Annonce
Sport

FCK slås for sig selv og danske pladser i Europa

Claus Bech/Ritzau Scanpix

FC København kan med avancement i Europa League medvirke til, at Danmark fastholder vital plads i top-15.

Der er meget på spil for FC København, når holdet torsdag tager imod Malmö FF i den sjette og sidste kamp i Europa League-gruppespillet.

For Danmark og dansk klubfodbold generelt er der endnu mere på spil, hvis man kigger lidt længere frem.

Som den eneste tilbageværende repræsentant i Europa skal FCK forsøge at skrabe nok point sammen i denne sæson, således at Danmark kan holde fast i sin placering i top-15 på Uefas koefficient-rangliste.

Lige nu er Danmark nummer 13 på listen, der tæller alle danske point sammen i denne og de fire foregående sæsoner.

En plads i top-15 vil betyde, at Danmark i sæsonen 2021/22 har to hold med i Champions League-kvalifikationen og en enkelt deltager i Europa League-kvalifikationen.

Desuden vil Danmark få to hold med i kvalifikationen til Conference League, der bliver indført som den tredje og mindste af de tre europæiske turneringer.

Slutter Danmark uden for top-15, bliver der kun én dansk deltager i kvalifikationen til Champions League og tre deltagere i Conference League.

Efter de seneste dages resultater i Champions League kan Tjekkiet, Kroatien og Serbien ikke længere overhale Danmark. Det kan derimod Skotland, Cypern, Grækenland og Schweiz.

FCK-spilleren Viktor Fischer mener, at det er fantastisk for Danmark, at FCK har gjort det så godt i Europa i de seneste år.

- I bund og grund - og det lyder lidt egoistisk - gør vi det for vores egen skyld. Vi har ambitioner som klub, vi vil mere som klub, vi vil med i Europa hvert år, og vi vil gå videre fra Europa League-gruppen.

- Og hvis det kommer andre danske hold til gode, så er det jo fantastisk. Jo bedre den danske liga kan blive på sigt med flere hold i Europa, jo bedre vil det være, siger Fischer.

- Det må være målsætningen for dansk fodbold generelt. Det mener jeg absolut. Men det starter med, at vi som klub gør det for vores egen skyld.

- Og hvis vi hjælper resten af landet, så er det kun en bonus, siger han.

FCK-træner Ståle Solbakken fokuserer primært på at få sit eget hold videre, og så må alt andet komme i anden række.

- Denne kamp betyder, at vi har mulighed for at vinde et gruppespil, og at vi kan spille europæiske kampe efter jul.

- Og så har det betydning for Danmarks point i Europa. Så det har betydning på mange fronter, siger Solbakken.

En sejr eller uafgjort mod svenskerne vil sende FCK videre til turneringens 16.-delsfinaler i februar 2020.

- Først og fremmest er det en fodboldkamp, vi meget gerne vil vinde. Det er det, det handler om. Vi kan ikke gå og tænke på alt muligt andet.

- Vi kender præmisserne, og hvis vi vinder eller spiller uafgjort, så bliver det en god dag. Hvis vi taber, så bliver det en dårlig dag, siger Solbakken.

Kampen mod Malmö FF begynder torsdag klokken 18.55.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce