blive underkendt i retten, siger Flemming Nørskov.

30 kilometer er slut

Derfor arbejder byudviklingen i Ansager nu med et oplæg til, hvor man gerne vil have en fartreduktion under de 50 kilometer, der normalt gælder i en by, en fartreduktion til 40 kilometer denne gang.

- Politiet sagde, at ned i 30 kilometer er for hård en opbremsning, og det er der ingen grund til. 40 er realistisk, og kun på en begrænset strækning. Måske omkring skolen og Torvet, siger Flemming Nørskov.

Han kører som chauffør og anede ikke, at man ikke kan stole på alle skiltede hastighedsbegrænsninger.

Nye zoner

Varde Kommune har generelt fået at vide, at den ikke får 30-kilometer zoner godkendt.

Politiet laver ikke fartkontroller i zoner, der er skiltet med forældede zoner, for bøder vil alligevel blive underkendt.

Ud over at hastighedszoner ikke længere må gå helt ned i 30 kilometer, skal de være i begrænsede områder, har Ansager Byudvikling fået at vide. Ikke halvanden kilometer igennem byen som nu, men punktvist, hvor der er gode grunde til reduktionen, som ved skolen og omkring Torvet.

- Det da klart, at efter jeg har snakket med politiet og fået det at vide, har jeg lagt mærke til, at de fleste hastighedsbegrænsninger er på 40 kilometer i timen, og sjældent 30, siger han.

Så når du ser en 30-kilometer zone speeder du op?

- Nej, for der er selvfølgelig en grund til, at der er skiltet. Hvorvidt det er en lovlig skiltning eller ej, kan ikke være op til den enkelte bilist.

Annonce

Kommunen er i gang

I Varde Kommune, som er vejmyndighed, er man klar over, at 30-kilometer zoner er forældede:

- Vi har fået en melding fra politiet om, at de helt generelt ikke kan håndhæve 30 kilometer, siger driftschef i Vej og Park, Bjarne Fly, og fortsætter:

- Derfor har vi en medarbejder til at gennemgå, hvor vi har 30-kilometer begrænsninger. Vi ved i hvert fald, at vi også har dem i Oksbøl og i Henne Strand.

- Når vi har fået alle registreret, laver vi et oplæg til det politiske udvalg om, hvad der skal ske. Jeg regner med, det bliver til mødet i februar.

Men det bliver ikke nye 30-kilometer zoner?

- Nej. Vi har fået en generel besked om, at 30 kilometer kan vi ikke få lovliggjort.

Vicepolitiinspektør i færdselspolitiet ved Syd og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, vil ikke afvise, at der er flere steder med ulovlige 30-kilometer zoner.

Annonce

Du får ingen fartbøder her

Politiet har ikke selv lavet en opgørelse over de forældede zoner, men giver kommunerne besked, hver gang de bliver opmærksom på en.

- Jeg kan ikke afvise, at der er flere af dem i vores kommuner. Hver gang vi bliver gjort opmærksom på dem, som når de ringer fra Ansager for at få fartkontrol i en 30-kilometer zone, gør vi kommunen opmærksom på det, siger han.

Så længe zonen er ulovlig, så får man ikke nogen bøde for at køre for hurtigt igennem Ansager?

- Nej. For den nye bekendtgørelse er trådt i kraft i 2018, og ifølge den kan hastigheden kun nedsættes til 40 kilometer i tættere bebygget område, og kun når der samtidig er hastighedsdæmpende foranstaltninger, siger Knud Reinholdt og fortsætter:

- Udenfor tæt bebyggelse kan man gå ned på 30 kilometer, ved strand, skov og i natur med lav gennemkørsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce