Annonce
Sydjylland

Farverig kulturfest på en gråvejrsdag: Prisvinder fik hele salen til at råbe møjn

Barbara Moleko fyldte salen med sin varme stemme og smittende humør. Foto: Annett Bruhn
"JydskeVestkysten sætter kulør på kulturen", stod der på invitationen, da avisen skulle uddele årets kulturpris. Det holdt heldigvis stik. For på en gråvejrsdag med lutter regn blev det kulturen - i mange afskygninger - der endte med at lukke lyset indenfor.

Sjip-sjap-sjask. Hvis man er træt af regnvejr, så var den 15. januar lige til glemmebogen. Datoen er ellers JydskeVestkystens fødseldag, men onsdag kastede ikke megen solskin af sig i den anledning.

Til gengæld var der tørvejr og fuldt blus på spotlyset inden for i Musikhuset Esbjerg, hvor fødseldagen nok en gang blev fejret med et stort kulturshow og uddeling af avisens kulturpris. Onsdag blev den uddelt for 25. gang.

Showet har tradition for at være et tilløbsstykke, og årets udgave var ingen undtagelse. Det bemærkede ansvarshavende chefredaktør Peter Orry også, da han trådte ind på scenen hen mod slutningen af 1. afdeling.

- JydskeVestkystens læsere elsker deres landsdel og den eksplosion af kultur, den rummer fra Lillebælt til Vadehavet og fra Ringkøbing Fjord til grænsen. Det bekræfter I hvert år, når I fylder alle 1120 pladser her i salen for at være med til at fejre kulturen. Det er godt, lød det fra Peter Orry, som også fik understreget, hvordan et broget og pulserende kulturliv er en forudsætning for at skabe den dynamik, som er med til at sætte skub i så mange andre værdifulde ting.

Sønderjyske Per Nielsen blæste det hele et stykke. Heldigvis. Og talen mellem numrene holdt han også på "synnejysk", som - fortalte han - alle intilligente mennesker kan forstå. Foto: Annett Bruhn

Blandede bolsjer

Og det kunne sådan set være det varierede indhold af onsdagens kulturshow, chefredaktøren havde i tankerne.

For bolsjeposen var blandet så grundigt, at der var noget for enhver smag. Lige fra Figaros skrupskøre teatertrup til spillemanden Lars Lilholt, der også er morsom på en scene, men som mest er kendt for at sætte tekst og musik til nogle af de mest populære toner herhjemme.

Peter Orry brugte også sin taletid på et alvorligt tema, nemlig krænkelseskulturen, som chefredaktøren ikke er nogen stor tilhænger af. Blandt andet fordi den lægger låg på den mangfoldighed og frie tale, som kultur er afhængig af.

- Mange føler, at når vi fremhæver noget typisk dansk, så er det krænkende for dem, der ikke er danske. Mange føler, at når vi omtaler minoriteter eller andre racer med de ord, der blev brugt, da et kunstværk blev lavet, så er det også krænkende. Intet kan være mere forkert, sagde Peter Orry og uddybede:

- Verden er mangfoldig, og det skal kulturen beskrive uden at være bange for, hvem der bliver krænket. Vi har brug for at stå fast på kulturens og i øvrigt vores allesammens ret til at ytre os ganske ligefremt. Der er steder nok i verden, hvor man ikke kan dét.

Annonce

Autografer i baren

Og aftenens show var et godt et eksempel på det: At ytre sig ligefremt. For fuld skrue og på mange forskellige faconer.

Som nu Per Nielsen. Trompetisten, der om nogen kan blæse på en gråvejrsdag. Hvilket var lige hvad han gjorde med sin udgave af "I will always love you". En hyldest til "synnejysk" blev det også til.

- Man siger jo, at alle kan forstå sønderjysk, hvis de ellers er nogenlunde intelligente. Ellers må I lige række hånden op, sagde trompetlisten, der er født i Sønderjylland.

Han sluttede af med "Halleluja", inden rampelyset atter faldt på revystjernen Rasmus Krogsgaard, der for første gang havde overtaget rollen som konferencier. Han kunne blandt andet afsløre, at han havde skrevet 124 autografer denne onsdag.

- De ligger ude i baren. Så kan I bare tage, hvis I kommer forbi.

Marc Thierrys Orkester fungerede nærmest som husorkester ved showet, hvor det gik igen flere gange undervejs. Foto: Annett Bruhn
Annonce

Et nytanket håb om sol

Og sådan gik showet over stok og sten. Som legen på en solskinsdag. Ind kom for eksempel topcharmerende Barbara Moleko, der serverede både egne og andres hits - som nu Poul Krebs' "Sådan nogen som os".

- Den er bare indbegrebet af at være dansk. Kærlig og hygge, smilede hun.

Traditionen tro blev publikum sendt til pausen uden at kende vinderen af årets kulturpris. Den uddelte Peter Orry imidlertid kort efter, at alle havde fået sig sat ned igen. Blandt de tre kandidater faldt valget på den sønderjyske instruktør Frelle Petersen, der holdt en del af sin takketale på "æ sproch".

- Nu råber jeg lige "Møjn Syddanmark, og så råber I møjn igen. Og det skal altså været højt", opfordrede han fra scenen, hvilket publikum straks var med på.

- Det har jeg altid drømt om, så nu kan jeg sætte flueben ved det, smilte prissvinderen.

Efter takketalen kunne de farverige løjer fortsætte med Lars Lilholt som en populær afslutning på et show, der nåede ud i mange af kulturens hjørner.

Ved 22-tiden var det slut, og alle forsvandt atter ud i regnen. Men med et nytanket håb om, at en dag vender solen tilbage igen.

Hænger "Kære Lille Mormor" sammen med "My Way"? Svaret er ja. I hvert fald når revykunstner Rasmus Krogsgaard sætter sig til tangenterne. Den sad lige i skabet. Foto: Annett Bruhn
Med årets fejring af Genforeningen stod der Sønderjylland på flere af aftenes indslag. Også den meget utraditionelle "nytårstale", som Bodil Jørgensen leverede på "æ sproch". Foto: Annett Bruhn
- I din film er Sønderjylland ikke kun et stykke geografi. Det er en tilstand og et gemyt, sagde chefredaktør Peter Orry (til højre) blandt andet, da han uddelte kulturprisen til Frelle Petersen. Foto: Annett Bruhn
Kulturen har mange ansigter. Hvad med eksempelvis sandkunst? Det er Lina Lii, der kan det trick. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Stævning af Tønder Bank-ledelse løfter sløret for vigtig viden for investorer: - Vores sag er styrket

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Kolding For abonnenter

Anders drømmer om egen skov og udsigt til vildt fra haven: EU-tilskud skal hjælpe med at omdanne mark til vild natur

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Tønder For abonnenter

Flere indbrud i den seneste tid: Tønder Kommune er en af de dårligste til nabohjælp

Esbjerg

Ekstra penge eller smalhals: Esbjerg Kommune skal bruge 400 ekstra millioner kroner til børn og ældre, hvis ikke sparekniven skal frem

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Haderslev

Hverdagen vender tilbage, og der skrues op for musikken: - Vi skal bruge 950 frivillige, og dem skaffer vi

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Risengrøden er i fare: Der er mangel på frivillige til årets opgaver i Julehjertebyen

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Annonce