Annonce
Aabenraa

Fem millioner fra fond: Nu skal der leges med ny teknologi

I de kreative makerspace-værksteder er der blandt andet mulighed for at programmere og lege med 3D-printere. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Aabenraa Kommune har fået knap fem millioner fra fond. De skal bruges til kreative værksteder, hvor både børn og voksne kan lege sig til viden om ny teknologi.

Formænd takker for penge

Formanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Lars Kristensen (V), glæder sig naturligvis over de knap fem millioner kroner:

- I Aabenraa Kommune arbejder vi aktivt med at se muligheder i teknologi og digitalisering. Derfor glæder det mig, at vi har fået tilskud fra Villum Fonden, så vi kan etablere et stationært makerspace i NygadeHuset, hvor alle vil få mulighed for at lege og lære med teknologi.

Om den mobile del af projektet siger Lars Kristensens partifælle og formandskollega i børne- og uddannelsesudvalget, Kirsten Nørgård Christensen, i pressemeddelelsen:

- Det skaber en enestående mulighed for at styrke teknologiforståelse og fokus på science lokalt i skoler og fritidstilbud rundt om i kommunen.

Annonce

Velux står bag fond

  • Villum Fonden og VELUX Fonden er almennyttige fonde, der støtter forskning, miljø, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2018 uddelte de to fonde tilsammen 888 millioner kr.
  • Begge fonde er stiftet af civilingeniør Villum Kann Rasmussen, grundlægger af bl.a. VELUX A/S.
  • Kilde: www.veluxfoundations.dk

Aabenraa: Aabenraa Bibliotekerne har gennem længere tid haft makerspace på programmet - kreative værksteder, hvor man bare har kunnet møde op og sysle med blandt andet robotbygning, 3D-print og programmering.

Nu bliver der mulighed for at brede tilbuddet ud.

I en pressemeddelelse fortæller Aabenraa Kommune, at man netop har fået tilsagn om 4,85 millioner kroner fra Villum Fonden. Penge, der er øremærket projektet "Makerspaces i Aabenraa Kommune – både stationært og mobilt".

Formålet er give borgere i kommunen - unge som ældre - mulighed for at møde og anvende ny teknologi gennem en legende og lærende tilgang. Det skal dels ske med mobile værksteder, men med støtten fra Villum Fonden bliver der nu også mulighed for at lave et fast makerspace i NygadeHuset.

Projektet bliver udviklet og ført ud i livet i tæt samarbejde med udvalgte skoler og NygadeHuset, og det er Aabenraa Bibliotekterne, der har ansvaret for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce