Annonce
Varde

Femte mælkegård er konkurs på mindre end et halvt år: Nu går det helt galt i kvægbranchen

Det er landbruget her, der beskæftiger tre personer, som nu er under konkursbehandling. Foto: Google Street View
Mælkebranchen har det svært. Nu har endnu en landmand i Varde Kommune opgivet og indgivet en konkursbegæring mod sig selv.

Outrup: Et mælkebrug med 250 malkekøer og to ansatte foruden landmanden selv er den 23. april taget under konkursbehandling i Skifteretten i Esbjerg. Det er dermed det femte mælkebrug på mindre end seks måneder, der har givet op i Varde Kommune. Det skal ses i lyset af, at der i hele 2020 var 30 konkurser i mælkebrug - i Danmark som helhed.


Der er ejendomsmægler på. Salgsarbejdet gik i gang før konkursen.

Jan Bruun Jørgensen, kurator


Annonce

Det er landmand Simon de Jong, der driver landbruget ved Outrup, der selv har indgivet konkursbegæring.  JydskeVestkysten har søgt aktindsigt ved Skifteretten i Esbjerg.

Her fremgår det, at bankforbindelsen er Nordea. Det fremgår, at Nordea har pant i gården på en million kroner -  virksomhedspant.

Det er advokat Jan Bruun Jørgensen fra Kolding, der er kurator i konkursboet. Selv om boet endnu ikke er gjort op, så oplyser han, at Nordea vurderes at være den største kreditor.

Landbruget dyrker 141 hektar med majs og græs. De 68 hektar ejer landmanden selv, resten har gården forpagtet sig til. Mælken leveres til Arla.

Landmand og to ansatte fortsætter

De to ansatte stammer fra Ukraine.

Kurator Jan Bruun Jørgensen oplyser, at konkursboet sørger for, at driften af gården fortsætter. Det betyder, at både de to medarbejdere og landmanden fortsætter som ansatte. Planen er at sælge gården, siger Jan Bruun Jørgensen.

- Der er ejendomsmægler på. Salgsarbejdet gik i gang før konkursen, siger Jan Bruun Jørgensen.

Konjunkturerne bedrer sig

Der har tidligere været dårlige priser på mælk, men konjunkturerne inden for mælkeproduktionen er på det seneste blevet bedre, vurderer Erhvervsøkonomisk chef i Seges, Klaus Kaiser.

Seges er en del af interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

I Seges er vurderingen, at noget af forklaringen på de nuværende konkurser er, at det tager nogen tid, inden forbedrede konjunkturer slår igennem.

- Ejendomsmægleren har vurderer, at gården er lettest at sælge i drift, og det er én af grundene til, at gården nu drives af konkursboet, oplyser Jan Bruun Jørgensen.

Annonce

Fem landbrug konkurs

Der er altså i de seneste seks måneder fem konkursramte gårde i Varde-området.

Det drejer sig om en stor mælkegård nær Fåborg ved Årre, som havde 12 ansatte og 750 malkekøer. Den kom under konkursbehandling i november.

Senere var det en mindre gård ved Ansager, som blev taget under konkursbehandling i januar.

Det var også i januar, at et relativt stort landbrug med 325 malkekøer i Starup-Tofterup blev taget under konkursbehandling.

I begyndelsen af april blev et landbrug med 200 højtydende jerseykøer taget under konkursbehandling. Dette landbrug ligger ved Fåborg.

Og her i slutningen af april er landbruget på Debelvej ved Outrup altså taget under konkursbehandling.

JydskeVestkysten har været i kontakt med landmand Simon de Jong, som ikke har ønsket at kommentere sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce