Annonce
Rejser

Fem tips til sommerferien på Fanø: Der er både trolde og ørne på listen

1. Gåsehullerne ved Rindby på Fanø er en af naturperlerne i Danmarks mest biodiverse kommune. Pr-foto
Fanø er en ø, som både er rig på natur og kultur. Der findes mange gemte kroge, som de fleste turister ikke lige får besøgt, men som bestemt er en tur værd. JydskeVestkysten guider til nogle af dem i denne artikel.

Fanø: De fleste kender Fanøs små hyggelige huse og lange Vesterhavsstrand med blæst og blowkarts. Men der findes uendeligt mange små, gemte kroge rundt omkring på øen, som bestemt også er besøget værd.

Fanø er faktisk den kommune i Danmark, der har mest forskelligartet natur og højest biodiversitet. På den lille ferieø findes Vesterhavet, ja, men der er også både Vadehav, hede, mose, skov, plantage, eng, klitter og meget, meget mere. Læs om nogle af de fantastiske oplevelser, du kan få på Fanø i denne artikel - både de kendte og dem, der er lidt færre, der kender til.

Og glem ikke at hente et oplevelseskort på turistkontoret i Nordby, så du kan få endnu mere inspiration til gode udflugtsmål.

Annonce

1 Se sæler og havørne

1. Ved Galgerev er det muligt at se hundredevis af sæler på en gang. Arkivfoto: Jan Krogaard.

Galgerev lyder måske ikke som et særlig hyggeligt navn til en turistattraktion, men der gemmer sig en oplevelse i særklasse. På revet syd for Fanø kan man nemlig se flere hundrede sæler, når der er lavvande, og de spættede sæler trækker op på bankerne for at sole sig.

På Galgerevet kan man også være heldig at se nyfødte sælunger. Sælunger fødes normalt i juni og juli og dier, mens moren ligger på banken.

Parkér bilen på stranden ved Sønderho ved lavvande og gå sydpå gennem vandpytterne, hvor Vadehavet har trukket sig tilbage. Gåturen tager cirka en halv time og bør kun foretages på dage med roligt vejr og god sigtbarhed. Start gåturen cirka en time inden lavvande, så I er ved Galgerevet i god tid og kan gå tilbage i ro og mag. Det er vigtigt at vende om, hvis sigtbarheden falder, og man kan med fordel tage kompas med, så man nemt kan finde tilbage til kysten.

For de, der ikke er vant til at færdes i Vadehavet, er det en god idé at tage turen med en naturvejleder. Og endelig er der også mulighed for at komme på sælsafari med båd, men så er det en anden sandbanke, man kigger på.

På turen til Galgerev er det en god idé at medbringe en kikkert, så man bedre kan se sælerne. Den kan også bruges på ruten derhen, for på Fanø findes der mange havørne, der med et vingefang på op til 2,5 meter også er et imponerende syn.

2 Smag på Fanø

2. Fanø Bryghus er en af de mange lokale producenter. Arkivfoto: Simon Kirketerp

Efter at have nydt udsigten og turen rundt i naturen kan man på mange af Fanøs spisesteder også smage på øen. Fanø har nemlig en stor produktion af madvarer, som de lokale restauranter og caféer er stolte af og gør brug af i deres menukort.

Hvad end det er de græssende køer, som senere bliver en del af den lokale økologiske kødproduktion, Fanø Laks, som håndsorteres på øen, eller øl fra Fanø Bryghus, så er det til af finde i frokostpausen på øen.

Blandt de mange fanniske spisesteder kan blandt andet nævnes nykommeren Haven Fanø, som åbner denne sommer, Rudbecks, der serverer hjemmelavet økologisk kvalitetsmad, og Café Aroma, som især går op i lokal mad. Derudover også det legendariske Pandekagehus, hvor man både kan få søde og salte pandekager, og Hjørnekroen til dem, der gerne vil have en hyggelig tur på værtshus med de lokale en aften.

Der findes et utal af restauranter og caféer på Fanø, men det er alligevel en god idé at booke bord i forvejen, så man er sikker på, at der er plads nok. Især hvis man kommer på en dag med mange andre gæster, for så kan der godt opstå ventetid de fleste steder.

3 Tag en tur ud på Halen

3. Albue Fuglekøje drives i dag af Fanø Jagtforening, men er en af de tre offentligt tilgængelige fuglekøjer, som kan ses på Fanø. Foto: Janê Gad Akrawi

Mange kender allerede Fanøs vestkyst, der med sin lange strand og høje klitter er et oplagt udflugtsmål for badegæster. Men østkysten har også en masse at byde på.

Fanøs østside, også kaldet Halen, er nemlig et af de områder på øen med allermest natur. På Halen finder man både hede, klitter, Vadehav og skov, og man kan også besøge Danmarks eneste fuglekøjer, som alle ligger på Fanø. En fuglekøje er en menneskeskabt sø, som bruges til at indfange fugle, hvorfor det er et godt sted for fugle-interesserede.

På Fanø findes der tre offentligt tilgængelige fuglekøjer, som kan opleves ved at gå en cirka 9 kilometer lang tur, der starter fra parkeringspladsen ved Annadals Bjerg shelterplads. Undervejs på turen får man også set en del af den natur, østkysten har at byde på. Turen er afmærket af Naturstyrelsen.

Derudover kan man besøge østkysten ved at cykle Panorama-ruten, som går fra Nordby ned langs vestkysten og tilbage op ad østkysten. Her kommer turen også forbi blandt andet Fanø Plantage og Skovlegepladsen, som er et oplagt udflugtsmål for både små og store legebørn. Panorama-ruten er cirka 26 kilometer lang, og skiltene til den kan ses allerede lige efter, man er kommet af færgen.

4 Se den genskabte naturhavn i Sønderho

4. Sønderho Havn er klar til indvielse i juni måned. Arkivfoto: privat

I den historiske by Sønderho kan man med fordel gå en tur ad de smalle stier og krogede veje, som snor sig ind mellem gamle Fanøhuse med stråtag og små, hyggelige haver. Sønderho stammer helt tilbage fra 1500-tallet og var i slutningen af 1800-tallet en kunstnerkoloni. Mange af de Fanømalerier, som dengang blev skabt, kan i dag ses på Fanø Kunstmuseum, som også ligger i byen.

I de første århundreder af sin levetid var Sønderho en vigtig fiskerby, som var i ivrig handelsforbindelse med Ribe. Sønderho Havn var dengang en naturhavn, hvilket vil sige, at skibene lagde sig for anker i tidevandsranden ved højvande. Ved lavvande var det så muligt at trække køretøjer op på siden af skibene og på den måde få lasten i havn.

I 1980'erne sandede Sønderho Havn til, og mange troede, at dens storhedstid nu var endegyldigt forbi. Men gennem de seneste år har havnens støtteforening arbejdet for at grave havnen ud, så den igen kan bruges. Sønderho Havn er fra 2021 dermed atter en naturhavn, hvor små skibe kan ligge for svaj i tidevandsrenden. Fra havnen kan man også gå ombord på turskibet Martha, der sejler mellem Nordby og Sønderho.

5 Besøg trolden Anker Drømmefanger

5. Anker Drømmefanger blev opført af kunstneren Thomas Dambo og et hold af frivillige sidste sommer. Arkivfoto: Anders Bjerring

Anker Drømmefanger er en trold. Faktisk en genbrugstrold. Han kom til live under "Den Store Troldefolkefest" sidste sommer, hvor den internationalt anerkendte genbrugskunstner Thomas Dambo besluttede sig for at lave ti trolde i genbrugsmaterialer, som er placeret rundt omkring i Danmark og kunne give en coronavenlig oplevelse til både børn og voksne.

Anker Drømmefanger er Fanøs trold, og han troner på den gamle losseplads nordvest for Nordby med udsigt over Fanø, Grådyb og indsejlingen til Esbjerg. Trolden sidder lidt gemt, for det var kunstnerens og de frivillige, der hjalp med at bygge troldens ønske, at besøgende kunne inspireres til at se lidt af den omkringtliggende natur.

Og trolden inviterer da også til en hyggelig familietur, da der er lagt op til, at man går på skattejagt for at finde ham.

På trollmap.com kan man nemlig se et kort med ledetråde, der skal vise en vejen til Anker Drømmefangers præcise lokation. Skattejagten starter ved færgelejet og fører en igennem Nordby og Kikkebjerg Plantage. Kikkebjerget er omkring 17 meter højt og dermed et af de fem højeste punkter på Fanø. Ruten er cirka 5 kilometer lang, hvis man går tilbage til færgelejet gennem plantagen.

For at starte skattejagten kan man bare gå ned til færgelejet og melde klar på hjemmesiden, så dukker den første ledetråd op. Undervejs på turen kan man på hjemmesiden læse et eventyr om Anker Drømmefangers liv, og turen er bestemt egnet til børn.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Danmark For abonnenter

Nu kan vi alligevel flyve med superjumbo efter coronaen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Strandeng med sjældne planter mishandlet: Vil tage flere år at udbedre skaderne

Navne For abonnenter

23-årige Jens er på valsen og tager arbejde, hvor han kommer frem: Må ikke eje en telefon - eller komme tættere end 50 kilometer på sin hjemby

Esbjerg

S-politiker: De kommunale miljø-folk skal have ekspert-hjælp til at rydde op i skandale-sag om giftige stoffer

Billund

76-årig cyklist død i trafikulykke: Kørte ind i trailer på elcykel

Esbjerg

Giftigt stof som jagtes landet over fundet i to å-løb i Esbjerg: Nedslående nyt, siger udvalgsformand

Esbjerg For abonnenter

Smitten stiger i Danmark: Se hvor vaccinemodstanderne bor i Esbjerg Kommune

Rejser For abonnenter

Spanien: I San Sebastian i Baskerlandet kan maven blive forkælet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev For abonnenter

Far og farbror var glødende nazister og fik lillebror og far med: To familiemedlemmer blev skudt, én forsøgt druknet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Derfor drukner Fole i oversvømmelser: 20 år gamle vejunderføringer er lagt forkert

EfB For abonnenter

Det må ikke ske i fremtiden: EfB-direktør mener, det er  tosset at lade rigtig, rigtig dygtige fodboldspillere gå uden at få noget for dem

Aabenraa

Partierne opruster: 12.000 valgplakater hænges op i Aabenraa Kommune

Annonce