Annonce
Rejser

Fastfood fra Vadehavet: Når remouladen er plukket på stranden

Janne Clemmensen og hendes mand (billedet) var turister fra Helsingør, men ellers kom turens andre deltagere alle fra Sydjylland. Selv om de allerede kendte stranden på Rømø, var det en ny og eksotisk oplevelse at skulle finde hotdogs-ingredienser på den. Foto: Mai Møller Christensen
Kan man lave en hotdog ud af ingredienser fra Vadehavet? Ja da, lyder svaret fra Naturcenter Tønnisgård. Mandag lærte en flok nysgerrige hvordan.

Rømø: Normalt er det måske ikke lige pølsevognens udvalg, man tænker på, når man hører om nogle, der sanker urter og samler gourmet-ingredienser langs Vadehavet.

Men på Naturcenter Tønnisgård går det alt sammen op i en højere enhed med turen "Vadehavshotdogs", som centret arrangerer hver mandag formiddag til og med 9. august. Her kommer gæsterne ud at gå langs Sønderstrand på Rømø, hvor de under kyndig vejledning af en naturvejleder sanker de planter, som et par timer senere skal forvandles til en hotdog.

- Lammepølserne fra Rømø Slagteren har vi til jer og det samme med brødet fra Digebageren og en hjemmelavet ketchup, som vi på Tønnisgård har lavet med vild timian. Men I skal selv ud og lave den urtemayo - eller remoulade om man vil - som er den, der giver hele hotdoggen en helt speciel smag, siger naturvejleder Caroline Villumsen fra Tønnisgaard, mens hun står med dagens spændte gæster rundt om sig.

Annonce
Om vinteren arrangerer Naturcenter Tønnisgård ture ud for at plukke østers og lave gourmetmad, men de manglede en pendant til forår og sommer. Så var det, en medarbejder kom op med idéen om vadehavshotdogs. Foto: Mai Møller Christensen

Det er mandag formiddag, og Sønderstrand på Rømø er domineret af surfere på vej ud for at kæmpe med bølgerne. Men den lille nyankomne flok, som bærer fletkurve under armen i stedet for surfboards, ser slet ikke ud mod vandet, men bøjer sig kun ned mod sandet. De har fundet strandsennep. Dagens første ingrediens.

Strandarv og agurk

- Prøv at smage på den. Kan I fornemme sennepssmagen? Pluk lidt af den og tag eventuelt et billede, så I kan finde den næste gang. Heldigvis er næsten ingen danske planter giftige, så hvis I kaster jer over en forkert, får I højest en mindre god smagsoplevelse, smiler Caroline Villumsen.

Der bliver plukket løs. Smagt. Og kommenteret. Også da de lidt efter kommer til strandarven, som skal gøre det ud for de syltede agurker i hotdoggen.


Vi har altid bare taget til Rømø for at bade og spise en is. Men så kom vi en dag på en guidet tur, hvor vi lærte at plukke østers, og nu den her tur, hvor vi får lært at bruge planter til en urtemayo. Det er superspændende.

Catharina Jessen Ratenburg


- Engang syltede vi strandarven, men det er faktisk ikke nødvendigt, for smagen er god i rå tilstand, og så er den jo også så flot at se på, som den er. Jeg bruger den også tit til tzatziki, siger Caroline Villumsen.

35-årige Catharina Jessen Ratenburg, som er en af turens deltagere, får julelys i øjnene.

Naturvejleder Caroline Villumsen (tv) lærte også deltagerne forskellige gode sankeråd, som for eksempel ikke at tage roden med og ikke tage mere end til eget forbrug. I gamle dage hed det, at man måtte tage svarende til, hvad der kunne være i en hat. Foto: Mai Møller Christensen

- Steffen, den skal vi da have noget med hjem af, udbryder hun begejstret, og hendes mand på knæene i sandet klipper løs med saksen.

Det unge par, der bor i Borg ved Bredebro, nyder at komme ud i naturen og kunne tage noget af den med hjem til spisebordet. Svampe har de lært at plukke, mens de en lang årrække boede i Norge, og østers har de også lært at samle. Men at strandengen også kan være leveringsdygtig inden for fastfood, var nyt for dem, og de meldte sig fluks på turen "Vadehavshotdogs".

- Det er fedt med de her guidede ture, hvor man får øjnene op for noget helt nyt. Vi er begge vokset op her i området og har altid bare taget til Rømø for at bade og spise en is. Men så kom vi en dag på en guidet tur, hvor vi lærte at plukke østers, og nu den her tur, hvor vi får lært at bruge planter til en urtemayo. Det er superspændende og lige os, smiler Catharina Jessen Ratenburg.

Annonce

Fællesspisning til sidst

Turen går videre. Der kommer strandasters, kveller, strand-vejbred og strand-trehage i fletkurvene og også en del i de poser, som deltagerne tager med sig hjem i privaten bagefter.

Der blev sanket løs mandag formiddag. Og hvis gæsterne havde mod på mere, kunne de eventuelt booke den private tur "Pizza og ukrudt" på Tønnisgård. For ja, man kan også sagtens lave en lækker pizza med fyld af ukrudt. Foto: Mai Møller Christensen

Caroline Villumsen kommer med masser af fakta og tips omkring hver plante undervejs, ligesom hun tilbage på Tønnisgård hjælper deltagerne i gang med at lave den lækre urtemayonnaise til hotdoggen.

- Den er godt nok lækkert. Noget helt andet end en almindelig remoulade, men virkelig lækker, kommer det fra Catharina Jessen Ratenburg.

Alle sidder sammen og spiser deres hotdogs til sidst, mens de snakker på kryds og tværs, for sådan et par timers sanketur på Sønderstrand får rystet folk godt sammen.

Lugt og smag. Alle smagsløg er forskellige, så hvor nogle er vilde med én slags urter, er andre mere til nogle andre. Derfor gik turen også ud på at lære at smage og lugte sig frem til sine favoritter. Foto: Mai Møller Christensen

- Det er noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved de her ture. At man til sidst sidder og spiser sammen og sludrer med folk, man for få timer siden ikke kendte, siger Caroline Villumsen.

- Og så er det dejligt, at det med at sanke er ved at blive populært igen efter at have været i glemmebogen. Vi kan generelt mærke, at de arrangementer, der har med mad at gøre, trækker godt i folk. For nogle skal det at komme ud i naturen også gerne have et formål, og så er det jo perfekt at tage ud for at lave en hotdog, siger hun.

Turen "Vadehavshotdogs" finder sted de næste tre mandage og kræver tilmelding hos Naturcenter Tønnisgård.

Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Storbyferiens modsætning: Her er fem af verdens flotteste ørkener

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce