Annonce
Mad og drikke

Fem flasker som scorer fire og fem stjerner

Brødtekst

Annonce

2017 Barbera d’Asti Bassina, Marenco, Piemonte, Italien, Vestergaardvin.dk: 110 kroner (for 2016)

Mørk purpurrød med meget lille kant i glasset. Intens parfumeret duft med julekrydderier, bagværk, overmodne blå blommer, kirsch og fadsødme med vanilje. En del friskere i munden med høj syre, medium tanniner, høj alkohol, stor krop og lang finish. Her er stor bærfrugt med friske, blå blommer (stadig med syrlighed), sød lakrids, syrlig, mørk chokolade og fadvanilje. En vellavet vin og til prisen fire sikre stjerner.

2017 Barbera d’Asti Le Querce, Cascina Galarin, Piemonte, Italien, Spswine.dk: 129 kroner (15 procent)

95 procent barbera, fem procent freisa. Medium purpurrød. Duft af håndsæbe, sorte kirsebær, blå blommer og blåbær. Og en snert af timiankrydret fad. I munden viser vinen høj syre og forholdsvis tydelige tanniner, og alkoholen er tydelig. Parfumeret i smagen med blåbær og blomster og helt ung, mørk frugt med stor intensitet. De fem procent freisa medvirker formentlig til den ungdommelige friskhed i frugten. Lækker vin med en god syre til mad - opfriskende trods den høje alkohol. Prisen er meget rimelig. Fem små stjerner.

2016 Barbera d’Asti Superiore, Alasia, Piemonte, Italien, Vinotekafynnis.dk: 86 kroner (14,5 procent)

Mørk rød, næsten uigennemsigtig og med så meget farve, at den bliver hængende på indersiden af glasset. I duften er der mørke kirsebær og brombær, jord, timianstængel, en snert af lakrids og meget svagt fad. Munden fyldes af mørk frugt - solbær, kirsebær og tørrede brombær - og så kommer kværnet, sort peber og en stor syre, der får fat i både tungen og gummerne, mens tanninerne er mere beherskede. Syren trækker mundvand, og den giver vinen friskhed på trods af den høje alkohol. Her er meget vin for pengene, og hvis du holder af syren i en barolo, kunne du også komme til at holde af denne. Fire stjerner.

2015 Mommiano Barbera d’Alba, Marco Porello, Piemonte, Italien, Vinotekafynnis.dk: Tilbud 84 kroner/normalt 99 kroner (14,5 procent)

Mørk rød og næsten uigennemsigtig. Farven hænger i glasset. Mørkerød frugt i duften i retning af kirsebær, mørke blommer og mørke hindbær. Usødet, tør lakrids og en smule medicinskab. I munden viser vinen stor syre ledsaget af moderate tanniner og en pæn længde i smagen. Selvom syren sætter faste rammer, får frugten lov at brede sig og lægge et forsonende lag oven på syren. Her er mørke kirsebær og blommer, lakridsrod og en smule sødme fra alkoholen, som er med til at give vinen en stor krop. Den bliver nok ikke meget sjovere at drikke, end den er nu, og til tilbudsprisen er den et meget godt køb. Fire store stjerner.

.

2015 Barbera d’Asti Superiore, Sant’ Evasio, Piemonte, Italien, Vinotekafynnis.dk: 110 kroner (14 procent)

Medium rød og farvet helt ud til kanten i glasset, men gennemsigtig. Mørke kirsebær, sød lakrids, en snert af fad og karamel, modnet kød og en svag tone af gårdsplads. Der er meget at komme efter i duften, og i smagen demonstrerer vinen, hvad lagring på fad (denne har fået 12 måneder på store fade) kan gøre for barbera. Syren er stadig høj, men slet ikke så lige på og rå som i vinene fra Alasia og Porello, og vinen er bare mere medgørlig. Her er mørke kirsebær, mørke blommer, tørrede solbær, sød tobak og en stump chokolade. Pæn længde på smagen. Fadlagringen gør, at den har i hvert fald fem år mere i sig, hvor den vil udvikle flere ældede noter i smagen. Men den smager godt nu. Fire store stjerner.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce