Annonce
Aabenraa

Fejringen af Genforeningen er usikker: Borgmester mærker tidspresset

Genforeningsparken ved Folkehjem blev indviet i sommer uden den planlagte folkefest. Den skulle holdes den 12. juni i år med dronningebesøg, EM-fodbold på storskærm og musik, men usikkerheden omkring corona-pandemien og genåbningen af samfundet truer nu den folkelige del af festen. Foto: Aabenraa Kommune
Fejringen af 100-året for Genforeningen var én af de store begivenheder, som delvist måtte udsættes til 2021. Hvordan den bliver fejret i år, er det store spørgsmål, som ingen endnu kan svare på. Men borgmester Thomas Andresen er ikke optimistisk.

Sønderjylland: Der var lagt op til den helt store fejring i sommer med dronningens rundrejse i Sønderjylland og stor folkefest på Dybbøl Banke.

Men denne fest blev lige som en række andre store events i 100-året for Genforeningen sparket til hjørne af corona-pandemien og udsat til 2021. Men nu, hvor der kun er tre måneder til, at den "nye" fejring skal gå i gang, sætter pandemien igen dagsordenen og truer arrangementet atter engang.

Borgmester i Aabenraa og formand for Det Sønderjyske Præsidium, Thomas Andresen (V), er ikke optimistisk, da han begynder at mærke tidspresset for, at der snart skal træffes nogle endelige beslutninger.

Annonce

- Jeg føler, at corona har trukket flere tænder ud end umiddelbart tænkt, og vi er ikke der, hvor vi er klar til at genoptage vores sociale liv endnu. Der kommer nye virusvarianter, og det er den hårde del med test og vaccine, der fylder mest, siger han.

I hans verden har den lokale fejring, hvor der var lagt op til folkefest den 12. juni i Genforeningsparken ved Folkehjem med dronningens besøg, lige nu en 50 procents chance for at blive gennemført.

- Jeg afskriver det ikke fuldstændigt, for hvis vi står der i juni og samfundet stille og roligt har stabiliseret sig, så vil folk tænke "hvorfor har vi ikke en fest i dag?" Der er et coronasikkert program lavet for dronningens besøg, men det bliver ikke med den sædvanlige festivitas og hyldest og fejring på hendes tur gennem byen. Hvor meget vi kan åbne for den folkelige deltagelse den dag med EM-fodbold på storskærm og musik er jo usikkert, men jeg holder alle flanker åbne for at kunne arrangere noget med kort varsel, siger han.

Leder er forsigtig optimist

Det er kommuner og kulturinstitutioner, der hver især står med ansvaret for de specifikke arrangementer i tæt koordinering med Sekretariat for Genforeningen 2020, hvor Simon Faber er leder.

Royal Run er allerede blevet udsat, men hvordan der arbejdes med at få de resterende store begivenheder gennemført, vil sekretariatet bag Genforeningen 2020 ikke fortælle så meget om på nuværende tidspunkt.

- Vi optræder aldrig selv som arrangør, men holder kontakt til de mange store og små arrangører, som har udsat program til maj og juni, herunder de syv kommuner. Alle planlægger på usikker grund, da ingen ved, hvordan verden ser ud om tre måneder. Men allerede i efteråret aftalte vi med arrangørerne, at deres aktiviteter skal tilpasses og gøres robuste, så de kan gennemføres under mere eller mindre stramme restriktioner. Fordelen i år er, at der er både erfaringer og værktøjer til at håndtere kulturaktiviteter med restriktioner, og vi er derfor forsigtigt optimistiske med, at de seks ugers aktiviteter, vi har planlagt fra 1. maj til 15. juni, kan gennemføres, siger Simon Faber.

Annonce

Feste på en anden måde

Den 15. juni er det Genforeningsdagen, og omkring den dag var det efter planen meningen, at dronning Margrethe skal være i Sønderjylland og gennemføre noget af den fire dage lange rundrejse i Christian den X's fodspor, som blev aflyst i 2020. Hvor meget af rundrejsen, der bliver gennemført, er ikke offentliggjort endnu, men der arbejdes tæt sammen med hoffet for at finde måde, hvorpå dronningen stadig kan være med til at markere den historiske begivenhed.

- Folkefesten på Dybbøl bliver næppe, som vi planlagde den i sommeren 2020. Vi er nu ved at finde ud af, hvordan man kan feste på en anden måde end at samle 20.000 på et lille areal, og sådan er det hele vejen igennem. Hvordan kan et program se ud, så det stadig er festlig og flot, og folk stadig synes, det er sjovt og interessant at deltage. Det er vigtigt at få det sidste festlige punktum sat i markeringen, og det ligger præsidiet meget på sinde, at vi får det, forklarer Simon Faber.

Det Sønderjyske Præsidium har udsat deres næste møde til april, hvor der forhåbentlig er mere afklaring om genåbningen af samfundet.

Den "nye" fejring af Genforeningen

Fejringen af 100-året for Genforeningen skulle i sommeren 2020 være kulmineret i fire festlige dage, hvor dronning Margrethe skulle være rejst i farfar Christian den X's fodspor på den samme rundrejse, som han tog i de historiske julidage i 1920.

Rundrejsen blev udskudt, og det blev besluttet at skubbe dronningens deltagelse i markeringen til 2021, hvor det er planen, at hun skal komme i dagene op til Genforeningsdagen den 15. juni.

Det endelige program for hendes besøg er ikke offenliggjort, men der arbejdes med at gøre det coronarobust, bl.a. ved at undgå store forsamlinger, reducere antallet af middage og dublere aktiviteter, så folk kan deltage forskudt.

Samtidigt skal besøgets symbolik og historiske forankring bevares, og besøget skal afrunde den sidste del af fejringen, hvor seks ugers program fra 1. maj til 15. juni byder på flere af de større highlights som f.eks.  “Romeo og Julie”, sangerfesten på Skamlingsbanken, Folkemødet i Ribe og den sønderjyske ambassade i København.


Jeg afskriver det ikke fuldstændigt, for hvis vi står der i juni, og samfundet stille og roligt har stabiliseret sig, så vil folk tænke "hvorfor har vi ikke en fest i dag?"

Thomas Andresen, borgmester Aabenraa


Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lokalt motorkontor blev solgt for en krone: Et halvt år senere gik det konkurs med ubetalt skatteregning på ti millioner

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Tyskland

Dansk mindretal får en plads i Forbundsdagen: - Det er sensationelt

Tønder For abonnenter

Først vidste Tommy ikke, hvad han skulle bruge det gamle Danish Crown-slagteri til: Det gør han nu

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Sønderjyske Ishockey

Der er i den grad noget at revanchere: SønderjyskE skal komme med en helt anden attitude

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Aabenraa For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Aabenraa

Haderslev

Yngre mand faldet otte meter ned fra tag: Indlagt i kritisk tilstand med svære skader

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Haderslev For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Haderslev ikke får en ny svømmehal i de næste mange år

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Annonce