Annonce
Esbjerg

Fem millioner fra fonde og kommunen sætter skub i Esbjerg Kunstmuseums fremtidsplaner

Esbjerg Kunstmuseum vil åbne sig op med en opgradering af museet, hvor der indrettes skulpturgård, udstilling på taget, en prismepavillon og en hvid mur med glughuller. Illustration: Helene Plet, PLET arkitektur
- Politikernes bevilling af 2,5 millioner kroner i budgettet for 2023 er en fin opbakning til museets fornyelse, siger Esbjerg Kunstmuseums direktør, der også kan glæde sig over to millioner kroner fra to store fonde.
Annonce

Esbjerg: En skulpturgård med skiftende særudstillinger, kunstværker på taget, som leger med vind, vejr og lyde. Installationer, der skifter udseende efter synsvinkel.

Alt sammen noget, der skal forvandle og forny Esbjerg Kunstmuseum.

Med 2,5 millioner kroner fra kommunen i det vedtagne budget rykker denne idé tættere på at blive virkelighed.

Sammen med to millioner kroner fra to af Danmarks store fonde håber Inge Merete Kjeldgaard, direktør for Esbjerg Kunstmuseum, at vejen er banet for første etape af en omfattende renovering af museet, så det kan være klar til foråret 2021.

- Politikernes bevilling af 2,5 millioner kroner er en fin og kærkommen opbakning til museets fornyelse, siger hun.

Direktøren har en sidste ansøgning til en større fond ude, og måske kan den udløse de sidste 500.000 kroner, så etapens budget på fem millioner kroner er i hus.

Budgetmæssigt kommer de 2,5 millioner fra kommunen til udbetaling i 2023. Ude i fremtiden ligger også etape to med en omskabelse af selve museets bygningskrop til et samlet kunstværk.

Annonce

Glade for at få, hvad vi har bedt op

- Vi er utrolig glade for, at vi i denne omgang har fået det, vi har bedt om. De senere år er vores driftsbudget blev udhulet af besparelser, og det er der ikke rettet op på, siger museumsdirektøren.


Politikernes bevilling af 2,5 millioner kroner er en fin opbakning til museets fornyelse.

Inge Merete Kjeldgaard, museumsdirektør


Det næste halve år vil hendes fokus være på skulpturgården, der skal forenes med museets tag, som også bliver publikumsområde.

Sammen med en spektakulær prismepavillon vil renoveringen ændre museets ansigt udadtil.

- Vi skal i gang meget hurtigt, nu vi har fået fondsmillionerne. Så snart vi har fået svar fra den sidste fond, begynder vi planlægningen af det "nye" museum på den gamle adresse, når nu man har skudt et nybygget kunstmuseum ud i fremtiden.

Annonce

Synligt museum

Museet får 50 procents forøgelse af arealet til særudstillinger, og det bliver mere synligt i gadeniveau, så publikum kan opleve særudstillinger i skulpturgården og på længere sigt en akse med musikhuset den ene ende og et åbent kunstmuseum i midten og en fornyet bypark i den anden ende.

Inge Merete Kjeldgaard vil have facademaleriet spulet af og erstattet af et kunstnerisk samlende greb, så folk kan se, at der ligger et kunstmuseum i tilknytning til musikhuset.

- Vi glæder os til at komme i gang, så man i fremtiden virkelig kan se byens største kulturhus med musikhus og kunstmuseum - kultur og oplevelse. Som et kulturhus i balance skal de ikke hænge fuldstændig sammen, men heller ikke være totalt løsrevet fra hinanden.

Det er Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet, der med hver en million kroner har gjort det muligt at gå i gang, mens de kommunale kroner følger med om godt to år.

Visionerne for museets udearealer

  • Det er planen at nedbryde grænsen mellem inde og ude og skabe en prismepavillon, hvor sollyset brydes og bader den besøgende i alle spektrets farver. Prismepavillonen installeres i skulpturgården, som omskabes til et udendørs udstillingsrum for kunst, der ændrer udtryk efter synsvinkel.
  • Gården bliver et oplevelsesrum med et himmelspejl og skiftende udstillinger af kunstværker, som skabes af vinden og de lyde, den kan fremkalde.

.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Trekantområdet

15 vuggestuebørn i nærkontakt med smittede pædagoger: Endnu ingen meldinger om flere syge

Annonce