Annonce
Esbjerg

Farvel til byggekongen fra vest

Varde Kommunes borgmester Erik Buhl (V) (med ryggen til) var en af talerne, da der tirsdag var afskedsreception for borgmester Johnny Søtrup (V). Han nævnte eksempler på de mange områder, hvorpå de to kommuner nu arbejder sammen og jokede med, at kommunesammenlægning af Varde og Esbjerg må vente lidt endnu: Esbjerg er ikke helt klar til at komme ind under Varde, sagde han til forsamlingens morskab. En glad Johnny Søtrup ses her takke sin borgmesterkollega. Foto: Chresten Bergh

Esbjerg Kommunes borgmester gennem 24 år, Johnny Søtrup (V), tog afsked med samarbejdspartnere og bysbørn ved en stor reception på Esbjerg Rådhus tirsdag eftermiddag.

Det blev sagt om borgmester Johnny Søtrup (V), da han satte sig i borgmesterstolen for 24 år siden, at han ville blive en parentes i rækken af socialdemokratiske borgmestre i den røde by Esbjerg.

Sådan gik det som bekendt ikke, og ved Esbjerg Kommunes festlige afskedsreception for Johnny Søtrup i rådhushallen tirsdag eftermiddag blev det da også nævnt ikke så få gange.

Ikke færre end godt 500 gæster havde begivet sig til Esbjerg Rådhus for at være med til at fejre bykongen - eller byggekongen, som Socialdemokratiets nuværende gruppeformand, John Snedker, benævnte ham i sin meget personlige tale med henvisning til de mange og store bygge- og anlægsprojekter, der er gennemført i kommunen med Søtrup ved roret.

Det var 1. januar 1994, at det politisk helt ubeskrevne blad, den læreruddannede VUC-forstander Johnny Søtrup, satte sig i borgmesterstolen, og socialdemokraterne spåede ham ikke mange chancer for et genvalg. Men hans folkelige popularitet bare steg og steg, og ved hans sidste valg i november 2013 nåede han svimlende 12.728 stemmer - eller hver femte afgivne stemme.

Johnny Søtrup er født i Esbjerg 21. juli 1949. Han er søn af Ruth og Erik Søtrup og har to søskende, Pia og Kent.Borgmester siden januar 1994.

Familie: Gift i 1984 på sin 35 års fødselsdag med Birgit. I 1985 fik de sønnen Mark, der er samlevende med Katrine Løvdal, og for fem og et halvt år siden leverede parret det første barnebarn, Laurids, og for to år siden kom lillesøster Thea til. Den lille familie har købt Birgit og Johnny Søtrups villa på Peder Gydes Vej, hvor de bor i dag.

Rådhushallen var godt fyldt op af gæster, der havde lyst til at sige pænt farvel og ønske den folkekære Johnny Søtrup alt godt fremover efter de 24 år i kommunens tjeneste. Foto: Chresten Bergh

Vemodigt farvel

At det er en populær borgmester, der nu er taget afsked med, var da også omdrejningspunktet for den række af taler, der blev holdt hen over eftermiddagen. Kommunaldirektør Otto Jespersen, der har kørt parløb med Johnny Søtrup siden 1996, tilegnede kommunens rivende udvikling fra havneby til energimetropol sin politiske chef:

- Du er god til at tage mange initiativer og har altid været flittig og velforberedt. Du startede som borgmester for en driftig havneby, men har siden på bedste vis formået at være borgmester for hele den nye Esbjerg Kommune. Når du nu snart giver borgmesterkæden videre, er det som borgmester for en energimetropol i fortsat vækst. Esbjerg Kommune har udviklet sig kolossalt gennem din tid som borgmester, og det er i høj grad din fortjeneste, at vi har den kommune, som vi har i dag, lød det blandt andet fra kommunaldirektøren.

Johnny Søtrup selv lagde ikke skjul på, at han var imponeret og rørt over det store fremmøde:

- Jeg er overvældet, og jeg står her i dag med blandede følelser, for det er vemodigt at skulle sige farvel, lød det fra Søtrup, der glæder sig til at have rådighed over sin egen kalender og bruge tiden med familie og venner.

Annonce

Lang gæsteliste

Blandt gæsterne sås blandt andre politidirektør Jørgen Martin Meyer, tidligere amtsborgmester og minister Laurits Tørnæs (V), folketingsmedlem Carl Holst (V), tidligere direktør for Børn & Kultur i Esbjerg Kommune, Ib Dam Schultz, tidligere direktør for Borgerservice, Per Fisker, formand for Esbjerg Erhvervs Udvikling og Esbjerg Havn, Flemming Enevoldsen, havnedirektør Ole Ingrisch, tidligere byrådsmedlem Knud Jager Andersen, tidligere borgmestre på Fanø, Kjeld Nielsen (K) og Erik Nørreby (V), tidligere Ribe-borgmester Jørgen Elsted Hansen (K), ansvarhavende chefredaktør i JyskFynske Medier, Peter Orry Jensen, borgmester i Varde Kommune Erik Buhl (V), Kristoffer Jarl Kristensen, adm. direktør for en af byens største pengetanke, Claus Sørensens Fond, direktør for Sport & Event Park Esbjerg, Niels Bækgaard, tidligere borgmester for Bramming Kommune, Karl Kristian Knudtzen, grundlægger af Blue Water Shipping, Kurt Skov og en lang, lang række andre kendte og mindre kendte uden- og indebys venner og samarbejdspartnere.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Derfor er alle ansatte pillet ud af Sydbank hovedsæde i Esbjerg

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video - Bro helt lukket for første gang i 91 år: Sejl med over Alssund

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Billund

Patienter kommer fra hele landet til gynækolog i Billund: De skal mærke, at de er i gode hænder her

Vejen

Efterårsferien indledt med en dag i bevægelse

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Esbjerg

Efterlyst mand fra Esbjerg er fundet i god behold

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Vejen

Brobisserne: Mudder - det er noget man spiser

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Annonce