Annonce
Tønder

Fest i byen: Nordiske venner skal mødes i Skærbæk næste år

Det nordiske samarbejde med Tønders venskabsbyer ligger i dvale. De skandinaviske venner kan ses i det nordiske  hjørne på Gråbrødretorvet i Tønder, hvor stenene med de fire venskabsbyer blev anbragt i forbindelse med Tønders 750 års jubilæum tilbage i 1993. Foto. Uwe Iwersen
Med en atter fuldtallig bestyrelse har Foreningen Norden i Tønder Kommune for alvor fået mod på at organisere et venskabsbystævne. Målet er, at foreningens nordiske venner kommer til Skærbæk i juli 2021.
Annonce

SKÆRBÆK: - Nu skal det være. Vi skal i hvert fald gøre et forsøg.

Sådan lyder meldingen for formanden for foreningen Norden Tønder-Skærbæk-Toftlund (TST), Tage Sørensen, Skærbæk, i forhold til, at hans forening har sat sig for at være vært for et nordisk venskabsbystævne i Skærbæk.

Modet til at kaste sig ud i projektet skyldes ikke mindst to forhold. For det første er det lykkes at få samtlige bestyrelsestaburetter besat, og så har Tønder Kommune øremærket en pulje penge med det formål at bakke op omkring venskabsbysamarbejde i Nordeuropa.

- Den økonomiske opbakning er en betingelse for, at vi kan holde et stævne, ellers havde vi nok været indstillet på at droppe det, erkender Tage Sørensen.

Annonce

Fusion

Forud for kommunesammenlægningen i 2006/2007 havde Foreningen Norden tre lokale afdelinger, henholdsvis i Tønder, Toftlund og Skærbæk. Foreningerne blev fusioneret i 2012, og året efter blev Tage Sørensen formand.

Skærbæk var tilbage i 2009 for foreløbig sidste gang vært for et venskabsbystævne, og det seneste nordiske træf på vore kanter foregik i 2014 i Tønder.


Den økonomiske opbakning er en betingelse for, at vi kan holde et stævne, ellers havde vi nok været indstillet på at droppe det.

Tage Sørensen, formand, Foreningen Norden Tønder-Skærbæk-Toftlund


Oprindeligt var det planen, at Skærbæk atter skulle have været vært i 2019, året hvor Foreningen Norden markerede sit 100 års jubilæum. Men dengang rakte hverken de organisatoriske kræfter eller økonomien til at løfte opgaven.

Jubilæumstræffet blev i stedet afviklet af Skærbæks norske venskabsby Rygge, og det mindes Tage Sørensen med glæde.

Tage Sørensen er formand for Foreningen Norden Tønder-Skærbæk-Toftlund. Han håber på nordisk besøg i Skærbæk næste år til sommer.

Rygge benyttede blandt andet sammenkomsten til at vise byens nyopførte skole frem. Næste år bliver det så Tage Sørensens tur til at præsentere Skærbæks ny folkeskole, der forventes klar til indflytning og ibrugtagning omkring årsskiftet.

Annonce

De nordiske venner

Mens Skærbæk har henholdsvis norske Rygge, svenske Vimmerby og islandske Þorlákshöfn som venskabsbyer, har Tønder gennem mange år haft har Västervik (Sverige), Arkanes (Island), Bamble (Norge), og Närpes (Finland) som nordiske venskabsbyer. Tage Sørensen siger, at samarbejde med Tønders byer ligger i dvale. Men venskaber er ikke afskrevet eller indstillet.

Annonce

40 år

Corona-betinget har Foreningen Norden i Tønder kommune ikke kunnet afvikle årets ordinære generalforsamling. Alligevel er er det sket udskiftninger i bestyrelsen. Peter Bramsen, Toftlund, og Svend Erik Lilleøre, Tønder, er stoppet efter at begge har været med i arbejdet i over 40 år.

- Der skal lyde en stor tak for deres indsats i alle disse år, lyder det fra Tage Sørensen.

Foreningen Norden

Foreningen Norden i Danmark  og tilsvarende foreninger i de andre nordiske lande blev stiftet i 1919. Stifternes idé var, at tættere nordisk samarbejde kunne sikre freden efter verdenskrigen.

Selvom freden kun lod sig sikre i 20 år fremtil 1939 da Anden Verdenskrig brød løs, voksede det politiske ønske om et mere formelt samarbejde mellem landene i Norden.

I den påvirkningsproces spillede Foreningen en afgørende rolle frem til oprettelsen af Nordisk Råd i 1952 og Nordisk Ministerråd i 1971 og Foreningen har påvirket og haft indflydelse på fællesnordiske områder siden.

Foreningen Norden i Danmark har over  i dag 13.000 medlemmer i mere end 100 lokalafdelinger. Landsformand er minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce