Annonce
Aabenraa

Farvel til Liebesallé: Bliver lyst op under ringriderfesten

Kasserer i ringriderkomitéen, Matthias Andresen, til venstre, og formand Gerth Petersen har sammen med resten af bestyrelsen valgt at lyse Liebesallé op under ringriderfesten som en sidste gestus, inden poppeltræerne efter planen bliver fældet i august. Foto: Claus Thorsted
I august er det planen, at poppeltræerne på Liebesalléen skal fældes, og som en sidste gestus til det landskabsarkiteknoniske mesterværk lyser ringriderkomitéen i denne weekend hele alléen op.

Aabenraa: - Det er et stykke kultur, der forsvinder.

I ringriderkomitéen er der ingen tvivl om, hvad det kommer til at betyde, når poppeltræerne efter planen forventes at blive fældet i august. Derfor har komitéens bestyrelse også besluttet at bruge penge på at få hele alléen oplyst under de kommende dages ringriderfest.

- Vi stod hernede for 14 dage siden og kiggede på alléen, da solen ramte den og tænkte, at den skulle lyses op en sidste gang. Jeg kan mindes, at en del af den har været oplyst før, og da vi havde hørt om den planlagte fældning, tænkte vi, at vi kunne gøre det en sidste gang som vores gave til byen og give et indtryk af, hvordan den har taget sig ud, fortæller Matthias Andresen, som er kasserer i ringriderkomitéen.

25 store projektører er lagt ned mellem poplerne og vil fra fredag til mandag mellem klokken 22 og 03 lyse alléen op.

- Det ser rigtig godt ud. Da vi testede det forleden aften, fik elektrikeren kuldegysninger af det smukke syn, siger Matthias Andresen.

Annonce

70 år gamle træer

  • Poppelalleen i Aabenraa er tegnet af de to landskabsarkitekter J.P. Junggren Have og C. Th. Sørensen og regnes blandt en af Danmarks havearkitektoniske perler.
  • Men poppeltræer har ikke nogen lang levetid. De bliver ikke mere end cirka 70 år gamle.
  • Alléen langs Mølleåen i Aabenraa blev plantet i 1950.
  • Poppelalléen er plantet oven på diget, der holder Mølleåen på plads. Selve diget trænger også til at blive forstærket og gjort højere for at klare kommende tiders stigende vandmængder.
  • I august 2018 ramte to enorme grene fra et af de udtjente poppeltræer langs Mølleåen Dronning Margrethes Vej.
  • Aabenraa Kommune havde sat penge af til en udskiftning af træerne tilbage i 2009, men pengene forsvandt i en sparerunde.
  • Der er bevilget 4,1 millioner kroner til at genetablere poppelalléen i kommunens budget for 2020.

Rammen falder væk

Hvad det kommer til at koste ringriderkomitéen at lyse alléen op hele weekenden, vil kasseren ikke ud med.

- Det er sket i samarbejde med elektrikeren, og beløbet kommer vi nok over, siger han.

Til gengæld vil han og formanden for ringriderkomitéen, Gerth Petersen, gerne sige, hvad det betyder for deres fest, at Liebesallé snart forsvinder.

- Det er en del af rammen om pladsen, som falder væk. Og rammen har betydet noget. Vi kommer jo aldrig til at opleve alléen igen i den højde, som den er i nu, er de to enige om.

Poppeltræer har en forholdsvis kort levetid, og nogle af træerne i alléen har det så dårligt, at kommunen nu er nødt til at fælde dem. Der er nemlig risiko for, at der falder grene ned i hovedet på folk, der færdes i området.

Faktisk har det længe stået klart for Aabenraa Kommune, at noget skulle ske med poppelalléen og allerede for ti år siden blev nogle af træerne fjernet.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce