Annonce
Sønderborg

Ferieresort i sigte: Fundamentet er bæredygtigt

Der er snart udsigt til et ferieresort på Nordals. Det bliver uden en marina med 100 bådpladser, men til gengæld erstattet af en knap 150 meter land pier (mole), der nogle steder bliver 100 meter bred.
En netop offentliggjort 120 sider tyk beskrivelse af Nordals Ferieresort bygger i høj grad på hensyn til miljøet og bæredygtighed, understreger direktør Niels Feerup, som glæder sig voldsomt til oktober, hvor spaden skal i brug og forvandle mange års landbrugsjord til et ferieparadis.
Annonce

Nordals: 2020 bliver året, hvor man for alvor kan begynde at ane konturen af ferieresortet på Nordals. Lokalplanforslaget er i høring med løbende borgermøde, hvor af det første er på tirsdag 14. januar kl.16 i Nordals Idrætscenter. Og nu skal en godt 120 sider tyk rapport fra Rambøll om projektet bane vejen for en VVM-ansøgning, så spaden kan stikkes i jorden til oktober.

Den 8. november udløber tilladelsen til det kystnære byggeri da også - en særlig forsøgsordning Folketinget vedtog i 2015.

- Vi har været rigtig meget omkring tingene - både arkæologisk og miljømæssigt. Så jeg tror ikke, at der er noget, der kommer i vejen, siger direktør for Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup.

Nordals Ferieresort

Tilbage i 2016 stiftede Bitten & Mads Clausen Fond sammen med Sønderborg Kommune og Linak, Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort. Selskabet udviklede i løbet af en tre-årig periode en masterplan og forretningsplan for ferieresortet. I juli 2019 blev det offentliggjort, at Bitten & Mads Clausens Fond, sammen med Linak Holding og Sønderborg Kommune skyder penge i realisering af resortet til cirka 1,3 mia. kroner - Linak og BMC Fond med langt størsteparten.

Det samlede areal for ferieresortet er omkring 180 hektarer beliggende mellem Universe Science Park og Himmark Strand ved kysten ud til Lillebælt.

Ferieresortet forventes årligt at tiltrække flere end 200.000 turister og skabe omkring 300 nye arbejdspladser. Resortet opføres i tre etaper med start i oktober 2020 og slutning i 2036. Feriehuse og vandland åbner efter planen i foråret 2023.

Linak Holding og Bitten & Mads Clausens Fond har etableret et fælles selskab, som bliver ejere af det kommende ferieresort. Den daglige drift og udvikling skal varetages af et selskab, som har mange års erfaring med ferieresorts.

Annonce

Væk med marina

VVM (Vurdering af virkningerne på miljøet) har siden idé og opstart fået en mere tydelig plads i projektet. Udgangspunktet har været at skabe mere vækst og flere arbejdspladser på Nordals. Selvfølgelig under hensyn til omgivelserne, men netop natur og miljø har siden fået en endnu mere fremtrædende rolle.

- Blandt andet derfor fravalgte vi en marina med plads til 100 både. Det ville få en lidt for stor indflydelse på kystområdet. Bæredygtighed er et stærkt fokus, siger direktør Niels Feerup.

Tilbage i 2017 var der en analyse, der viste, at området får det bedre i forhold til den intensive dyrkning af jorden, som landbruget stod for.

- Det skulle gerne komme til udtryk ved et bedre dyre- og planteliv, tilføjer Feerup.

Med marinaen forsvinder også et butikshotel med 40 værelser, som var tænkt i sammenhæng. Der kommer til gengæld en knap halvanden hundrede meter lang pier (mole) i stedet, som på sit bredeste sted bliver 100 meter.

Desuden bliver en campingplads med 200 pladser og 20 luksuspladser heller ikke til noget på grund af pladsmangel.

Annonce

Først 500 feriehuse

Når første etape af i alt tre går i gang til oktober, så bliver det med blandt andet opførelsen af 500 feriehuse. Første etape løber frem til 2023 og omfatter blandt andet også første del af et vandland, mole, promenade, aktivitetscenter, butikker og restauranter. Alt opføres med øje for lavt energiforbrug.

Anden etape (2023-2027) omfatter blandt andet en udvidelse af vandlandet og 200 sommerhuse, mens tredje etape med bagkant 16 år ude i fremtiden i 2036 levner plads til flere ferie- og sommerhuse, hvis behovet er der.

- Det er et fantastisk projekt, hvor vi skylder stor ros til den ejerkreds, som har gjort det muligt med finansieringen på over en mia. kroner, slutter Niels Feerup.

Direktør for Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup, understreger, at der er et stækt fokus på bæredygtighed i projektet. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Esbjerg

Coronaen lagde dæmper på Knæk Cancer i Esbjerg:: Færre mødte op på Tobakken til Tænd Et Lys-ceremonien

Annonce