Annonce
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Mette Frederiksen (S) har sendt samtlige sociale arrangementer som byfester, festivaler, dyrskuer og markeder til tælling til og med august. En af højdepunkterne i Syd- og Sønderjylland er Tønder Festival. Den er også aflyst. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Statsminister Mette Frederiksen (S) aflyste mandag aften alle sociale arrangementer og festligheder til og med august. Det går ud over en række traditionsrige begivenheder i Syd- og Sønderjylland, der enten må aflyses eller udsættes. Mandag aften kæmpede arrangører i hele landsdelen for at skabe et overblik.

Nedlukning: Der bliver ingen sjov og ballade før efter august.

Sådan lød beskeden fra statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften. Således aflyste hun alle festivaler, markeder, byfester og lignende til og med august. Det betyder farvel - til Tønder Festival, Kløften Festival, ringridningsfester, Vorbasse Marked, Varde Sommerspil, Jels Vinkingespil og mange andre traditionsrige arrangementer og festligheder i Syd- og Sønderjylland, der plejer at løbe af stabelen hver sommer.

Den barske aflysning fik sveden til at pible frem på arrangørernes pander. Overalt i landsdelen havde man håbet på det bedste - men frygtet og forberedt sig på den besked, der kom mandag aften. Nu står arrangørerne til enten at skulle aflyse eller finde en ny dato.

- Vi er utrolig kede af det. Vi skulle have fejret 40 års jubilæum, siger Anette Kastbjerg, formand for Kløften Festival i Haderslev. Avisen fangede hende midt i et møde med bestyrelsen, der brugte mandag aften efter pressemødet på at skabe et overblik.

- Jeg kan ikke umiddelbart se, at der er en mulighed for at rykke det, siger Anette Kastbjerg, der afventer forhandlingerne om en hjælpepakke til festivalerne, før hun kan sige noget om, hvordan aflysningen vil ramme festivalen økonomisk.

Annonce

Disse arrangementer er - blandt andre - aflyst eller udsat

 • Tønder festival
 • Kløften Festival
 • Vorbasse Marked
 • Varde Sommerspil
 • Jels Vikingespil
 • Ringridninger
 • Sønderjyllands Dyrskue
 • Genforeningsfest
 • Grøn Koncert
 • DHL-stafet
 • Tulipanfesten
 • Folkemødet i Ribe
 • Superligafodbold
 • Forårssæsonen i bredde- og børnefodbold
 • Aabenraa Bjergmarathon
 • Revy Sønderborg og Esbjerg
 • Ho Fåremarked
 • Owen Luft
 • Fanikkerdagen på Fanø
 • Fanø Cup
 • Arrangementer i Musikhuset Esbjerg, Tobakken og Godset i Kolding.

Ingen genforeningsfest

I år fejrer vi som bekendt 100-året for Genforeningen. Jubilæets højdepunkt skulle have været den 10.-12. juli, hvor dronningen blandt andet skulle indlede festen med karetkørsel ved den gamle grænse og dernæst rundt i Sønderjylland.

Borgmester i Aabenraa Thomas Andresen (V), der er formand for komitéen bag genforeningsfesten håber, at festen kan udskydes. Han ærgrer sig dog over, at markeringen så ikke kommer til at flugte datomæssigt med de historiske begivenheder.

- Det er svært at finde ord. Vi har gjort os tanker om risikoen, og vi vil gå i dialog med hoffet om at finde et nyt tidspunkt for festlighederne. Det vil vi melde ud omkring hurtigst muligt, siger borgmesteren og understreger, at han har fuld forståelse for regeringens beslutning.

Ringriderfester aflyst

I både Sønderborg og Aabenraa rammer forsamlingsforbuddet de traditionsrige ringriderfester.

- Det ser jo rigtigt svært ud at kunne gennemføre en ringridning efter den udmelding. Jeg har indkaldt hovedkomiteen til møde onsdag aften, hvor vi tager en beslutning om, hvad vi så gør, siger Jes Andersen, formand for Ringriderfesten i Sønderborg.

Formanden har endnu ikke et overblik over, hvad en aflysning kommer til at koste. Han understreger dog, at der ikke er tale om et dødsstød.

- I mange år har vi arbejdet efter princippet, at vi har en formue, der er så stor, at hvis vi skal aflyse på kort tid, så skal vi kunne stå det igennem og klare en fest næste år. Det er vi polstret til, men det kan ikke undgås, at det får konsekvenser, siger Jes Andersen.

Mange ting ærgrer også formanden for Amtsringriderforeningen Aabenraa. Blandt andet var det i år lykkedes at få en helt særlig musiker på plakaten.

- Nu kunne vi endelig få Johnny Madsen. Og så bliver det ikke til noget. Vi havde rigtig været opsat på, at vores børneland skulle have et stort skub, og der var et kæmpe genforeningsfyrværkeri planlagt. Der var så mange ting klar, siger Gerth Petersen.

Sommerspil i vasken

For landets største sommerspil, Varde Sommerspil, er det noget af en bet, at alle større begivenheder til og med august ikke må finde sted.

Stykket "Fyrtøjet – en gnist i Andersens Liv" skulle være opført fra den 25. juni til og med den 10. juli og var forventet at trække op mod 30.000 publikummer.

- Det er ærgerligt. Det er ingen herre over. Vi retter os efter det, som regeringen siger, siger Inge Vad Wodskou, der er formand for 7-kanten, som står bag det populære sommerspil.

Bestyrelsen vil på en videokonference tirsdag morgen drøfte, hvordan situationen skal gribes an.

Et andet teater - nemlig Jels Vikingespil - skulle have haft premiere på forestillingen Krakens Kæmper fredag den 3. juli, og formanden i bestyrelsen ærgrer sig over, at der nu ikke bliver et vikingespil i år.

- Det er jo smadderærgerligt. Det er et års arbejde, som vi ikke får lov til at bruge til noget nu. Jeg havde håbet, at der ville blive åbnet for forsamlinger til juni, så folk rigtig var klar til at brænde en ordentlig fest af hos os til sommer, når de rigtig trængte til at socialisere, siger formand Janus Harloff Lynggaard.

Formanden anslår, at aflysningen vil komme til at koste godt en million kroner.

- Vi er ikke truet på eksistensen, for vi er velpolstret økonomisk, men ej hvor vi kunne vi godt have brugt de penge til noget andet. Jeg håber, der kommer en hjælpepakke, som kan understøtte os som festspil, siger Janus Harloff Lynggard, som slår fast, at man hos Jels Vikingsspil nu vil bruge det kommende år på bygningsmæssige forbedringer.

Plan b

Endagsfestivalen Owen Luft Kånsert i Nordenskov, der skulle være afviklet den 20. juni, vil også i løbet af de kommende to dage finde sine ben. Helt vaklende er styregruppen dog ikke.

-Vi har tumlet med en plan b. Vi var klar over, hvor det bar hen, siger Hans Jørgen Pedersen fra Owen Luft Kånsert, der har udsolgt med 5.500 billetter.

En mulighed er at flytte Owen Luft Kånsert til en senere dato i efteråret.

Landsdelens dyrskuer er også aflyst. Mandagens melding kom ikke helt bag på formanden for Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, Jørgen Popp Petersen.

- Indtil nu har vi forberedt dyrskuet på en afdæmpet måde, og aflysningen kommer ikke som et lyn fra en klar himmel, siger han.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra Vorbasse Marked, der ikke er vendt tilbage inden avisens deadline. Tønder Festival havde ingen kommentarer mandag aften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce