Annonce
Sønderborg

Farvel til den yderste venstrefløj

Jørjen Jørgensen (t.v) og Anders Brandt (t.h) har begge siddet i byrådet i Sønderborg Kommune, men kommer ikke til det de kommende fire år. Begge frygter konsekvensen af en manglende venstrefløj. Foto: Timo Battefeld

Hverken Enhedslisten eller SF blev valgt ind i byrådet. Det stod klart tidligt tirsdag aften, da stemmerne begyndte at tikke ind.

Sønderborg: - Tillykke med det.

Ordene kom fra Enhedslistens spidskandidat Anders Brandt i retning mod Stefan Lydal (DF), der ud på valgnatten så ud til at holde sin mandatantal.

- Jeg kan desværre ikke sige det samme, men skål, sagde Stefan Lydal, der forsøgte at opmundtre sin skuffede modkandidat.

Valgresultatet faldt ud således, at venstrefløjen i Sønderborg er ude af byrådet. Hverken SF eller Enhedslisten blev valgt ind. Det betyder også, at borgmester Erik Lauritzen (S) ikke længere kan se til venstre efter støtte de kommende fire år.

- Jeg kan da være bekymret for, at nogle af vores kerneværdier som medborgerskab, demokrati og borgerdreven udvikling ikke bliver ført videre. Jeg er også bekymret, når vi ikke har nogen til venstre for socialdemokratiet. Vi ser nogle steder på landsplan, at socialdemokratiet begynder at rykke til højre, fortæller Anders Brandt.

Den bekymring deler han med SFs Jørgen Jørgensen:

- Jeg synes jo, det er en skam. Vores primære rolle var at hive socialdemokratiet til venstre. Jeg frygter nu, at det brede samarbejde vil rykke dem mod de borgerlige.

Valgresultatet

Enhedslisten fik 786 stemmer, hvoraf 197 var personligt på Anders Brandt. I 2013 fik de 1.216 stemmer. Socialistisk Folkeparti fik 918 stemmer, hvoraf spidskandidat Jørgen Jørgensen fik 356 stemmer. I 2013 fik de 1.038 stemmer.

SF fortryder valgforbund

Det gik hurtigt op for de to spidskandidater på venstrefløjen, at de ikke ville få en plads i det kommende byråd.

Årsagen er de i grove træk også enige om:

- Det skyldes for en stor del, at der har været et stort fokus på valget af borgmester. Der var mere fokus på dette denne gang på grund af Stephan Kleinschmidt, siger Anders Brandt.

SF påpeger også, at det store fokus på Erik Lauritzen (S), Peter Hansen (V) og Stephan Kleinschmidt (SP) har trukket opmærksomheden væk fra de små partier. Derudover står valgforbundet for skud.

- Vi står stadig ikke særligt godt landspolitisk, og det er vel en del af årsagen til, at vi heller ikke fik så mange stemmer denne gang. Dertil kommer, at Socialdemokratiet har støvsuget hele valgforbundet for stemmer. Havde os fire små partier ikke indgået i forbund med dem, ville jeg være kommet ind, konstaterer Jørgen Jørgensen dagen derpå.

SF havde oprindeligt kun ønsket at gå i valgforbund med Alternativet, Enhedslisten og Alsisk Parti, men bøjede sig ifølge Jørgen Jørgensen for de andres ønske om også at inkludere Socialdemokratiet.

Begge glæder sig dog over, at borgmesterposten blev hos socialdemokratiske Erik Lauritzen.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Meget lange ventetider på køreprøver: Frustrerede kørelærere kræver handling

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Styrelse nægter at lukke Corona-ramt skole ned: Hver femte elev er smittet, og spredningen er gået amok

Aabenraa

På jagt efter det grønne guld: Nu får transportkoncern hæder for deres måde at have elever på

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Esbjerg For abonnenter

Tyskerne blev væk - men danskerne holdt gang i omsætning i turistbyer

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Annonce