Annonce
Vejen

Farverig ballondans på nyt biogasanlæg

Indvielsen af 120 millioer kroners udbygningen af Linkogas i Tornum syd for Lintrup blev pludselig meget farveri. Fra himlen dalede snesevis af balloner, og i nogle af dem var der gavekort. De skulle derfor punkteres med høje knald. Foto: Steen Rasmussen
Efter udvidelsen af Linkogas i Tornum til 120 millioner kroner sparer anlægget naturen for 35.000 tons CO2 årligt. 300 gæster deltog fredag middag i indvielsen.

LINTRUP: – Da vi begyndte for 30 år siden, troede vi, at hvis vi gjorde det på én måde, så ville vi få produceret gas – og hvis vi gjorde noget andet, kunne vi få styr på nogle tekniske udfordringer. Men det var ved at tage livet af Linkogas.

- Heldigvis fandt vi i tide ud af, at vi ikke bare skulle tro, men måtte skaffe den fornødne viden. Det er viden, der skaber grundlag for både klimagevinster, recirkulering af næringsstoffer, godt naboskab og økonomi.

Formand Aksel Buchholt sammenligner Linkogas i Tornum ved Lintrup med HC Andersens eventyr om den grimme ælling. Biogassen var langtfra en dans på roser til en begyndelse, men efterhånden som man høstede nye erfaringer, blev det til en solid forretning.

Fredag blev den seneste udvidelsen til 120 millioner kroner markeret sammen med 300 gæster.

Biogassen er på landsplan vokset betydeligt de seneste år og har efterhånden erstattet 20 procent af olie og naturgas-forbruget.

– Med udvidelsen kan vi se frem til, at Linkogas sparer klimaet for en udledning af drivhusgasser, der svarer til 35.000 tons CO2 eller 5.400 danskeres gennemsnitlige CO2-udledning om året. Dermed er landmændene i området allerede godt i gang med at reducere udledningen fra deres husdyrproduktion, og samtidig producerer de en klimavenlig gas, der erstatter fossile brændstoffer, sagde Pernille Stenstrup Christiansen, landechef for landbrug i Danske Bank, i sin tale ved indvielsen.

Fra Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen var der stor ros til den stærke vilje og vedholdenhed, som landmandsgruppen med Aksel Buchholt i spidsen har mønstret i mange år. – Vi politikere kan sætte rammerne for udviklingen, men uden initiativrige mennesker som jer kommer Danmark ingen vegne, så tak for indsatsen, hvor I omsætter de politiske visioner til praktisk klimaindsats og lokale arbejdspladser, sagde Anni Matthiesen. Formand for Biogasbranchen Henrik Høegh, der også er tidligere fødevareminister, slog fast, at Linkogas er et godt eksempel på biogassens store potentiale. Borgmester Egon Fræhr glæder sig over den store reduktion af skadelige klimagasser, som Linkogas bidrager med. - Og jeg har noteret mig, at I har klaret udvidelsen uden en kommunegaranti, sagde Fræhr i sin tale som en lille stikpille til et byrådsmedlem.

Annonce
Heldigvis fandt vi i tide ud af, at vi ikke bare skulle tro, men måtte skaffe den fornødne viden.
Det er viden, der skaber grundlag for både klimagevinster, recirkulering af næringsstoffer, godt naboskab

Linkogas øger produktion med 50 procent

Biogasanlægget Linkogas forædler husdyrgødning og recirkulerer næringsstoffer i madaffald, fiskeaffald fra en lokal
dambrugsproduktion, organisk industriaffald og lignende.
Med udvidelsen har anlægget kapacitet til at behandle 600.000 tons biomasse om året, hvoraf 90 procent
er husdyrgødning. Det er en forøgelse på 200.000 tons om året.
Biogasanlægget har kapacitet til at producere 17,5 millioner kubikmeter biogas om året. Anlægget
opsamler metan, der ellers ville have været udledt fra gylle i landbruget, og samtidig fortrænges fossil
naturgas, hvilket sparer klimaet for 35.000 tons CO2 om året.
Til sammenligning udledte hver dansker i gennemsnit cirka 6,5 ton CO2 i 2017, oplyser Energistyrelsen.
Dermed svarer CO2-reduktionen til 5.400 danskeres CO2-udledning – eller til CO2-udledningen fra dobbelt
så mange mennesker, som der bor i Rødding.
Cirka 80 landmænd leverer gylle og fast husdyrgødning til Linkogas.
Formand for Linkogas Aksel Buchholt både ledede arrangementet og talte ved indvielsen nybyggeriet fredag middag. Foto: Steen Rasmussen
En fugl havde forvildet sig ind i den nye, højtloftede modtagehal, som var forvandlet til festsal ved indvielsen med 300 gæster. Foto: Steen Rasmussen
Uden mad og drikke! Efter alle talerne bød Linkogas på buffet fra Hotel Rødding. Foto: Steen Rasmussen
Fadøl eller vand? Der var frit valg. Foto: Steen Rasmussen
Gavebordet bugnede. Foto: Steen Rasmussen
Linkogas i Tornum er udbygget for 120 millioner kroner. Foto: Steen Rasmussen
Linkogas i Tornum er udbygget for 120 millioner kroner. Bl.a. er der investeret i bedre luftrensning. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];