Annonce
Varde

Fejl i sammenligning: Danmarks største bade-kommune har ikke en eneste strand i top 25

Vandkvaliteten er i top., men på grund af målingsmetoden har Henne Strand ikke haft chance for at komme i top på Friluftsrådets liste over bedste badevand. Henne Strand er nummer 167 på den liste. Foto: Jacob Schultz
Friluftsrådet har udsendt en liste med Danmarks reneste badevand. Varde Kommune er Danmarks største bade-turistkommune, men har ikke én strand på listen. Kommunen siger, Friluftsrådet sammenligner pærer og bananer.
Annonce

Varde: Varde Kommune nærmer sig hastigt fem millioner turistovernatninger om året. Den er Danmarks største turistkommune uden for København, og turisterne siger i alle forbrugerundersøgelser, at de først og fremmest kommer for naturen og strandene.

Lidt om tallene

Danmark har 213 strande med Blå Flag og Badepunkt-flag. Det vil sige strandene er inden for EU's badevandskategori "udmærket".

Den metode blandt andre Varde Kommune benytter har så stor usikkerhed, at den har 15 som minimum for såvel e-coli som enterokok. De bedste strande i Friluftsrådets top 25 har enterokok-tal under syv.

Top tre på Friluftsrådets liste er: Sandskær Strand, og Uge Lystfiskeri og Camping i Aabenraa Kommune og Storebæltsbadet i Nyborg Kommune.

JydskeVestkysten har fået tilsendt tallene for tre af Vardes strande.  Vejers ligger som nummer 55, Blåvand som nummer 60 og Henne som nummer 167.

I den sammenhæng er det uheldigt, at Varde Kommunes strande på en prioriteret liste fra Friluftsrådet ligger langt nede.


Vi bruger en lidt grovere metode, fordi badevandet er så rent, at der er langt op til badevandsgrænsen, og den giver lidt hurtigere resultat. Så vi kan reagere hurtigt, hvis værdierne er for høje.

Leder af Varde Kommunes Naturcenter Klaus Bertram Fries


Af de 213 danske strande, der har henholdsvis Blå Flag og Badepunkt-flaget, ligger Varde Kommunes strande i Blåvand og Henne som nummer 60 og 167.

Men Friluftsrådet sammenligner pærer og bananer ifølge Varde Kommune.

- Nogle kommuner bruger en finere målemetode, den vi kalder drikkevandsanalysen. Den kan fange helt ned til, om der er en enkelt bakterie i vandet. Vi bruger en lidt grovere metode, fordi badevandet er så rent, at der er langt op til badevandsgrænsen, og den giver lidt hurtigere resultat. Så vi kan reagere hurtigt, hvis værdierne er for høje, siger lederen af Naturcentret i Varde Kommune, Klaus Bertram Fries.

Annonce

Mindste mål er 15

Metoden Varde Kommune og andre af de målte kommuner bruger, har en usikkerhedsfaktor på 15 bakterier. Derfor står der 15 på næsten samtlige Vardes vandprøver fra de seneste fire år ud for begge bakterier, der bliver målt for.

Nogen tog onsdag chancen i bølgerne, selvom Vejers Strand på grund af Varde Kommunes målemetode heller ikke har haft chancen for at komme i top på Friluftsrådets liste. Vejers Strand ligger nummer 55 i den opgørelse. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Den anden metode har en usikkerhedsfaktor på 10 for e-coli og én for enterokok-bakterier, og derfor står der 10  og under 10 på næsten samtlige vandprøver fra de tre strande, der ligger i top af Friluftsrådets liste.

- Fordi vores metode har den usikkerhed, så kan vi ikke komme ned på de lave målinger, som de andre kan, siger Klaus Bertram Fries.

Annonce

Friluftsrådets svar

Friluftsrådets reaktion på kritikken lyder i første omgang:

"Top-25 listen udgivet af Friluftsrådet er baseret på de nationale registrerede badevandsdata for Blå Flag og Badepunkt strandene. Skulle det vise sig, at de to forskellige analysemetoder, som anvendes blandt kommunerne, er en fejlkilde i forhold til at lave en top-25 liste, så vil vi i Friluftsrådet selvfølgelig lade det indgå i overvejelserne omkring en sådan liste til næste sommer."

Til næste sommer?

- Vi vil gerne undersøge det, men vi smider ikke alt, vi har i hænderne, siger direktør Jan Ejlsted.

Med de forskellige metoder siger det vel sig selv, at man ikke kan bruge tallene til en top 25 over reneste badestrande?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg er ikke fagperson.

Annonce

Hvis og hvis

Jeres top 25 bliver brugt til markedsføring af strandene, så det er vel et problem, hvis den baserer sig på forskellige tal?

- Hvis og hvis. Vi vil gerne undersøge det, og hvis det er en væsentlig fejlkilde, vil vi selvfølgelig reagere på det. Hvis det er en helt uvæsentlig fejl, er der ikke grund til det.

- Vi undersøger det nu, og hvis det viser sig at være et stort problem, vil vi selvfølgelig berigtige det. Hvis det er uvæsentligt, vil vi vente til næste år, siger Jan Ejlsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Fond bag fritidscentret får ti år mere

Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce