Annonce
Kolding

Fem mio. kr skal genskabe sødygtig kogge

Når træet er indkøbt, så tager det to år at bygge Kolding-koggen, lyder det fra Claus Dellgren, der står i spidsen for Kolding Kogge Laug. Samlet skal der indsamles fem mio. kr. for at kunne realisere drømmen om bygge ny udgave af Kolding-koggen. - Ti-femten mand kan bygge koggen. Men vi skal helst være 35-50 i foreningen, siger Claus Dellgren.

Restaureringen af Kolding-koggen har lange udsigter. I stedet vil Claus Dellgren nu bygge en tro kopi af Kolding-koggen.

I 2001 var Claus Dellgren helt tæt på, da Kolding-koggen efter flere hundrede år på bunden af fjorden, kom op til overfladen.

Dengang stod han bag kiosken på Rebæk Strand, og udnyttede det historiske fund til flere selskabelige løjer på stranden omkring hans lille kiosk.

I efteråret var han på besøg i magasinerne på Koldinghus, og ideen om at skabe en tro kopi af middelalderskibet blev vakt til live.

- Vi har et værft, og vi har en skibsbygger. Og vi skal nok skaffe midlerne. Det er jeg helt sikker på, siger Claus Dellgren, der har indkaldt til møde den 9. august på Kolding Bibliotek.

Her vil han præsentere ideen om at genskabe en tro kopi af Kolding-koggen. Derefter indkalder man til stiftende generalforsamling i september.

- Det skal ligne Kolding-koggen på en prik. Men den skal bygges med moderne hjælpemidler. Vi skal ikke til at høvle brædder med økse. Samtidig bliver den udstyret som en moderne båd, siger Claus Dellgreen.

Han har tidligere stået bag cafeen i Geografisk Have, og han har med egne ord "forsøgt sig" som iværksætter og opfinder. De seneste par år har han ernæret sig ved at sælge Hus Forbi, da han tidligere har været hjemløs. Nu går han ind under betegnelsen "socialt udsat", når han sælger avisen. Men det er ingen hindring for at drømme om at se Kolding-koggen skride hen over fjorden.

- Det er en fascinerende historie om, hvordan købmændene bare skulle af sted. Jeg kan så levende forestille mig købmændene i Ribe, der ville af sted mod Sverige. Og så er jeg nok også fascineret af historien, forbi jeg selv har sejlet helt fra jeg var barn, siger Claus Dellgren, der allerede har fundet basen for foreningen, det gamle bådebyggeri i lystbådehavnen i nord.

- Så ved vi ligesom, hvor vi skal være. Det er helt afgørende, siger Claus Dellgren. Han har også fået håndslag på, at en bådebygger, der kan håndtere de store egetræsplanker, vil deltage. Han har også haft følere ude ved lokale fonde, og det har underbygget hans optimisme.

- Det koster omkring fem millioner kroner. Herfra går cirka to millioner kroner til at købe egetræet. Det skal være på plads fra begyndelsen. Og så koster det vel tre millioner kroner til udstyr, så vi kan bygge skibet, siger Claus Dellgren.

Pengene skal hentes fra fonde og crowdfunding.

- Det er vel det, der hed folkeaktier i gamle dage. Halvdelen skal reserveres til virksomheder. Resten skal sælges til borgere, siger Claus Dellgren, der drømmer om, at byggeriet af koggen kan være med til øge opmærksomheden omkring den, så der kan skrabes midler sammen til at restaurere Kolding-koggen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce