Annonce
Indland

Fem anbefalinger skal sikre uddannelse i små samfund

Bedre brobygning er en af anbefalinger fra Danske Regioner, som også vil have ligestillet handels- og tekniske gymnasier med det almene gymnasium, når det kommer til at lægge loft på populære institutioner. Arkivfoto

Brødtekst

1 Et fælles halvt år

Danske Regioner vil have knyttet ungdomsuddannelserne sammen af en fælles indgang, hvor de i dag er skilt i almene gymnasier, erhvervsfaglige gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. De unge skal have mulighed for at stifte bekendtskab med både erhvervsfaglige og almene uddannelser, så fleksibiliten mellem dem bliver en styrke og vender frafald til omvalg. En ekspertgruppe skal komme med et forslag til en reform, og modellen kunne være et halvt års fælles indgang og to et halvt år på et hovedspor.

Annonce

2 Flere fusioner

I dag har gymnasier, handelsskoler og erhvervsuddannelser ikke incitament til at fusionere på grund af selveje og økonomiske barrierer. Danske Regioner ønsker stærkere værktøjer til at afhjælpe negativ konkurrence for at sikre et varieret geografisk udbud af ungdomsuddannelser. Et eftersyn skal ifølge Danske Regioner afdække selvejets muligheder og begrænsninger. Og institutionerne skal have samme grundlag økonomisk og lovmæssigt.

Annonce

3 Større grundtilskud

Gymnasier, handelsskoler og erhvervsuddannelser får i dag bevillinger per studerende, og det fører til konkurrence om at kapre elever. Danske Regioner ønsker fokus på grundtilskud for at understøtte uddannelser uden for de større byer for at have et udbud i hele landet i 2030. I dag hindrer tilskudsregler desuden fusioner mellem gymnasier og erhvervsskoler, da de mister tilskud. Også to gymnasier mister tilskud, hvis de fusionerer.

Annonce

4 Langsigtede planer

Det skal ifølge Danske Regioner være muligt at lægge loft over optaget på alle ungdomsuddannelser og ikke kun gymnasier og hf som i dag - selv om alle gymnasiale uddannelser blev ligestillet ved gymnasiereformen i 2016. Og regionsrådene skal sammen med uddannelserne lægge en fleksibel kapacitetsplan over flere år på baggrund af de unges søgemønstre.

Annonce

5 Bedre vejledning

Danske Regioner ønsker bedre vejledning af de unge i form af efteruddannelse af lærere og brobygning mellem skole og erhvervsuddannelser som i Nordjylland med programmet "Den erhvervsfaglige vej til succes" til 3000 folkeskoleelever og "EUD i skolen, skolen i EUD" i Region Syddanmark for 2700 folkeskoleelever.

Annonce
Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce