Annonce
Sønderborg

Ferieresort retter til: Himmark reddes fra masser af tung trafik

Ragnhild Knudsen og Finn Brosby-Olsen bor på henholdsvis Voldgade og Brokbjergvej i Himmark, hvor der var udsigt til tæt og tung trafik under anlægsarbejdet med Nordals Ferieresort. Nu arbejdes der på en anden løsning. Foto: Timo Battefeld
Idyllen i Himmark ser nu ud til at forblive intakt, selv om tonstunge lastbiler i stort tal fra efteråret bliver en del af opførelsen af Nordals Ferieresort. Der er blevet lyttet til os, mener beboere i landsbyen, hvor en lille portion skepsis dog stadig lever.
Annonce

Himmark: Det skal som bekendt være skidt, før det kan blive godt. Men beboerne i den lille landsby Himmark på Nordals ser det som en del mere end blot skidt - nærmest et trafikhelvede, så snart opførelsen af det kommende ferieresort til 1,3 mia. kroner går i gang til oktober. For projektbeskrivelsen opererer med omkring 100 køretøjer om dagen, hvoraf en snes vil være store tonstunge lastbiler på de små landsbyveje.

- Da jeg første gang så det præsenteret på borgermødet i Nordals Idrætscenter, var jeg helt chockeret. Det ville jo ødelægge vores landsby. Jeg gik næsten rystende derfra, fortæller Aase Clausen, der bor på en gård ved Voldgade. Hun suppleres af Finn Brosby-Olsen. Han har siden 1972 boet i et gammelt hus på Brokbjergvej - under to meter fra vejen.

- Der vil komme en lastbil hvert femte minut. Vi ville sidde midt i orkanens øje, siger han. Et udtryk som han også brugte under borgermødet i idrætscentret med over 400 deltagere.

Det skulle dog også ret hurtigt vise sig, at der var blevet lyttet til trafikbekymringen under borgermødet.

Nordals Ferieresort

Tilbage i 2016 stiftede Bitten & Mads Clausen Fond sammen med Sønderborg Kommune og Linak, Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort. Selskabet udviklede i løbet af en tre-årig periode en masterplan og forretningsplan for ferieresortet.

I juli 2019 blev det offentliggjort, at Bitten & Mads Clausens Fond, sammen med Linak Holding og Sønderborg Kommune, skyder penge i realisering af resortet til cirka 1,3 mia. kroner - Linak og BMC Fond med de 1,2 mia. kroner.

Det samlede areal for ferieresortet er omkring 180 hektarer beliggende mellem Universe Science Park og Himmark Strand ved kysten ud til Lillebælt. Ferieresortet forventes årligt at tiltrække omkring 160.000 turister og bidrage med i omegnen af 500.000 overnatninger samt arbejdspladser i form af 200 årsværk.

Resortet opføres i tre etaper med start i oktober 2020 og slutning i 2036. Feriehuse og vandland åbner efter planen i foråret 2023.

Linak Holding og Bitten & Mads Clausens Fond har etableret et fælles selskab, som bliver ejere af det kommende ferieresort. Den daglige drift og udvikling skal varetages af et selskab, som har mange års erfaring med ferieresorts.

Annonce

Klapsalver

Allerede to dage efter borgermødet 14. januar tog en gruppe borgere på godt 30 personer selv initiativ til at mødes for at udforme en indsigelse og udarbejde et alternativt forslag, der kunne skåne Himmark for den værste trafik.

Og fem dage efter var kommunen og selskabet bag ferieresortet vært ved et nyt borgermøde med invitation til de berørte. Her skulle det vise sig, at man havde tænkt i samme baner som de bekymrede borgere.

- Vi oplevede, at der virkelig var blevet lyttet til os. De var meget imødekommende, siger Aase Clausen. Også Ragnhild Knudsen, som også bor i Voldgade, sidder nu med samme følelse:

- Der var klapsalver, da de trak planer op, som lignede vores. For det er jo ikke fordi, vi er i mod et ferieresort.

Annonce

Forbi rensningsanlæg

Planen er nemlig nu at forsøge at lade den meget trafik i forbindelse med opførelsen dreje fra Brokbjergvej og ad en ny vej forbi rensningsanlægget og solcelleparken ved Danfoss.

Direktøren for Udviklingsselskabet Nordals Ferieresort, Niels Feerup, er glad for, at forslaget faldt i godt jord.

- Ud over at skabe vækst og udvikling i området, så handler det for os selvfølgelig også om at gøre det på en ordentlig måde. Med vores udmelding om bæredygtighed, mener vi det i bred forstand. Det skal være positivt for lokalområdet, det her, understreger Feerup, som selv har været rundt i Himmark for at se på forholdene.

- Jeg kan godt se, at det ikke egner sig til store lastbiler. Nu prøver vi den her løsning og håber, det lykkedes. Der skal snakkes med både Danfoss og rensningsanlægget.

Hos de fleste af borgerne i Himmark, der huser 34 husstande og seks landbrug, er man nu fortrøstningsfulde, men en lille portion skepsis lever imidlertid endnu.

- Jeg er del af en jægerfamilie, og som vi plejer at sige, så sælger vi ikke skindet, før bjørnen er skudt, supplerer Åse Jessen, der bor på Brokbjergvej 7.

Beboerne i Himmark frygtede for idyllen i deres lille landsby, men nu forsøger ferieresortet at få omlagt trafikken, så store lastbiler ikke skal køre ad de små veje. Derfor blev flaget forleden hejst flere steder.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce