Annonce
Indland

Fem ting du skal vide om iranerne i Ringsted der bragte Danmark på den anden ende

Frygten for at den iranske efterretningstjeneste ville foretage et attentat i Ringsted på en herboende iraner lukkede Danmark ned i september. Læs her, hvad det er for kræfter i Danmark, der får fremmede magter til at trænge sig ind på os.

1. Hvorfor skal vi vide, hvem ASMLA er?

Familier til ofre fra et terrorangreb mod en militærparade i byen Ahvaz i den arabiskdominerede provins Khuzestan den 22. september sørger. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi, Scanpix/Ritzau

Store dele af Danmark lukkede ned den 28. september i en omfangsrig politiaktion. Politiets efterretningstjeneste havde under en overvågningsopgave observeret en mistænkelig bil i Ringsted, der stak af fra politiet. Efterretningstjenesten var overbevist om, at personerne i bilen var i gang med et angrebsforsøg mod en herboende iransk leder af oprørsbevægelsen ASMLA, og at det var den iranske efterretningstjeneste, der stod bag. Det viste sig dog senere, at bilen blot indeholdt en gruppe småkriminelle hashrygere, og at hele den omfattende nedlukning af hovedfærdselsårer i Danmark havde været omsonst.

Tirsdag gik PET og udenrigsminister Anders Samuelsen så ud og gav årsagen til politiets voldsomme reaktion: At danske myndigheder er helt overbeviste om, at selv om det var falsk alarm den dag i september, har den iranske efterretningstjeneste været langt i angrebsplaner mod medlemmer af ASMLA i Danmark. En norsk-iransk mand blev for to uger siden anholdt i sagen og er nu sigtet og varetægtsfængslet i isolation.

2. Hvad er ASMLA så?

ASMLA står for Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz. Organisationen repræsenterer et iransk-arabisk mindretal i provinsen Khuzestan (hvor Ahvaz er hovedbyen) i det persisk dominerede Iran. Organisationen arbejder for at Khuzestan kan blive en selvstændig arabisk stat. Medlemmerne i Danmark, hvoraf talsmanden og den danske leder bor i Ringsted, er under efterforskning af PET, fordi talsmanden på en iransk tv-station baseret i England har hyldet, udtrykt sin støtte til og taget ansvar for et terrorangreb den 22. september i Ahvaz, hvor 25 blev dræbt og 70 såret.

Organisationens ledelse i Holland har dog efterfølgende sagt, at den ikke er ansvarlig for angrebet, men at det blev foretaget af en gruppe, som organisationen ekskluderede i 2015.

ASMLA bliver af Iran opfattet som en terrororganisation - selv opfatter den sig som en politisk funderet frihedsbevægelse.

3. Hvorfor vil de fri af Iran?

Shia-muslimske Iran er ikke en del af den arabiske verden, som primært er sunni-muslimsk. Men provinsen Khuzestan, der ligger ned til bunden af Den Persiske Golf over mod grænsen til Iran, er primært beboet af arabere, der taler arabisk, før de taler persisk. Det er en klart defineret etnisk gruppe, der ligesom f.eks. kurderne i nord ser sig selv i modsætningsforhold til det iranske styre.

ASMLA modtager støtte fra sunnimuslimske Saudi-Arabien, men selv om der bliver trukket fra to islamiske fronter i konflikten i Khuzestan er organisationen ikke en religiøs, men en nationalistisk bevægelse. Selvstændighedstanken har levet i Khuzestan-provinsen lige siden staten Iran blev oprettet i 1979.

4. Er ASMLA terrorister?

Der er ingen tvivl om, at terror er en del af selvstændighedsbevægelsen i Khuzestan, som ASMLA er en del af. ASMLA menes at stå bag to bombeangreb i 2005 og 2006, og er altså af bevægelsens medlemmer i Danmark også blevet knyttet til et blodigt angreb på en militærparade 22. september, selv om en anden del af bevægelsen baseret i Holland har sagt, at det er en misforståelse.

Det bliver ofte nævnt, at ASMLA er den politiske del af bevægelsen, der også har en militant fløj: Mohiuddin al Nasser Martyrs Brigade, efter samme princip, som vi har set i Nordirland med Sinn Fein og IRA, men det er ikke noget, der er sikkerhed om.

Grupperingen i Ringsted gør et stort nummer ud af, at lige netop den er rent politisk og kalder i stedet styret i Iran et terroristregime. De går dog så langt, at de siger, at de "støtter retten til selvforsvar" mod præstestyret i Iran.

- Men vores arbejde i Danmark er af en politisk karakter, sagde talsmanden Yaqoub Al Tostari (som af en eller anden grund ikke bruger sit rigtige navn, avisen Danmark kender ikke det rigtige) til Jyllands-Posten tirsdag.

5. Har ASMLA i Danmark grund til af frygte iranske dødspatruljer?

Det mener danske PET i hvert fald og er så sikker i sin sag, at Danmark som protest mod den iranske efterretningstjenestes planer her i landet har trukket sin ambassadør hjem fra Iran. Der er også fortilfælde med ASMLA-ledere, der er blevet dræbt i Europa.

I november sidste år blev en leder skudt på åben gade i Holland, hvorefter to iranske diplomater blev udvist.

I juni i år blev en iransk diplomat anholdt i Tyskland mistænkt for at planlægge terrorangreb mod en selvstændighedskonference i Paris.

ASMLA vil 23. november arrangere en lignende konference i Danmark.

Kilder: Institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet, Ritzau, Jyllands-Posten, PET, Wikipedia og Ahwazona.net

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce