Annonce
Tønder

Fem centrale adresser skal løftes mod en bedre fremtid i Tønder

De to byhuse i Østergade med bagvedliggende areal ud til Vidågade husede tidligere Møbelhuset 1. Nu indgår matriklerne i overvejelser for udviklingen af Tønder Midtby. Foto: Uwe Iwersen
Fremtiden for fem matrikler var i centrum, da lokale erhvervsfolk, politikere og arkitekter gav deres bud på, hvad Tønder Midtby i fremtiden skal rumme. En af de fem adresser er den tidligere tømmerhandel i Nørregade, hvor et større boligprojekt er på trapperne.

TØNDER: Hvad har en tidligere trælasthandel, en græsplæne med gamle træer lige ned til Vidåen, og et tomt møbelhus tilfælles?

Svaret lyder, at alle tre matrikler befinder sig i Tønder midtby, og at alle tre matrikler efter en ekspertvurdering rummer et uforløst potentiale for enten at bygge noget nyt eller omdanne de nuværende forhold til noget andet.

Hovedbygningen af Tønders tidligere lærerseminarium er blandt de bygninger, der vurderes til at have et uforløst potentiale. Foto: Uwe Iwersen

De tre matrikler plus yderligere to adresser i den indre by var forleden omdrejningspunkt i den midtbyskonference, som Tønder Kommune var vært for.

Annonce

Området har en af byens bedste beliggenheder, tæt på gågaden og indkøb, samt en baghave med anlægget, hvor der lige er lavet et aktivitetsbånd.

Hans Schmidt, direktør og ejendomsudvikler, Tønder

Deltagere var blandt andet lokale erhvervsfolk, politikere og udvalgte kommunale medarbejdere. Konferencen skete i samspil med arkitekterne Vandkunsten og E+N, der præsenterede deres blik på Tønders fysiske potentialer.

Byggeprojekt

En af deltagerne var den lokale bygningsudvikler Hans Schmidt, der tidligere på årets købte den tidligere trælasthandel og byggemarked PC Tønder Trælast. Siden har han også erhvervet naboejendommen Nørregade 5, der i lighed med trælastarealet, skal blive hjemsted for et nyt boligprojekt.

Ejendomsudviklinger Hans Schmidt har planer et større boligbyggeri i Nørregade, hvor der i dag står det gule byhus og den tidligere trælasthandel P. Christensen. Foto: Uwe Iwersen

- Lokalplanen åbner for et byggeri med et stort volumen. Området har en af byens bedste beliggenheder, tæt på gågaden og indkøb, samt en baghave med anlægget, hvor der lige er lavet et aktivitetsbånd, siger Hans Schmidt.

De fem bygninger/matrikler i Tønder midtby, der er i spil, er følgende: 

- bygningen på hjørnet af Astronom Hansensgade og Nørregade.

- den tidligere tømmerhandel på Nørregade 9-11.

- det tidligere Tønder Statsseminarium i Østergade.

- Møbelhuset 1 i Østergade.

- Grunden på Vidågade, hvor der tidligere lå et kafferisteri

Han fortæller endvidere, at han har fået mange henvendelser fra interesserede, men at han på nuværende tidspunkt ikke kan offentliggøre detaljer omkring projektet. Det vil først kunne ske senere på måneden.

Hvad der skal ske med de fire andre ejendomme/grunde, der var emner på midtbyskonferencen, står indtil videre hen i det uvisse. Arkitektfirmaerne præsenterede deres idéer, mens deltagerne drøftede muligheder og perspektiver, der skal være med til at forme Tønder Midtbys fremtid.

Drøftelserne gik blandt andet på, hvilke muligheder de adresser rummer og om hvorvidt, der skal bygges nyt, eller om de eksisterende bygninger skal ændres, så de kan udgøre rammerne for nye aktiviteter. Her blev der både fokuseret på at sikre, at eventuelle nye boliger er seniorvenlige, og at turister også skal tænkes ind i boligmassen.

Det store grå bygningskompleks på hjørnet af Astronom Hansensgade og Nørregade. var tidligere bl.a. hjemsted for et snedkerværksted. I 70'erne og 80'erne var matriklen i spil som hjemsted for en dagligvarebutik. Det blev ikke til noget. Foto: Uwe Iwersen

- Der sker meget i Tønder by disse år med mange initiativer og byggerier, der er store aktiver for byen. Men midtbyen rummer stadigvæk et stort potentiale, som vi sammen skal finde ud af, hvordan vi forløser. Derfor var konferencen en fremragende anledning til at lytte til eksperter og dygtige arkitekter, men også lytte til hinanden og tale om Tønders udvikling, siger borgmester Henrik Frandsen i forlængelse af konferencen i en udsendt pressemeddelelse.

Næste skridt i processen er, at rådgiverholdene udarbejder en beskrivelse af de idéer, oplæg og forslag, konferencen affødte, som politikerne dernæst skal forholde sig til og arbejde videre med.

På den ledige grund med græsplæne og gamle træer stod indtil for få år siden Tønders gamle kafferisteri. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Tønder For abonnenter

Familier har svært ved at finansiere børnenes konfirmation: Kaare fik en økonomisk håndsrækning til sin søns ungdomsfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Mystisk parti bag rabalderdemonstration for Marco: - Lad dem tisse i de potter, hvis det kan hjælpe

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Varde

Varehus får bøde på 20.000 kroner for beskidt køler til frugt og grønt: Den var ellers lige skilt ad og desinficeret

Haderslev

Svømmehal i Haderslev: Der går stadig nogle år før første dukkert

Nordtyskland

Kvinde blev voldtaget og dræbt: Ægtemand får otte års fængsel

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Han var strandet i Cameroun: Forsvarsprofil misser endnu en SønderjyskE-kamp

Tønder

Børn i sorg: Koordineret indsats skal hjælpe

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderborg

Kræft satte Bennos drøm på standby: Nu har han åbnet sin ølbutik

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Aabenraa

Konkursbo redder fem ansatte: 17 fik torsdag en fyreseddel

Haderslev For abonnenter

Mistillid og anspændt forhold endte med kontraktophævelse og politianmeldelse

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Annonce