Annonce
Rejser

Fastfood fra Vadehavet: Når remouladen er plukket på stranden

Janne Clemmensen og hendes mand (billedet) var turister fra Helsingør, men ellers kom turens andre deltagere alle fra Sydjylland. Selv om de allerede kendte stranden på Rømø, var det en ny og eksotisk oplevelse at skulle finde hotdogs-ingredienser på den. Foto: Mai Møller Christensen
Kan man lave en hotdog ud af ingredienser fra Vadehavet? Ja da, lyder svaret fra Naturcenter Tønnisgård. Mandag lærte en flok nysgerrige hvordan.

Rømø: Normalt er det måske ikke lige pølsevognens udvalg, man tænker på, når man hører om nogle, der sanker urter og samler gourmet-ingredienser langs Vadehavet.

Men på Naturcenter Tønnisgård går det alt sammen op i en højere enhed med turen "Vadehavshotdogs", som centret arrangerer hver mandag formiddag til og med 9. august. Her kommer gæsterne ud at gå langs Sønderstrand på Rømø, hvor de under kyndig vejledning af en naturvejleder sanker de planter, som et par timer senere skal forvandles til en hotdog.

- Lammepølserne fra Rømø Slagteren har vi til jer og det samme med brødet fra Digebageren og en hjemmelavet ketchup, som vi på Tønnisgård har lavet med vild timian. Men I skal selv ud og lave den urtemayo - eller remoulade om man vil - som er den, der giver hele hotdoggen en helt speciel smag, siger naturvejleder Caroline Villumsen fra Tønnisgaard, mens hun står med dagens spændte gæster rundt om sig.

Annonce
Om vinteren arrangerer Naturcenter Tønnisgård ture ud for at plukke østers og lave gourmetmad, men de manglede en pendant til forår og sommer. Så var det, en medarbejder kom op med idéen om vadehavshotdogs. Foto: Mai Møller Christensen

Det er mandag formiddag, og Sønderstrand på Rømø er domineret af surfere på vej ud for at kæmpe med bølgerne. Men den lille nyankomne flok, som bærer fletkurve under armen i stedet for surfboards, ser slet ikke ud mod vandet, men bøjer sig kun ned mod sandet. De har fundet strandsennep. Dagens første ingrediens.

Strandarv og agurk

- Prøv at smage på den. Kan I fornemme sennepssmagen? Pluk lidt af den og tag eventuelt et billede, så I kan finde den næste gang. Heldigvis er næsten ingen danske planter giftige, så hvis I kaster jer over en forkert, får I højest en mindre god smagsoplevelse, smiler Caroline Villumsen.

Der bliver plukket løs. Smagt. Og kommenteret. Også da de lidt efter kommer til strandarven, som skal gøre det ud for de syltede agurker i hotdoggen.


Vi har altid bare taget til Rømø for at bade og spise en is. Men så kom vi en dag på en guidet tur, hvor vi lærte at plukke østers, og nu den her tur, hvor vi får lært at bruge planter til en urtemayo. Det er superspændende.

Catharina Jessen Ratenburg


- Engang syltede vi strandarven, men det er faktisk ikke nødvendigt, for smagen er god i rå tilstand, og så er den jo også så flot at se på, som den er. Jeg bruger den også tit til tzatziki, siger Caroline Villumsen.

35-årige Catharina Jessen Ratenburg, som er en af turens deltagere, får julelys i øjnene.

Naturvejleder Caroline Villumsen (tv) lærte også deltagerne forskellige gode sankeråd, som for eksempel ikke at tage roden med og ikke tage mere end til eget forbrug. I gamle dage hed det, at man måtte tage svarende til, hvad der kunne være i en hat. Foto: Mai Møller Christensen

- Steffen, den skal vi da have noget med hjem af, udbryder hun begejstret, og hendes mand på knæene i sandet klipper løs med saksen.

Det unge par, der bor i Borg ved Bredebro, nyder at komme ud i naturen og kunne tage noget af den med hjem til spisebordet. Svampe har de lært at plukke, mens de en lang årrække boede i Norge, og østers har de også lært at samle. Men at strandengen også kan være leveringsdygtig inden for fastfood, var nyt for dem, og de meldte sig fluks på turen "Vadehavshotdogs".

- Det er fedt med de her guidede ture, hvor man får øjnene op for noget helt nyt. Vi er begge vokset op her i området og har altid bare taget til Rømø for at bade og spise en is. Men så kom vi en dag på en guidet tur, hvor vi lærte at plukke østers, og nu den her tur, hvor vi får lært at bruge planter til en urtemayo. Det er superspændende og lige os, smiler Catharina Jessen Ratenburg.

Annonce

Fællesspisning til sidst

Turen går videre. Der kommer strandasters, kveller, strand-vejbred og strand-trehage i fletkurvene og også en del i de poser, som deltagerne tager med sig hjem i privaten bagefter.

Der blev sanket løs mandag formiddag. Og hvis gæsterne havde mod på mere, kunne de eventuelt booke den private tur "Pizza og ukrudt" på Tønnisgård. For ja, man kan også sagtens lave en lækker pizza med fyld af ukrudt. Foto: Mai Møller Christensen

Caroline Villumsen kommer med masser af fakta og tips omkring hver plante undervejs, ligesom hun tilbage på Tønnisgård hjælper deltagerne i gang med at lave den lækre urtemayonnaise til hotdoggen.

- Den er godt nok lækkert. Noget helt andet end en almindelig remoulade, men virkelig lækker, kommer det fra Catharina Jessen Ratenburg.

Alle sidder sammen og spiser deres hotdogs til sidst, mens de snakker på kryds og tværs, for sådan et par timers sanketur på Sønderstrand får rystet folk godt sammen.

Lugt og smag. Alle smagsløg er forskellige, så hvor nogle er vilde med én slags urter, er andre mere til nogle andre. Derfor gik turen også ud på at lære at smage og lugte sig frem til sine favoritter. Foto: Mai Møller Christensen

- Det er noget af det, jeg rigtig godt kan lide ved de her ture. At man til sidst sidder og spiser sammen og sludrer med folk, man for få timer siden ikke kendte, siger Caroline Villumsen.

- Og så er det dejligt, at det med at sanke er ved at blive populært igen efter at have været i glemmebogen. Vi kan generelt mærke, at de arrangementer, der har med mad at gøre, trækker godt i folk. For nogle skal det at komme ud i naturen også gerne have et formål, og så er det jo perfekt at tage ud for at lave en hotdog, siger hun.

Turen "Vadehavshotdogs" finder sted de næste tre mandage og kræver tilmelding hos Naturcenter Tønnisgård.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Danmark For abonnenter

Nu kan vi alligevel flyve med superjumbo efter coronaen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Strandeng med sjældne planter mishandlet: Vil tage flere år at udbedre skaderne

Navne For abonnenter

23-årige Jens er på valsen og tager arbejde, hvor han kommer frem: Må ikke eje en telefon - eller komme tættere end 50 kilometer på sin hjemby

Haderslev For abonnenter

Far og farbror var glødende nazister og fik lillebror og far med: To familiemedlemmer blev skudt, én forsøgt druknet

Esbjerg

Giftigt stof som jagtes landet over fundet i to å-løb i Esbjerg: Nedslående nyt, siger udvalgsformand

Esbjerg

S-politiker: De kommunale miljø-folk skal have ekspert-hjælp til at rydde op i skandale-sag om giftige stoffer

Esbjerg For abonnenter

Smitten stiger i Danmark: Se hvor vaccinemodstanderne bor i Esbjerg Kommune

Rejser For abonnenter

Spanien: I San Sebastian i Baskerlandet kan maven blive forkælet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Nabo efter flere gange aftenlarm: - Næste gang ringer jeg til politiet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Derfor drukner Fole i oversvømmelser: 20 år gamle vejunderføringer er lagt forkert

EfB For abonnenter

Det må ikke ske i fremtiden: EfB-direktør mener, det er  tosset at lade rigtig, rigtig dygtige fodboldspillere gå uden at få noget for dem

Aabenraa

Partierne opruster: 12.000 valgplakater hænges op i Aabenraa Kommune

Annonce